אגרות החוב מזנקות, התשואה יורדת: האם זה צפוי להימשך?

בחודש האחרון נרשמה ירידה משמעותית בתשואות האג"ח הממשלתיות.  מגמה זו משקפת שינויים בציפיות השוק לגבי הריבית, האינפלציה והצמיחה הכלכלית; במקביל גם צנחה פרמיית הסיכון של ישראל - ה-CDS משיא של כ-200 לכ-110 נקודות
 | 
telegram
(3)

הירידות בתשואות אגרות החוב הממשלתיות בחודש האחרון היתה מאוד משמעותית - הריבית האפקטיבית באגרות החוב בריבית שקלית קבועה ל-11 שנה ירדה ממעל 5% ל-4.6%. האג"ח בריבית שקלית לתקופה הממושכת ביותר, כ-18 שנים נסחר בריבית של כ-4.9%, הוא היה כבר ב-5.3%. הנה תמונת מצב של כל אגרות החוב הממשלתיות בריבית קבועה:

השפעת ירידת התשואות על השוק 


הירידות בתשואות מגיעות על רקע ההסדר המדיני בצפון. הסכם הפסקת האש מסמן לשווקים התייצבות מסוימת אחרי חודשים של אי-ודאות ביטחונית וכלכלית. משקיעים רבים רואים בכך אינדיקציה לכך שהממשלה שולטת באירועים הביטחוניים. במקביל יש הערכה לחזרה לצמיחה כלכלית ושליטה בהוצאות הביטחון שהיה חשש שככל שהמלחמה תתארך יהפכו לגדולות ועמוקות יותר. 

הסדר בצפון גם עשוי לקרב מתווה והסדר בדרום לצד מתווה חטופים. במקביל, גם כניסת טראמפ לבית הלבן ב-20 בינואר מייצרת מומנטום חיובי בניסיונות להסדיר את העניינים עד לכניסתו. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

במקביל, גם פרמיית הסיכון של ישראל שמתבטאת דרך ה-CDS ירדה דרמטית מ-200 בשיא לאזור ה-100. זה מבטא בעקיפין את העלייה באג"ח שכן כשהסיכון יורד המחירים עולים, וזה מאותת על הערכות כלכליות אופטימיות יותר להמשך - בנוגע לצמיחה, לירידה באינפלציה וגם בנוגע לריבית. 

בנק ישראל אומנם העריך כי הפחתת הריבית תהיה רק בסוף הרבעון השלישי של 2025, אבל בפועל מעריכים הכלכלנים כי על רקע סיום הלחימה בצפון  והגשת התקציב וכן הירידה באינפלציה שמתרחשת גם לאור הירידה בשער הדולר, הפחתת הריבית עשויה להיות הרבה יותר מוקדם.

הפחתת הריבית של בנק ישראל עשויה להמשיך את המגמה החיובית באגרות החוב הממשלתיות השקליות. 

שוק האג"ח המקומי הוא שוק גדול עם מחזורים גבוהים. השוק הזה גדול יותר משוק המניות, רק כמובן שפחות סקסי ממנו. אגרות חוב זזות לאט, מניות תנודתיות יותר. הסיכון והסיכוי במניות גבוה מאוד ביחס לאגרות החוב, אבל כשמתעמקים בזה מבינים שאגרות חוב הן חומר הגלם הבסיסי בתיק ההשקעות של כולנו - בפנסיה, בגמל, בקרנות נאמנות.

 

אגרות חוב ממשלתיות מול אגרות חוב קונצרניות

אגרות חוב ממשלתיות הן אגרות החוב הבטוחות ביותר. אגרות החוב הקונצרניות נסחרות במרווח מסוים מעל התשואה של אגרות החוב הממשלתיות כפועל יוצא של הסיכון הספציפי בחברה ובאגרת החוב. 

בשנה האחרונה המרווחים הצטמצמו - מ-1%-2% זה ירד ל-0.5% עד 1% במרווחים של קונצרני איכותי שמשמעותו דירוג של AA ומעלה. אבל זה לא בהכרח מבטא את רמת הסיכון. הסיכון של הקונצרני הרבה יותר גבוה מהפיצוי על התשואה שעומד על  0.5%-1% לעומת הממשלתי.

המרווח בין הקונצרני לממשלתי ירד בגלל ביקושים מאוד גדולים לאגרות החוב - כסף שנכנס באופן שוטף לשוק האג"ח ומחפש הזדמנויות. יש הר של כספים שנכנס מדי חודש ויש תזוזה של פיקדונות וכספים סולידים שנכנסים לשוק האג"ח ומייצרים עליות באגרות החוב הקונצרניות תוך כדי צמצום המרווח. הביקושים מעלים את המחיר ומורידים תשואה באג"ח וזה מוביל לכך שהמרווח בין התשואות הממשלתיות לקונצרניות נמוך היסטורית. מה זה אומר על ההמשך? אי אפשר לדעת, אבל יכול להיות שזה רמז להורדת התשואה על אגרות החוב הממשלתיות, תהליך שכאמור החל בחודש האחרון. 

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    ממשלתי שקלי 0142 משלם קופון 5.5%, 0537 משלם 1.5%
    לשואל 02/12/2024 18:06
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מכיוון שהקופון גדול מהתשואה ברוטו המחיר עם השנים יירד ב 0142. אבל ישלם לך קופון גדול. לעומתו 0537 יעלה עם השנים אבל ישלם קופון קטן. אגב גם חישוב המחמ מושפע מגודל הקופון.
    סגור
  • 1.
    מחירי האגח הסבר
    חדש 02/12/2024 08:51
    הגב לתגובה זו
    3 0
    האם כל מחירי האגח שבטבלא הונפקו במחיר 100? אם כן, יכולים להסביר איך מספר 3 ברשימה עם מחמ של 11 כבר במחיר של 114 ולעומתו מספר 4 גם עם מחמ די דומה נסחר במחיר 72? אני בטוח מפספס פה משהו אשמח להסבר
    סגור
  • אגח
    אבנר 02/12/2024 10:28
    הגב לתגובה זו
    3 1
    כל איגרות החוב מונפקים ב 100 השוני בינהם הוא הריבית על האיגרת כי הם הונפקו בזמנים שונים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות