הבורסה לניירות ערך בתל אביב
צילום: שלומי יוסף
ועידת ההשקעות

הנתונים שדוחפים את הבורסה ומה עשוי להשתבש?

בוועידת ההשקעות של ביזפורטל, שנערכת היום ידברו שורה של מנהלים בכרים שמנהלים כ-80% מהכסף הציבורי, בסכום של יותר מ-2 טריליון שקל, שינסו לענות על השאלות האלו ואחרות

איתן גרסטנפלד |

הבורסה בשיא. האם המגמה החיובית תימשך. בועידת ההשקעות של ביזפורטל שמתקיימת היום ידברו מומחי ההשקעות על הצפוי בשווקים בשנה הקרובה, על השקעות מעניינות וסקטורים חמים. המחירים להערכתם מלאים, ועדיין יש מגמות תומכות בעליות בשווקים. 


שנה שעברה הבורסה בתל אביב הייתה בתמחור זול, אבל מאז היא עלתה בכ-30%, אחרי שהציגה את אחת התשואות. במבט קדימה, יש מספר נתונים כלכליים שעשויים לעזור לשוק. אחד הנתונים החשובים,  הוא 6.2 טריליון שקל - ההון הפיננסי של הציבור, מה שמלמד שכל אזרח בישראל שווה 620 אלף שקל, זה אומר שלישראלים יש הרבה כסף פיננסי. הכסף הזה יושב בעיקרו בעו"ש - 2.3 מיליארד שקל, שנמצאים בחשבונות העו"ש והפיקדונות, ומהווים הר השקלים. כשאנשים יראו שאפשר לקבל תשואות טובות חלק מהכסף יעבור לאפיקים אחרים. כלומר, ההון הפיננסי, צפוי לעבור בהדרגה לשווקים הפיננסים.


בנוסף, אנחנו יודעים שיש כ-110-120 מיליארד שקל של צבירות באפיקי חיסכון שונים, מתוכם כ-80 מיליארד שקל שנמצאים בעיקר בצבירות בפנסיה. לצד זאת, 30 מיליארד שקל של פדיונות אג"ח מיועדות, תוך שנתיים זה עולה ל-50 מיליארד שקל. הכסף הזה זורם פנימה לשווקים. הגופים המוסדיים אמנם משקיעים את רוב הכספים בחו"ל, אבל כ-15 מיליארד שקל מוזרם לשוק המקומי, שההיצע שלו דל ביחס לכסף שמוזרם. בהינתן המצב הזה, תהיה זרימה משמעותית של כסף, מה שיעניק גב לשווקים הפיננסים, בין אם באג"ח ובין אם במניות. זאת בהנחה שהגופים המוסדיים לא יזנחו את השוק המקומי, שמעניק להם את הערך המוסף שמגיע מניתוח החברות הישראליות. ציבור החוסכים לא צריך אותם כדי להשקיע במדדים בחו"ל.




מול שוק המניות יש את שוק האג"ח המקומי, שהוא הכי משוכלל בעולם, כמה רמות מעל השוק האמריקאי. בהינתן כל זה מה שכולם עושים כדי להכיל את הזרמות הכספים האלו הוא לייצר עוד היצע. החודש, אנחנו עדים ל-4 הנפקות, שיכולות לשנות את זרימת הכספים לשוק המקומי, שנמוך מהרמה שלו בסוף שנת 2021.


ועדיין המגמות האלו נתקלות במחירי מלאים, מה זה מחירים מלאים? העלייה עכשיו, אם תהיה, ככל הנראה תהיה בסדר גודל קטן יותר ממה שהיה עד עכשיו. צריך לזכור שתמיד יכול לצוץ ברבור שחור. אחד מהם הוא טראמפ, שבינתיים עדיין מספק רוח גבית לשוק, אבל זה עשוי להשתנות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה