"הפרמיה באג"ח עם הדירוגים הנמוכים לא אטרקטיבית, הייתי נשאר בגבוהים"
אמיר חדד, מנכ"ל בית ההשקעות ברומטר, על הירידה בתשואות האג"ח: "עדיין אפשר לייצר תיק סולידי צמוד לשנתיים-שלוש שיניב תשואה של 5.5%-6%"; וגם - האם האג"ח של טבע מעניינות אחרי הזינוק?
פרמיית הסיכון של ישראל ירדה בחדות בחודשים האחרונים. עד לפני כמה חודשים היה אפשר לראות בבירור כמה ישראל נתפסת כמסוכנת
בעיני המשקיעים, כאשר בשיא, התשואה על אג"ח ממשלתי ל-10 שנים הגיעה למעל 5%, רמות שמשקיעים רק עד לפני מספר שנים לא חלמו שנגיע אליהן.
אז הגענו, אבל מאז כאמור הן ירדו והיום עומדות על האזור
של 4.5%, עדיין גבוה. דיברנו בזמנו עם אמיר חדד, מנכ"ל בית ההשקעות ברומטר. הוא לא הבין איך בנק ישראל לא קונה את האג"חים והמליץ למשקיעים להיכנס: "שוק האג"ח לטווח בינוני-ארוך במקום המעניין ביותר ב-15 שנה האחרונות", הוא אמר לנו אז בשיחה. שוחחנו עם חדד שוב להבין האם ההזדמנות באג"ח חלפה, איך הוא רואה את תמונת המרווחים בין הממשלתי לקונצרני, על סדרות האג"ח הקטנות מהן בתי ההשקעות הקטנים יותר מביאים תשואה עודפת, וגם קצת על אג"ח של חברה אחת בחו"ל
שתפסה הרבה כותרות לאחרונה - טבע.
אמיר חדד, מנכ"ל בית ההשקעות ברומטר; קרדיט: אתר החברה
המרווחים היום בין האג"ח הקונצרני לממשלתי נמוכים או שעדיין יש עניין בקונצרני?
"המרווחים יחסית נמוכים היום. התרגלנו
לעולם של ריבית 0 ובעולם כזה המרווחים לכאורה יותר גבוהים כי יש פרמיית סיכון, אם הריבית היא 0 אז המרווח צריך להיות יותר גבוה אבל אני זוכר שבשנים שלפני ריבית ה-0 המרווחים היו אפילו יותר נמוכים מהיום.
בגלל שהמרווחים נמוכים אז המקום המעניין להיות בו הוא יותר הדירוגים גבוהים. אין פרמיה מעניינת לדירוגים הנמוכים, בעיקר לאור העובדה שסביבת הריבית לא צפויה לרדת יותר מדי בשנה הקרובה".
אתם מעדיפים להיות באג"חים הצמודים היום?
"כן. לאורך זמן תהיה פה תנועה על
העקום, בסדרות של עזריאלי למשל בין מח"מים של 5-7 יש פער של 0.25% בערך, מי שיחזיק את האג"חים האלה לשנתיים-שלוש יהנה מתשואה יחסית גבוהה פעם אחת, ופעם שניה מהירידה בריבית בעקבות הקיטון במח"מ. התוספת לתשואה יכולה להגיע גם ל-2%".
עד
לפני כמה חודשים התשואות באג"ח הממשלתי היו מעל 5%, היום הן באזור 4.5%
"נכון, אני אז שאלתי את עצמי למה בנק ישראל לא קנה אג"חים ועוד בתקופה שהתשואה בישראל הייתה גבוהה יותר מבארה"ב. מאז היה מהפך, היום התשואה באמריקאי גבוהה ב-8-10 נקודות בסיס מהישראלי".
האג"ח
הממשלתי עדיין אטרקטיביות היום?
"זה תלוי באג"ח אמריקאי, כשהתשואה בארץ הייתה מעל 5% היא הייתה יותר גבוהה מהתשואה בארה"ב, היום הפער התהפך אז צריך שנראה גם ירידת תשואות בארה"ב בשביל שיהיו רווחי הון. חובת ההוכחה היא עלינו. זה גם תלוי בתקציב ובגירעון. אני חושב שההזדמנות דווקא נמצאת
באג"ח האמריקאי, התשואה שם היא בערך 4.6%, אבל החשש שם זה דווקא שהשקל יתחזק, כי זה יקזז את העליות, לכן אני מניח שאם התשואה על הארוכים בארה"ב תרד היא תרד גם בארץ".
למרות המרווחים היחסית נמוכים, איזה אג"ח קונצרני מעניינות היום?
"רוב האג"ח בארץ זה נדלן. יש פה סיכוי
קלוש לעשות פיזור של אג"חים בקונצרני. יש קצת תקשורת, בנקים, תעשייה, אבל אין יותר מדי שהן לא נדל"ן. אם אני מסתכל על אגחים מהשורה השניה והשלישית זה קשה היום, התשואות ירדו בשנה האחרונה והמרווחים שם לא כאלה גבוהים".
אבל אפשר לראות שבתי
ההשקעות הקטנים יותר עדיין הביאו את התשואה העודפת מהסדרות הקטנות
"נכון אבל זאת יכולה להיות מלכודת. זה נחמד בעליות אבל כשמשהו משתבש אתה מוצא את עצמך עם אג"ח לא סחיר. אם מוצאים אגח"ים בתשואות של 9%-11% בהנפקה אז זה אולי מעניין, היום ההנפקות האחרונות סוגרות ב-6%-7%, פחות מעניין, לא רואה
אטרקטיביות בזה, עדיף לקנות עזריאלי צמוד למשל".
יש לכם קרנות 80-20? מה התשואה שלכם שם?
"אין לנו 80-20, אבל יש לנו 85-15, שם התשואה שלנו השנה היא מעל 8%. החלק האג"חי שלנו נמצא בעיקר בדירוגים הגבוהים, אבל לא כל דירוג גבוה הוא זהה, אנחנו מתייחסים גם לרמת הסיכון של
האג"חים. אגרות חוב יכולות לרדת לפעמים יותר ממניות, וראינו את זה כבר בעבר כשהיו ירידות של 20% בחודש בסדרות מסוימות. בשוק קשה כשאין תשואות ואין פדיונות אגרות החוב מגיבות כמו מניות. יחס הסיכוי-סיכון לא מעניין היום באג"חים הקטנים".
לקריאה
נוספת: למשקיעים הסולידיים - דירוג קרנות 80-20.
זה יכול להשתנות השנה?
"יכול להיות. יש למשל באגחים של חברות נדל"ן עם בטוחה שהיא עודפים מהפרויקט, זה יכול להיות מעניין אבל צריך להיכנס ולבדוק - כמה דירות יש וכו'. אם החברה למשל
פושטת רגל אז הבנק נכנס ואז יש המון סימני שאלה. יש הרבה הנפקות שמגיעות עם עודפים כבטוחות שמציעות ריבית של 6.5%-7%, זה עדיין פער שלא משקף את תוספת הסיכון לכניסה".
יש עוד אגרות חוב מעניינות ששמתם אליהם לב? אולי בחו"ל?
"יש את האג"חים של טבע , הם כבר
עשו את המהלך אבל התשואות שם של 5.5%-6% דולרי זה מעניין,במיוחד עם צמצום החוב וההצלחה בניסוי. על חלק מהאג"חים יש מינימום קנייה של 200 אלף דולר והתשואות עדיין יחסית גבוהות. זה יכול להיות מעניין כאחזקה דולרית אבל גם פה יש את הסיכון של התחזקות השקל.
בארץ אנחנו עדיין במצב מעניין שאפשר לייצר תיק יחסית סולידי עם חברות כמו ביג, עזריאלי, מליסרון ועוד לשנתיים-שלוש ולייצר תשואות של בין 2.5%-3% צמוד לשנה, שזה יוצא 5.5%-6%, וזה עוד בלי הרווחי הון עם התקצרות המח"מ".