דווקא עכשיו - סקטור שאסור לשכוח להכניס לתיק ההשקעות
בתקופה בה מחיר הנפט צונח בעשרות אחוזים וההאטה הכלכלית מביאה להצטברות מלאים גדולה וצמצום בתפוקה, קל לשכוח מקיומה של בעיית האנרגיה בעולם. יחד עם זאת, החיפוש אחרי הטכנולוגיות והאמצעים ליצירת אנרגיה חליפית לא הואט ומאות חברות ברחבי העולם מציעות את הפתרונות שלהן לשימוש בנפט כמקור אנרגיה.
בשבועות האחרונים המחישו שני אירועים את העובדה שהממשלות ממשיכות לתמוך במציאת פתרונות שיפחיתו את התלות בנפט. ממשלת סין הודיעה על תכנית בה היא מציעה לתושבים לסבסד עבורם רכישת לוחות סולאריים להתקנה על גגות הבתים, וממשל אובמה הכריז על תקציב מיוחד בגובה 2.6 מיליארד דולר עבור משרד האנרגיה על מנת להגדיל את השימוש באנרגיה סולארית.
בשוק ההון, התרסקות מחירי המניות ב-20 החודשים האחרונים לא הבדילה בין מניות מגזר האנרגיה לבין מניות האנרגיה החליפית – כולם ירדו בחדות ללא יוצא מן הכלל. כיום, נמצאות מניות האנרגיה החליפית במרחק עשרות אחוזים ממחירם מלפני שנה.
לצורך בניית תיק השקעות למשקיע הסבלני המלצנו בעבר על השקעות מתחום הפיננסים, הבניה, האנרגיה והחקלאות, כמו גם חשיפה למדדים עצמם. הפעם יש בהחלט מקום לאנרגיה חליפית.
נציע כדוגמה שתי השקעות המכסות יחדיו את רוב המרחב והאפשרויות שיש לאנרגיה החליפית להציע:
1. Claymore/MAC Global Solar Energy (נסחרת תחת הסימול - TAN) – מדובר ב-ETF העוקב אחרי מדד האנרגיה הסולרית הגלובלית. מדד זה מייצג חברות ממספר תחומים בתעשייה: יצרניות חשמל סולארי, לוחות לשימוש ביתי, שרותי ייעוץ, יצרני ציוד לתעשייה, מפיצים ועוד. המשקיע ב-TAN מקבל פיזור של 26 חברות שונות בעלות שווי שוק ממוצע של 1.6 מיליארד דולר. החברות מפוזרות על פני הגלובוס עם משקל של 33% לחברות מגרמניה, 32% מסין, 23% ארה"ב וכן שוויץ, נורווגיה וספרד.
TAN נסחרת כעת במחיר 7.33 דולר כאשר בשנה האחרונה נע מחירה בטווח שבין 30.79 ל-4.65 דולר.
2. PowerShares WilderHill Clean Energy (נסחרת תחת הסימול PBW) - העוקב אחרי מדד האנרגיה הירוקה של חברת ויילדרהיל. מדד זה מכיל מניות ממספר סקטורים שהמשותף להם הוא שימוש באנרגיה ירוקה, אנרגיה חליפית וחברות המייצרות את הטכנולוגיה הדרושה לכך. PBW משקיעה ב-51 חברות, בעיקר מתחום התעשייה (36%), טכנולוגיה (26%) ותשתיות (14%) במספר רב של מדינות.
PBW נסחרת כיום במחיר 8.21 דולר כאשר בשנה האחרונה נע מחירה בטווח שבין 23.96 ל- 5.78 דולר.
התעודות התרחקו כ-45% ממחיר השפל של השנה האחרונה, אך הן עדיין רחוקות כ-70% ממחיר השיא שנקבע לפני כ-10 חודשים. מחיר השיא אינו בר השגה בזמן הקרוב מאחר והוא נקבע בזמן בו האנרגיה החליפית הייתה הדבר החם הבא בתחום ההשקעות ומחיר
הנפט נע באזור ה-140 דולר לחבית. אולם, גם כך יש להשקעה הזו פוטנציאל לא מבוטל לאור העניין העצום בעולם ברצון להשתמש באנרגיה הסולארית בחיי היום יום.
ישנו הגיון לשלב בין שתי התעודות בתיק ההשקעות ולא לבחור רק באחת מהם. הסיבה העיקרית היא שתחום האנרגיה הסולארית מתאפיין בשינויים טכנולוגיים רבים, וישנה שונות רבה בסיוע הממשלתי בין המדינות השונות, מצב שיוצר הזדמנויות ואיומים שקשה לנטרל אלא בפיזור גבוה של התיק. השקעה משולבת בשתי התעודות מעניקה פיזור סקטוריאלי וגיאוגרפי מכובד שחוסך למשקיע את המעקב אחרי הטכנולוגיות והשינויים הבירוקרטיים ברחבי העולם.
מאת אליאב קמחין מנהל המחקר בכוון בית השקעות
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עשויים להחזיק הניירות המוזכרים לעיל.