בעולם: המתיחות בטורקיה הפילה את הבורסה ב-6%

הלירה הטורקית צנחה לשפל של 11 חודשים. מאבק החילונים נגד המפלגה האיסלאמית הפתיע את המשקיעים הזרים, אך עדיין עיקר משיכות הכספים מבוצעת על ידי משקיעים מקומיים
דותן לוי |

שווקי טורקיה מגיבים הבוקר בירידות חדות למתיחות במדינה בין החילונים ובתוכם הצבא, למוסלמים בהובלת חברי המפלגה האיסלאמית שמנסים בתקופה האחרונה להריץ את עבדאללה גול המועמד מטעמם לנשיאות במדינה.

המשבר המתמשך הוביל את הלירה הטורקית לירידה של כ-2.5% המשקפת למטבע שפל חדש, הנמוך מזה 11 חודשים, ונסחרת בשעה זו בשער של 1.37 לדולר. מאז תחילת השנה הצליחה הלירה הטורקית לטפס כ-5.4% ומדד ה-benchmark National 100 הוסיף 20% עד לירידות של היום.

נציין, כי עיקר לחצי המכירות הגיעו דווקא מהמקומיים ולא מהזרים המשקיעים בטורקיה. על פי בנקים זרים, המכירות של מניות היום מבוצעות בידי מקומיים למודי ניסיון מפעמים קודמות בהם הצבא הדיח את הממשלה. לעומתם, הזרים מחכים ומקווים שהסיטואציה של ההפיכה הצבאית בתאילנד, שעוררה בהלה אך בסופה התייצבות, תחזור גם בתורכיה.

כאמור, ברקע עומדים נסיונות החילונים לסכל את עלייתה של המפלגה האיסלאמית לשלטון. בצד מאבקם של החילונים ניצבת תמיכתם המובהקת של מנהיגי הצבא אשר שיגרו ביום שישי האחרון מברק למפלגה האיסלאמית בו הבהירו חד משמעית כי לא יאפשרו השתלטות של גורמים איסלאמים על המדינה ולא יהססו לנקוט בפעולה בכדי לעצור את המגמה.

נזכיר, כי ביום שישי, הצליח הפרלמנט הטורקי לסכל את מינויו של המועמד לנשיאות מטעם מפלגת השלטון האיסלאמית, עבדאללה גול בסיבוב הראשון של הבחירות. גול זכה ב-357 קולות - עשרה פחות מהדרוש על פי חוק, ועל כן יתמודד שוב בסיבוב השני של הבחירות, שייערך ביום רביעי. עם זאת, האופוזיציה במדינה עתרה לבית משפט בדרישה להורות על ביטולו של הסיבוב הנוכחי. זאת, משום שלטענתה מספר המצביעים היה קטן משני שליש מהצירים, כמתחייב על פי חוק.

בנוסף, ביום שישי האחרון צעדו בהפגנת מחאה כמיליון חילונים ברחובות איסטנבול וקראו להתפטרותה של הממשלה. התאחדות התעשיינים במדינה, קראה לממשלה להכריז באופן מיידי על הקדמת הבחירות.

"אנחנו רואים היום תגובה קיצונית של המשקיעים המקומיים למתרחש במדינה", אמר בוריס סוזין מנהל בבנק -Akbank. "מדובר בדילמה דמוקרטית של טורקיה, תגובת החדה של המשקיעים הגיע כיוון שהם לא ציפו לכך", הוסף סוזין.

מפלגות האופוזיציה והקבוצות העסקיות הגדולות במדינה קראו היום להקדמת הבחירות. גורמים עסקיים מסרו היון כי המצב במדינה עשוי להעיב על המגעים המתקיימים עם האיחוד האירופי שהובילו את השקעות הזרים במדינה לשיא של 19.8 מיליארד דולר בשנה החולפת.

נזכיר, כי הלירה הטורקית הייתה המצת (ה-Trigger) לאירועי מאי-יוני בשווקים המתעוררים. בראשית מאי כשרמת האינפלציה עמדה על 8.8% הודיע הבנק המרכזי הטורקי כי לא יוכל לעמוד ביעד האינפלציה לשנת 2006 העומד על 5%. בבנק עוד צפו, כי האינפלציה אף עומדת בפני התגברות, ואכן כך קרה. הביקושים הפנימיים החזקים בטורקיה הביאו לידי כך שהאינפלציה הגיע בחודש יולי לרמה של 11.7%. אין ספק, כי גם מחירי הסחורות הגואים ליבו את סביבת המחירים במשק. ההחרפה בסביבה הכלכלית הביאה בחודשים מאי-יוני לכדי פיחות מהיר בערכה של הלירה הטורקית של כ-21%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה