"אם אנשים הולכים לשוק הלא מפוקח, סימן שהשוק המפוקח לא מספיק טוב"
ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, בוועידת ההשקעות של ישראל: "2024 הייתה שנה יוצאת דופן ויש לנו כרגולטורים הרבה מה ללמוד ממנה; אנחנו ממשיכים לקדם מהלכים ליישור של הבורסה לפי
סטנדרטים בינלאומיים ולהגברת הפיקוח"
ספי זינגר, יו"ר רשות ניירות ערך, הגיע לוועידת ההשקעות של ישראל עם סיכום על השנה שהיתה והכיוונים של רשות ניירות ערך לשנה הבאה. זינגר התייחס להונאות בשווקים שמגיעים ל-2 מילארד שקל ולאמצעי האכיפה. הוא התייחס לפיקוח ולרפורמות שרשות ניירות ערך נערכת להשיק. הכוונה של רשות ניירות ערך להביא את הבורסה והמסחר בבורסה לסטנדרטים עולמיים, לייצר מגוון רחב יותר של כלים ולפקח על השוק בצורה כזו שתאפשר מסחר ושוק תקין
"2024 הייתה יוצאת דופן. לנו כרגולטורים יש הרבה מה ללמוד והרבה מאוד תובנות שאפשר להפיק. 2024 היא שנה שהפגינה בצורה יוצאת דופן את החוסן של שוק ההון. הרבה נאמר על זה אבל חשוב לחזור על זה. המשק עמד באתגר שיש מעט כלכלות מפותחות, אם בכלל, שעמדו בו. שנה שלמה של מלחמה, של גיוסי מילואים. בסופה של אותה שנה, המשק הצליח לעמוד עם תשואות יוצאות דופן, ועם דולר שנשמר בגבולות גזרה סבירים. זה הישג מאוד יוצא דופן של המשק ושל השוק הישראלי.
באפריל הייתה את המתקפה האיראנית. קיבלתי טלפון ממנהלי השקעות ששאלו אם נפתח את הבורסה למחרת. הבורסה נפתחה והיום הסתיים בתשואה חיובית. זה בעיניי מסמל בצורה הטובה יותר את החוסן והבשלות של המשק והשחקנים. זה היה אירוע מאוד מטלטל שלא הפך לזעזוע או טלטלה בשווקים. זו אנקדוטה אבל היא מעידה על הכלל", אמר זינגר.
- "תחום האנרגיה המתחדשת ספג חבטות אבל יש בו הרבה פוטנציאל שיצוף"
- "הזמן להחזיר כסף הביתה - בתיק השקעות ממוצע 60% מהמניות בישראל"
"העבודה שהשוק עבד אפשרה לנו לא רק להתמקד בשרידות אלא גם בפיתוח. העיקרון המוביל מבחינת הרשות בשנה האחרונה ובשנים הקרובות הוא השוואה לסטנדרטיים בינלאומיים. אנחנו צריכים לזהות את המקומות בהם יש פער בינינו לבין השווקים המפותחים ולנסות לסגור את הפער הזה. זה חשוב כי אנחנו חלק מעולם גלובלי. אנחנו צריכים להיות מיושרים עם הסטנדרטים הבינלאומיים והמכשירים שיש בעולם".
"המטרה היא לעבור לימי מסחר בשני-שישי ב-2026, זה קריטי בשביל החיבור לשווקים בינלאומיים"
"הנושא הראשון הוא המעבר לימים שני-שישי. זה עניין אולי פרוצדורלי אבל יש לו משמעות גדולה בחיבור לשווקים בינלאומיים. עבדנו על לזה במהלך השנה וגם שר האוצר קיבל את המהלך. הכוונה היא להשלים ב-2025 את ההתאמות והפעולות הנדרשות כדי להוציא לפועל את המהלך הזה, ב-2026 המטרה היא לעבור לשני-שישי", הוסיף זינגר.
"השנה גם היה איגוח ציבורי. החקיקה מתקדמת ואני מקווה שהיא תגיע לכנסת. המטרה היא לאפשר איגוח תחת התנאים הקיימים, ביטלנו את הדרישה לרישום כפול והשנה הגיע לראשונה איגוח ציבורי, זו הסנונית הראשונה, יהיו עוד. זה כלי מימוני מרכזי וקריטי לשוק הון מפותח, והוא גם תואם השוואה לסטנדרט בינלאומי. הכנסנו לבורסה את המכשיר הזה וגם הוא הופל להיות מכשיר מפוקח שנסחר ומוצע לציבור.
נושא נוסף הוא ברוקר-דילר", הוסיף זינגר. "אם מחפשים מקום שבו יש פער ברגולציה זה הסדרה של תחום הברוקראז'. התחום מפוקח על ידי הבורסה אבל אין הסדרה. זה פער בלתי נתפס שמלווה אותנו שנים. הוא יאפשר להציע יותר מכשירים ויותר תחרות. הכוונה היא להמשיך לקדם את הצעת החוק ולהביא ברוקראז' מפוקח כמו שמקובל בעולם.
- אהרון פרנקל מוכר מניות בלאומי ויוצא עם רווח של 612 מיליון שקל
- האם דירוג האשראי של ישראל עלה? לא כל כך מהר
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
המהלכים האלה התחילו ב-2024, חלקם הושלמו ואת וחלקם נמשיך לקדם ב-2025. נושא נוסף הוא תחום הפיקוח והאכיפה. שוק מודרני זה גם שוק מפוקח. אנחנו נשקיע יותר באכיפה, הגדלנו את מספר התיקים של העיצומים הכספיים ואת התחומים שלהם. זו תהיה גם המגמה בשנים הקרובות. אחד הנושאים המרכזיים הוא גם הנגשת הריטייל לשוק ההון", אמר זינגר.
"אם אנשים הולכים לשוק הלא מפוקח זה סימן שהשוק המפוקח לא מספיק טוב"
"בשנה-שנה וחצי האחרונות התגלו הונאות וחשדות בסכומים של 2-3 מיליארד שקל", ציין זינגר. "זה דומה לסדרי גודל של גניבות רכב. אנחנו משקיעים בזה לא מעט, הוצאנו הנחיה שעוסקת בעולמות הייעוץ, אם אני אפשט אותה ואגזור ממנה משפט מנחה אז הוא שאנחנו לא נאפשר לעקוף באופן מלאכותי את החובות הרגולטוריות של יועצים ומכשירים.
אבל זה לא מספיק. אי אפשר לעסוק רק באכיפה. אם אנחנו רואים הרבה אנשים הולכים לשוק הלא מפוקח ונפגעים זה אומר שהשוק המפוקח לא מספיק טוב. רואים את זה לא רק בהונאות, רואים את זה גם בכספים הגדולים ששוכבים בעו"ש.
צריך כלים יותר פשוטים ונגישים", הוסיף זינגר. "העולם של הייעוץ מוסדר תחת חוק אסדרת הייעוץ מ-1995. עולם שבו אדם נוסע לבנק ומתייעץ איתו איפה להשקיע, העולם השתנה, הוא יותר טכנולוגי וקרו בו כמה דברים - אחד זה הרשתות החברתיות, שמאפשר שיח דינמי ופורה שמאפשר לקבל הרבה מידע, אך יש גם סיכונים לשיח מוטה על ידי בעלי עניין. החוק בכלל לא מתייחס לעולם הזה.
היום גם אפשר לקבל הצעות גנריות בעזרת בינה מלאכותית, גם זה לא מוסדר וזה קריטי בשביל שנוכל להנגיש את השוק ולהעניק תיווך טוב ויעיל להשקעות. הנושא מקודם בכנסת, יש הצעת חוק שנקראת עידוד שוק ההון שאחד הרכיבים הוא חוק הייעוץ הכללי - הדרך לספק לציבור ייעוץ השקעות שהוא לא פרטני אלא גנרי וכללי", סיכם זינגר.