מניות הקמעונאות והצריכה יפגעו מסיום המלחמה; מי ירוויחו?
מתן בלומברג, אנליסט בכיר בבנק הפועלים, סבור כמו רבים אחרים ששנת 2025 תהיה שנת ההתאוששות של המשק ומסמן את הסקטורים שעשויים להנות מכך; וגם, באילו אגרות חוב כדאי להתמקד ומתי צפויה הורדת ריבית משמעותית?
שוק המניות בישראל חווה בשנת 2024 טלטלות רבות, על רקע המלחמה בדרום ובצפון. עם זאת, למרות המלחמה והשלכותיה הקשות, הבורסה המקומית מסיימת את השנה עם תשואה של כ-30% במדדי המניות המובילים. לא מעט אנליסטים סבורים שמגמה זו תימשך ואף תתעצם אל תוך שנת 2025. אחד מהם הוא מתן בלומברג, אנליסט בכיר, בבנק הפועלים ששנת 2025 "תעמוד ככל הנראה בסימן התאוששות מהמלחמה".
בלומברג מעריך, כי חברות הצריכה הפרטית, שהציגו בשנה האחרונה תוצאות חזקות, על רקע המלחמה בשל הירידה החדה ביציאת ישראלים לחו"ל והגידול בהכנסה הפנויה, צפויות להציג החלשות מסוימת בתוצאות, והדבר עשוי להשפיע על מניותיהן. לדבריו, "ככל שנעבור לשלב ההתאוששות, אנו צופים שיפור בתוצאות חברות המוטות לכך (למשל: חומרי גלם לבניה), לצד המשך השגשוג של חברות בתחומים יציבים כמו IT, תשתיות בסיס (חשמל, תקשורת), היצואניות הגדולות, התעשיות הביטחוניות והבנקים".
עדיפות לאג"ח ממשלתי במח"מ בינוני
בכל הקשור לאג"ח, סבור בלומברג כי "התמתנות האינפלציה צפויה להביא להפחתת הריבית כבר במחצית 2025. המשמעות היא ירידה בתשואות בשוק החוב, בעיקר בחלק הקצר. בשוק הממשלתי ישנה עדיפות לאג"ח במח"מ בינוני וכן לאג"ח שקליות על פני צמודות המדד. בשוק הקונצרני, השפעות עידן פוסט המלחמה ימשכו, ולכן אנו מעדיפים השקעה באג"ח בדירוגים גבוהים ובמח"מ קצר-בינוני. אך, צריך לזכור כי קיים סיכון בתחזיות אלו, והוא מותנה בכך שהמלחמה אכן תסתיים, ושהמשק המקומי יחל להתאושש מהשלכות המלחמה הקשות.
- תכנית ההתייעלות של ענתבי: הפועלים תיפרד מ-770 עובדים ותחסוך 300 מיליון שקל
- הריבית על הפיקדונות ואיך לקבל יותר?
כמו כן, תחת ההנחה שהמשק צפוי להמשיך בהאטה לאחר המלחמה לאור השלכותיה הכלכליות, הרי קיים סיכון להאטה גם בתוצאות חלק מהחברות (בעיקר אלו המוטות לצריכה הפרטית) שתשפיע על מניותיהן. לכל אלו יש להוסיף את הסיכון של הסביבה הפוליטית – חזרתן של החקיקה המשפטית והמחאה בעקבותיה עלולה להחזיר את ישראל לחודשים הראשונים של 2023, טרם המלחמה. בנוסף, תקציב המדינה אמור לעבור בתחילת השנה ולכלול גזירות קשות על המשק, שישפיעו גם הן על תפקודו, ועלולות לקבל ביטוי גם בשוק המניות המקומי בשל פגיעה בתוצאותיהן של חברות אלו ואחרות".
צפי להורדות ריבית משמעותיות
"אי הודאות הפוליטית בישראל גבוהה, וככל הנראה תמשך גם בשנת 2025. כל זאת, בזמן שהמשק יאלץ להתמודד עם בורות הענק שהותירה המלחמה במשק, עם הוצאות של מעל ל-100 מיליארד שקל בגינה, לצד נזקים שתידרש תקופה ארוכה לשקמם בתשתיות, מפעלים שנפגעו, מגורים ועוד. במקביל, הצפי הינו להאטה במשק, וברקע עומדת שאלת האינפלציה והריבית. ההתמודדות עם האתגרים הללו תיעשה תחת עינן הפקוחה של חברות הדירוג הגדולות, שהשנה הורידו את דירוג החוב של ישראל, לראשונה אי פעם, והותירו אותו (לפחות בשלב זה) עם אופק שלילי. מבחינת האינפלציה, התמונה מעורבת. העלאות המע"מ והתקורות השונות בינואר (חשמל, מים, ארנונה ועוד) יביאו למדד גבוה בתחילת השנה. אולם בד בבד, ההתייקרויות פועלות גם לצמצום כוח הקנייה של הציבור, ולכן הצפי הוא להתמתנות משמעותית באינפלציה בהמשך השנה, למרות שהמשק בתעסוקה מלאה. לכן, אנו צופים אינפלציה של 2.6% בסיכום שנתי".
- ישראייר תפעיל טיסות מרמון לאתונה
- קווינקו: הופסק המו"מ למכירת הנכס בקמבודיה; המניה נופלת
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
התנאים להפחתת ריבית מתחילים להבשיל, הציפיות לאינפלציה נמצאות בתחום היעד, ואם מנטרלים את השפעות העלאות המחירים היזומות של הממשלה, אז אפשר לומר שהציפיות לאינפלציה אפילו קרובות למרכז תחום היעד. אנו עדיין סבורים שבנק ישראל ימתין עם הפחתת הריבית עד להתבהרות התמונה הגיאופוליטית, וכן למיצוי השפעות עליות המיסים על המדדים. ריבית בנק ישראל צפויה להערכתנו לרדת במהלך 2025 ב-0.5% לרמה של 4.0%. עם החזרה ההדרגתית של תושבי הצפון לבתיהם, אנו צפויים לראות עלייה בהשקעות בבנייה למגורים ובתשתיות כחלק מתהליך השיקום, וגם סגירת פערים מתקופת המלחמה. בד בבד נראה ירידה בצריכה הציבורית, והתמתנות של הצריכה הפרטית, בעקבות פגיעה בהכנסה הפנויה. כמו כן, ההתאוששות בפעילות נותרת מוגבלת על רקע מחסור בעובדים בענף הבניה והיעדר תיירים בישראל. שיעור הצמיחה בשנת 2025 צפוי לעמוד על 3.3%.
- 2.צרכן 05/01/2025 09:21הגב לתגובה זוחסרות בושה ומנצלות מצב לרווח עצום ורק חרם צרכנים ואכיפה יעזרו.
- 1.יהיה הרבה יותר גרוע 02/01/2025 16:23הגב לתגובה זושיעור התעסוקה בישראל הוא פחות מ60% מגזרים שלמים אימצו את תרבות הגזל והשנור.לראש ממשלה חלש וסחיט שמובן למכור את ביטחון המדינה אין שום בעיה גם שהמדינה תקרוס כלכלית.המינוי חסר האחריות של סמוטריץ לאוצר הוא הההוכחה שלא אכפת לביבי מהמדינה והכלכלה.כל התחזיות נכונות רק לאחר לכתו של הרודן ונפילת המשיחיים
- צמיחה שלאנשים שמפיצים שנאה ורוע יהיה רק את הכח האמיתי שלהם 5% (ל"ת)שלמה 02/01/2025 18:02הגב לתגובה זו