באיזה חברת החזקות יש את האפסייד הכי גדול כרגע?
איזה חברות החזקה נסחרות בדיסקאונט הכי גדול על שווי הנכסים שלהן, והאם הדיסקאונט מגלם את העליות הצפויות במניות?
בית ההשקעות IBI פרסם את הסקירה השבועית על מצב חברות ההחזקה בשוק. לפי הנתונים החברות הזולות ביותר כעת הן אלקו אלקו -4.04% ששולטת באלקטרה, חברה לישראל חברה לישראל -1.44% שמחזיקה באיי.סי.אל, פיבי פיבי -0.36% ששולטת בבנק הבינלאומי ופריורטק פריורטק -0.52% שמחזיקה בקמטק.
- טבע ומבטח שמיר עולות, שטראוס ואלקו יורדות - סיכום מחצית השנה
- מנכ"ל קרפור ישראל, אורי קילשטיין, הודיע על התפטרות - למה זה נראה כמו פיטורים?
לפני שנסביר כמה האפסייד של כל חברה וממה הוא נגזר, נחזור רגע למה היא חברת אחזקות. לחברות החזקה אין פעילות והקיום שלהן מתבסס על אחזקות של חברות אחרות מתחתיהן. עם סכום קטן יחסית אפשר להחזיק בחברות הרבה יותר גדולות. אם למשל מחזיקים בשליטה בחברת ההחזקות, נניח יותר מ-25%, אז בשרשור מחזיקים בחברה הנשלטת רק ב-7.5% ועדיין שולטים בדירקטוריון. במילים אחרות: זה מינוף של הכסף.
כשהעסקים של החברות המוחזקות טובים זה עובד אבל כשהדברים חורקים הדברים יורדים למטה מהר בגלל המינוף. כמעט כל החברות נסחרות מתחת לשווי הנכסי הנקי שלהן (NAV), כלומר כמה שהנכסים שלה שווים בספרים. מכאן נגזר האפסייד שלהן "על הנייר" וזה נובע מכמה סיבות: ראשית, חברות אחזקות נחשבות למורכבות לניהול ועל כן המשקיעים מקבלים "דיסקאונט" על המורכבות הזו. שנית, הנזילות של הנכסים יכולה להיות מוגבלת, בעיקר למשל בחברות שעוסקות בנדל"ן. בנוסף, שווי הנכסים המוחזקים יכול להיקבע בספרי חברת האחזקות על בסיס השווי המאזני של החברה, ולא על בסיס השווי בשוק במידה והחברה ציבורית, המשקיעים לרוב מבססים את ההערכות שלהם לפי השווי בשוק. לאור הסיבות האלו, הדיסקאונט שחברות האחזקה נסחרות בהן לא בהכרח מגלם את העליות הצפויות במניות.
- קמהדע צופה צמיחה של 13% ב-2025 - 180 מיליון דולר
- אלעד מערכות בדרך לבורסה לפי שווי של כ-470 מיליון שקל
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
לפי הניתוח של אי בי איי, אלקו נסחרת בדיסקאונט של 46.5% על הערך הנכסי הנקי שלה, גבוה מדיסקאונט ממוצע של 35.8% בו אלקו נסחרה ב-6 החודשים האחרונים. בתקופה הזו מניית אלקטרה עלתה ב-58%, אלקטרה צריכה ב-47%, אלקטרה פאוור ב-45% ודיסקונט השקעות, בה מחזיקה אלקו 29.8%, עלתה ב-37%. בינתיים, מניית אלקו עלתה בתקופה ב-60%.
דוגמא טובה למה קורה כשחברת אחזקות ממשת נכס היא קנון קנון -0.87% - היא כרגע נסחרת בדיסקאונט של 20% על הערך הנכסי הנקי שלה לעומת 31% בשבוע שעבר, וזאת אחרי שמימשה את אחזקותיה שנותרו לה בצים ZIM Integrated Shipping Services 0.28% . קנון מימשה בסך הכל מאז הקמתה ב-2017 מניות צים בהיקף של 2.1 מיליארד שקל. צים בעצם נמחרת עכשיו מרשימת הנכסים של קנון, שהאחזקה העיקרית שלה היא כעת חברת האנרגיה או.פי.סי בה היא מחזיקה ב-54.5%.
מנגד נורסטאר למשל נסחרת מעל השווי הנכסי הנקי שלה. נורסטאר היא בעלת השליטה בג'י סיטי, והמשקיעים כנראה מעריכים עליות ערך בנכסים שלה, לצד המשך תכנית המימושים של חיים כצמן - רק לאחרונה דיווחה החברה על מכירת נכס בפראג בתמורה ל-900 מיליון שקל. הנכס הנמכר הינו הנכס האחרון של החברה בצ'כיה ומכירתו הינה בהתאם לתכנית האסטרטגית של החברה למיקוד עסקי ולהפחתת מינופה. במסגרת תכנית זו מכרה החברה עד כה (כולל עסקת "מנורה" והנכס הנמכר) נכסים בכ-5.5 מיליארד שקל, לא כולל מכירת מניות בחברת הבת בברזיל שהונפקה.
- 3.לוכס 07/01/2025 22:21הגב לתגובה זוחברת האחזקות הכי זולה בבורסה הישראלית by far היא גאון אחזקות ואפילו לא טרחתם לכלול אותה ברשימה. אתם חא מקצועיים בעליל
- 2.אחרי עיסקת ישראכרט דלק קבוצה בגדול (ל"ת)כלכלן 07/01/2025 11:46הגב לתגובה זו
- 1.שמואל 07/01/2025 10:29הגב לתגובה זוציטוט לפי הנתונים החברות הזולות ביותר כעת הן אלקו אלקו ששולטת באלקטרה חברה לישראל חברה לישראל שמחזיקה באיי.סי.אל פיבי פיבי ששולטת בבנק הבינלאומי ופריורטק פריורטק שמחזיקה בקמטק. מדוע לכתוב פעמיים אלקו חברה לישראל פיבי פריוריטק