התשואה של אג"ח ממשלת יפן עולה לכיוון 1% - מה יהיה בהמשך?
"התשואות לפדיון של איגרות החוב של ממשלת יפן, אג"ח ה-JGB, ל-10 שנים עולות בהדרגה לעבר התקרה החדשה של 1% שנקבעה על ידי ה-BoJ, הבנק המרכזי של יפן. זה לא מפתיע בהתחשב בעלייה רוחבית בתשואות לפדיון הממשלתיות במקומות אחרים. עם זאת, אלמלא בקרת עקום התשואות של ה-BoJ, ה-,YCC-Yield Curve Control נראה שתשואת ה-JGB ל-10 שנים הייתה יכולה להיות גבוהה יותר מאשר רמתה הנוכחית בשווקים" אומר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי.
> השקת דירוג החברות של ביזפורטל וגם: מי יהיו הענקיות הישראליות הבאות והאם אפשר להשקיע בהן כבר עכשיו? - הירשמו לוועידה הכלכלית של ביזפורטל בה ישתתפו מומחי ההשקעות הגדולים בארץ.
לדבריו, "ההשפעות הגלובליות על תשואת ה- JGB ניזונה בעיקר משינויים בהערכות לגבי תוואי המדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם ובעיקר דחיית המועד הראשון להפחתת הריבית לטווח רחוק יותר". הריבית בארה"ב עומדת כעת על 5-25-5.5%, כאשר השאלה היא האם הפד' סיים את העלאות הריבית. ככל הנראה גם אם תהיה העלאה נוספת הפד' הגיע למקסימום. אבל באירופה המצב שונה לגמרי - שם הריבית עומדת על 3.75% ונגידת הבנק כריסטין לגארד חוזרת ומצהירה שזה לא סוף תהליך העלאת הריבית.
הבנקים המרכזיים מעלים את הריבית בעולם כדי לעצור את האינפלציה שהגיע ל-9.1% לפני שנה בארה"ב (כעת היא באזור ה-3% בלבד) ובאירופה הגיעה לכמעט 11% (כעת היא באזור ה-6%). הבנקים אכן מצליחים לעצור את האינפלציה.
שיעור התשואה של הין היפני, והמטבע היפני מול הדולר
יפן מהבחינה הזו ייחודית שכן האינפלציה בה נמוכה יותר, אבל היא סובלת מהזדקנות האוכלוסיה יותר משאר המדינות. יפן נחשבת לכלכלה שעברה את השיא שלה ויורדת מגדולתה. השאלה היא האם היא תצליח להשתנות. בינתיים אומר בפמן "ייתכן שגם גורמים אחרים תרמו לעליית התשואות כמו הורדת הדירוג האחרונה של פיץ' בארה"ב והיקפי הנפקה גבוהים מאוד על ידי הממשל הפדרלי של ארה"ב על רקע הגירעון התקציבי העצום שם. העלייה בתשואת ה-JGB ל-10 שנים כתוצאה מגישה גמישה יותר של הבנק המרכזי בנושא מגבלת ה-YCC עדיין מאפשרת עוד מקום לעליית התשואות של אג"ח ממשלתיות גם בכלכלות מתקדמות אחרות, זאת לנוכח מידה מסוימת של תחליפיות אג"ח ממשלתיות של מדינות שונות, זאת בהתחשב בשינויים בשערי החליפין, המתאפיינים לאחרונה בהתחזקות של הדולר בעולם.
"נראה שעתה העלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות בכלכלות מתקדמות אחרות השפיעה בצורה מהותית על תשואת ה-JGB, זאת תוך כדי כך שפערי התשואות של התשואות במדינות המובילות עלו במידה רבה בתקופה האחרונה, מעל ומעבר לממוצעים ארוכי הטווח".
מה היה קורה אילו היו משחררים את מגבלת התשואה?
"השאלה היא מה רמת תשואת ה-JGB ל-10 שנים במצב של היעדר YCC, כלומר שחרור מלא של מגבלת תשואה זו, זאת בהתחשב ברמות שאליהן טיפסו תשואות האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים במקומות אחרים, תוך כדי פתיחת פערים ניכרים.
"אחת הדרכים הפשוטות לנסות לכמת תשובה היא לנתח את הקשר שבין תשואות ה-JGB ותשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב בתקופה שבין שנת 2000 לבין השקת YCC בספטמבר 2016. ניתוח כזה מצביע על כך בהינתן התנאים הנוכחיים, וללא מגבלת YCC ברמה של 1%, התשואה של ה- JGB ל-10 שנים הייתה יכולה להיות, מבחינה תאורטית, ברמה של כמעט 1.4%. תרגיל זה מבוסס על שמירה על שיעור תשואה של 4.35% באג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים.
"ככל שתשואה זו לא תשמר בארה"ב, והתשואה תרד, אז המסר לגבי ה-JGB הוא של תשואה נמוכה יותר, התואמת למגבלות ה- YCC של 1%. מעבר לכך, היעדר שינוי בריבית לטווח הקצר ביפן בעתיד הקרוב (מינוס 0.1%), עשוי להיות גם כן גורם המונע מתשואת ה-JGB להמשיך ולעלות על מעבר לגבול של 1%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה