
מה עומד מאחורי העליות במניות הסלולאר?
סלקום זינקה ב-12%, פרטנר ב-10.6% - הסיבות: צפי לירידה בהוצאות לצד גידול במחירי החבילות; אבל האם זו לא עלייה מוגזמת?
מניות חברות התקשורת פותחות את 2025 בעליות חדות: מה עומד מאחורי הסנטימנט החיובי?
חברות התקשורת הישראליות פתחו את השנה החדשה עם עליות מרשימות בשוק ההון. מניית סלקום זינקה ביותר מ-12%, פרטנר טיפסה בכ-10.6%, בעוד מניית בזק רושמת עלייה מתונה יותר של כ-2%. מה עומד מאחורי העליות האלה?
הסיבה לעליות: חיסכון בהוצאות לשנת 2024 ועלייה במחירי החבילות
העליות נובעות ככל הנראה משתי סיבות. הראשונה היא עלייה בתעריפי החבילות. זה תהליך מאוד איטי ומדורג שאפשרי רק כאשר הלקוח עובר בעצם לשירות אחר או נוסף. החברות האלו התחייבו למחירים מסוימים לאורך שנים, אבל המחירים האלו לא באמת רווחיים והם נובעים מהתחרות הקשה בתחום. המחירים בעולם גבוהים מהמחירים בארץ בלפחות 30%.
החברות יכולות להעלות מחירים רק כאשר הלקוח משדרג חבילה. בפועל, בהדרגה הרוב משדרגים כי אנחנו צריכים שירותים ויכולות נוספים במקביל לשינויים טכנולוגיים. החברות משיקות בחודשים האחרונים חבילות מתקדמות יותר ויש עלייה משמעותית בתעריף. יכול מאוד להיות שהתחרות מעט מתמתנת וצריך לזכור שכל עלייה של 1 שקל בהכנסות מלקוח ARPU הם כמעט שקל בשורה התחתונה.
המנוף התפעולי הוא כזה שגידול בתעריפים משפר דרמטית את הרווחיות. החברות האלו נסחרות בתמחור סביר כבר תקופה ארוכה - מכפילים של 10-12, ושיפור ברווחיות וברווחים עשוי להוביל לעלייה דרמטית בסקטור.
- סלקום: גידול של 67% ברווח - 55 מיליון שקל
- אחרי דוחות פרטנר: חברות הסלולר סיימו לקצור את פירות ההתייעלות?
במקביל, החברות צפויות לחסוך בהוצאות. על פי חוק התקשורת, חברות התקשורת נדרשות להעביר 0.5% מהכנסותיהן השנתיות לקופת תמרוץ שמטרתה עידוד פריסת סיבים אופטיים באזורים ללא חובת פריסה. עם זאת, ביום שלישי פורסם ברשומות כי לשנת 2024 נקבע שיעור תשלום של 0% במקום 0.5%, בדומה להוראה שהייתה תקפה גם בשנת 2023. זה לא סכום זניח, זה באזור 5%-6% מהרווח שלהם וזה כשלעצמו מסביר חלק משמעותי מהעלייה היום במניות.
פרטנר דיווחה על חיסכון של כ-14 מיליון שקל בהוצאות לשנה זו, בעוד שסלקום תחסוך כ-20 מיליון שקל לפני מס.
פוטנציאל נוסף: פרויקטי הסיבים האופטיים
מעבר לחיסכון, ישנה אופטימיות לגבי הפוטנציאל העתידי של פריסת תשתיות הסיבים האופטיים. מדובר במנוע צמיחה משמעותי שגם מייעל את הפעילות וגם מאפשר הגדלת תעריפים ושיפור ברווחיות של החברות.
סלקום מפחיתה עלויות
מעבר לעליות במחירי החבילות והחיסכון בהוצאות, ישנן התפתחויות נוספות המשפיעות על הסנטימנט החיובי כלפי חברות התקשורת. אחת המגמות הבולטות היא המאמצים לדוגמה של סלקום להפחית עלויות תפעוליות. החברה הודיעה לאחרונה על הפחתת דמי השכירות שהיא משלמת לבעלי אתרי הסלולר שלה בשיעור של 10% עד 20%.
- עופר גלבוע וגיא רגב רוכשים שליטה בגאון אחזקות בעסקה של כ-38 מיליון שקל
- עוד בדרך? תפרון צופה שמכסי טראמפ יעניקו לה יתרון מול המתחרות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
צעד זה הוא חלק ממהלך רחב יותר של סלקום להתמודד עם אתגרים רגולטוריים ועלויות גבוהות. החברה מציינת כי עלייה של כ-35 מיליון שקל בעלות אגרות התדרים, לצד התייקרויות משמעותיות בעלויות אחזקת הרשת, מקשות עליה לספק שירות איכותי ברחבי הארץ. הפחתת עלויות השכירות נועדה לאזן את העלייה בהוצאות אלו.
המהלכים הללו מובלים על ידי המנכ"ל החדש של סלקום, אלי אדדי, שמונה לתפקיד לפני מספר חודשים. אדדי מקדם שורה של צעדים לשיפור רווחיות החברה, כולל שיתוף פעולה עם HOT בתחום הטלוויזיה ועדכון מחירי חבילות ה-5G. מטרתו העיקרית היא להגדיל את ההכנסה החודשית הממוצעת מכל לקוח (ARPU).
שינויים אלו מתרחשים על רקע שינוי בבעלות על סלקום. במאי 2024, קרן ההשקעות הפרטית פורטיסימו רכשה את השליטה בחברה מידי דיסקונט השקעות. פורטיסימו שמה לה למטרה להגדיל את שורת הרווח בטווח המיידי, ומינויו של אדדי הוא חלק מאסטרטגיה זו.
התוצאות של מהלכים אלו כבר ניכרות בשוק ההון. מאז מינויו של אדדי למנכ"ל, מניית סלקום זינקה ביותר מ-50%, כאשר בחודשיים האחרונים בלבד נרשמה עלייה של 18%. כתוצאה מכך, פורטיסימו כבר מרוויחה על הנייר כמעט 300 מיליון שקל על השקעתה.
- 3.זמני 02/01/2025 22:40הגב לתגובה זואנשים יצביעו ברגליים אני מקווה ויעזבו ברגע שהמחיר יהיה בעליה.לא מוכן לשלם יותר מ 30 שקל. מצידי להסתובב עם טוקמן. גם ככה בכל מקום כיום יש רשת אלחוטית.
- 2.זא הלקוחות ישלמו יותר! (ל"ת)אבל 01/01/2025 22:48הגב לתגובה זו
- 1.שלי 01/01/2025 18:54הגב לתגובה זוהעליות במניות קצת מוגזמות