רשות ניירות ערך לחברות: ככה צריך להיראות דוח הדירקטוריון
מחלקת תאגידים ברשות פרסמה דגשים לניתוח מגזרי, ניתוח כמותי וניתוח שמתייחס לאירועים חד פעמיים; אמיר הלמר, מנהל המחלקה: "פועלים לעדכון הגילוי וההצגה בתחומי הדל"ן היזמי וענף האנרגיה המחדשת"
מחלקת התאגידים ברשות ניירות ערך מחדדת את ההנחיות לחברות הנסחרות ודורשת מהן פירוט וגילוי שיתרום לקוראי הדוחות להבנת הדיווחים והתוצאות השוטפות. אמיר הלמר, מנהל מחלקת התאגידים הציג את עיקרי המשימות של המחלקה בשנה החולפת ואת עיקרי הדגשים וההנחיות לחברות בשנה הקרובה. נראה שאחד הנושאים הקריטיים ביותר יהיה הדיווח בדוח הדירקטוריון.
סגל הרשות מדגיש לחברות כי ניתוח תוצאות הפעילות בדוח הדירקטוריון צריך להיות תוך מתן דגש על רלוונטיות, איכות ושקיפות המידע. יש לספק מבט כללי ומקיף על פעילות התאגיד לאורך תקופת הדוח, כאשר סגל הרשות נותן דגש על החובה לספק מידע וניתוח לפי מגזרים, כל עוד מדובר במידע שנמצא בחברה ועולה לדירקטוריון.
"הניתוח נועד להציג את המגמות המרכזיות שהשפיעו על התאגיד, תוך שימת דגש על שינויים עקרוניים במאפייני הפעילות העסקית, מגמות שוק רלוונטיות והשפעות סביבתיות חיצוניות", מסבירים ברשות, " מידע זה מעניק למשקיעים הבנה רחבה של הכוחות המניעים את פעילות התאגיד ומהווה תשתית להעמקת ההיכרות עם הביצועים הכוללים...
- רשות ני"ע: חברות ציבוריות יחויבו לדווח על חקירות שמתנהלות נגדן
- רשות ני"ע מצאה פערים בחישובי ההפרשות של חברות האשראי החוץ בנקאי
"על ניתוח תוצאות הפעילות להתבצע, ככל הניתן, ברמת מגזרי הפעילות השונים של התאגיד. ברובד זה על הדירקטוריון לנתח ביצועי כל מגזר בנפרד, בדגש על קצב הצמיחה בהכנסות, שינויים ברווחיות הגולמית והתפעולית, וניתוח מדדי ביצוע רלוונטיים. בנוסף, קיימת חשיבות שניתוח השינוי בהכנסות יבהיר אם הוא נובע מעלייה או ירידה בכמויות המוצרים שנמכרו (כלומר, האם חל שינוי ריאלי במכירות) ו/או כתוצאה משינויים במחירי המכירה, תוך כימות השפעת כל רכיב. הפרדה זו חשובה במיוחד למשקיעים, המבקשים להבין האם הצמיחה בפעילות התאגיד נובעת מפעילות אורגנית או משינויים אינפלציוניים או שילוב של שניהם".
"כמו כן, על התאגיד להתייחס לאירועים מיוחדים, חד-פעמיים או לא שגרתיים, אשר השפיעו על תוצאות הפעילות. לדוגמה, רכישות, מיזוגים או שינויים מבניים אחרים. במקרים אלו, על הדירקטוריון לספק הסברים איכותיים וכמותיים שיבהירו למשקיעים כיצד אירועים אלו משפיעים על ביצועי התאגיד בטווח הקצר והארוך. יש לשים דגש על הבחנה בין השפעות הפעילות הממשיכה לבין אלו של האירועים החד-פעמיים, על מנת לאפשר למשקיעים חיזוי מדויק יותר של התזרימים העתידיים".
הלמר שנכנס לתפקיד לפני פחות משנה מציג את שיטת העבודה של המחלקה שכוללת בין היתר פרסום עמדות סגל בסוגיות רחבות, שאלות ותשובות, ועבודה מול הגורמים המפוקחים ונציגיהם (רואי חשבון ועורכי דין) וזה כדי ליצור אצל החברות את ההבנה והידע מה ואיך צריך להציג את העסקאות, מספרים, נתונים והדיווחים השוטפים בכלל.
"בכוונתנו לפעול במהלך השנה הקרובה, לצד פעילות הפיקוח השוטף, לקידום מספר פרויקטים", מעדכן הלמר, "עדכון הגילוי הענפי הנדרש במסגרת פרק תיאור עסקי התאגיד של תאגידים הפועלים בענפי הנדל"ן היזמי וענף האנרגיה המתחדשת. הקמת ועדה שתבחן ותמליץ על האופן בו יש לשפר את היבטי הגילוי והדיווח הן במישור הקלות בדיווחים מיידיים והן במישור היבטי הגילוי בדוח הדירקטוריון ובפרק על תיאור עסקי התאגיד.וכן - ביצוע פרויקט נרחב של ארגון והנגשת עמדות הסגל המשפטיות והחשבונאיות המפורסמות באתר הרשות כדי ליצור קודקס זמין ונגיש של כלל העמדות הרלוונטיות"
המחלקה מתכננת גם לפרסם מדריך מקיף בנושא דוחות פרופורמה וכן היא תבחן את היתכנות הרחבת אפשרות גיוס מימון המונים. גיוס כזה קיים בפלטפורמות שאושרו על ידי רשות ניירות ערך ונראה שהכוונה להרחיב את האפשרויות. כיום יש מגבלות שונות על היקפי הגיוס, מספר ניצעים ועוד.