ישי דוידי, בעלים ומנכ"ל פימי: "היומן שלי מתמלא בפגישות; המשקיעים בעולם חוזרים לישראל"
דוידי איש השנה של קהל ומערכת ביזפורטל הצליח להכות את היעדים המוקדמים של חברות הקבוצה, לייצר תשואה פנומנלית, להשקיע בחברות חדשות, למכור חלקים לגופים מוסדיים ולכוון לשנה חזקה עוד יותר עם אקזיטים; מה מניע את דוידי - ראיון עם משקיע על שמייצר כ-30% בשנה קרוב ל-30 שנה
180% - זו התשואה של "מדד פימי" בתחום הביטחוני בשנת 2024. כ-100% זו התשואה המוערכת של מדד פימי של כל החברות הנסחרות שפימי מחזיקה בהן. יש 17 כאלו, יש 17 חברות שאינן נסחרות ויש -71 אקזיטים ב-29 שנים של פעילות. פימי היא מכונה משוכללת, פימי היא מוח, פימי היא שיטה - מאתרים חברה עם פוטנציאל, מנתחים ברזולוציה את מכלול הפעילויות, ההזדמנויות, האיומים, החוזקות והחולשות של החברה. מכינים תוכנית ברורה להמשך שכוללת תקציב, אם צריך - מחזקים את ההנהלה וכמובן שמעורבים בניהול השוטף.
השיטה הזו אולי נראית פשוטה, אלא שבפועל - לא הרבה מצליחים. פימי מצליחה. שנה אחרי שנה היא מייצרת תשואות פנומנליות, הממוצע השנתי קרוב ל-30%, השנה כאמור זה הרבה יותר. כל המנהלים בפימי הם שותפים להצלחה, אבל ישי דוידי, הבעלים והמנכ"ל, הוא כמובן ההוגה והמוביל.
איש השנה בשוק ההון - ישי דוידי
דוידי נבחר על ידי קהל ביזפורטל ועל ידי מערכת ביזפורטל לאיש השנה בשוק ההון. הוא הגיע לוועידת ההשקעות של ביזפורטל לשיחה על מה שהיה ומה שיהיה.
לפני שנה, בתקופה מאוד קשה ועם הרבה מאוד איומים, אמרת: "לונג על ישראל". הצלחת. ההחזקות שלכם הציפו ערך רב, גם אבל לא רק בזכות מרכיב משמעותי של החזקות בתחום התעשייה הביטחונית. תן לנו את הדגשים העיקריים ל-2024 ואיך הצלחתם בשנה כל כך קשה ומורכבת לעמוד ביעדים ולהניב תשואות כאלותם לעמוד ולעקוף את היעדים?
"צהריים טובים, כיף להיות פה פעם נוספת ובטח כאיש השנה, זה כבוד גדול. אתחיל דווקא ב-2025. פימי נכנסת לשנת 2025 באופן שונה לחלוטין מהכניסה ל-2024. היחס של משקיעים זרים אלינו השתנה איפשהו בחודשים האחרונים. מבצע הביפרים, ההצלחות הנוספות של צה"ל, גרמו למשקיעים בעולם להבין עוד לפנינו מה הולך לקרות. המצב בכניסה ל-2024 היה אחרת לגמרי.
לונג על ישראל
"פימי נכנסת לשנה ה-29 שלה. כשאנחנו מסתכלים אחורה על 29 השנים האלה, 2024 הייתה שנה ייחודית, מטורפת, מורכבת, מאתגרת - אחרת לגמרי. אנחנו נכנסים ל-2024 כשבפריסה שלנו יש לנו 34 חברות, 50 מפעלים בישראל, מעל 110 חברות בנות בעולם, 60 אלף עובדים. אנחנו מוטרדים מאוד מהיכולת שלנו להחזיק את המערכת הזו בשליטה. בנינו תכנית עבודה ל-2024 לכאורה ללא התייחסות משמעותית למלחמה. אנחנו מתכננים לגדול בערך ב-21% ב-EBITDA הממוצע של החברות ו-26% ברווח הנקי. מאוד אגרסיבי במלחמה ולא היינו בטוחים שנעמוד בזה.
"ירו עלינו טילים בשנה הזו, יש לנו מפעלים באזורי סיכון. יש לנו משפחות של חטופים, הרוגים ופצועים, 2,000 מילואימניקים, מספרים שאנחנו לא יודעים לעכל אותם. בסך הכל, ב-2024 גדלנו יותר ממה שציפינו, התוצאות שלנו הכו את התחזיות והיעדים שלנו. רכשנו 5 חברות חדשות. אנחנו באמת בלונג על ישראל. עשינו מימושים חלקיים בכמה חברות, למעלה מ-2 מיליארד שקל. 2025 תהיה יותר משמעותית בכל הפרמטרים".
פי 11 על ההשקעה במנועי בית שמש
"חברות ביטחוניות תמיד היו נקודה חזקה בפימי. יש לנו שם 11 חברות בתחום. הרוב המוחץ מהן - 7 חברות הן חברות ציבוריות. הן ציבוריות. הן השנה עשו 180% בממוצע. מי שהשקיע במדד פימי חברות ביטחוניות היה עושה תשואה כזו. אבל גם בפרטיות יש לנו חזון מאוד גדול קדימה".
יש יתרון לגודל בתחום הביטחוני, פימי לא יכולה לקחת את החברות בתחום ולהפוך אותן לחברה ביטחונית מאוד גדולה? בית שמש לדוגמה תרכוש את עשות וחברות נוספות.
"משרד הביטחון מגדיר את פימי כקבוצה הביטחונית הרביעית אחרי אלביט, תע"א ורפאל. אני לא חושב שנעשה מהלך כזה. ההסתכלות של פימי היא על כל חברה כבודדת. יכול להיות מקרה שחברה מסוימת תתמזג או תרכוש חברה אחרת. זה הגיוני ואפשרי יותר. מצב של מיזוג כולל של החברות בתחום הביטחוני כדי לייצר ערך הוא אפשרי, אי אפשר לפסול את האפשרות, אבל זה לא על הפרק.
"אני רוצה לשים דגש על מנועי בית שמש - פגשנו אותם ב-2016. חברה שהייתה בבעלות כלל תעשיות של בלווטניק. היה ריב פנימי בין הדירקטוריון להנהלה. ביום טוב החברה הייתה שווה 300 מיליון שקל. יש לה טכנולוגיה מטורפת. רכשנו את החברה ומאז אנחנו מתחילים לעבוד. בניית צוות, רם דרורי עושה עבודה מדהימה. משקיעים מעל 150 מיליון דולר ברובוטיקה וטכנולוגיה, רוכשים את חישולי כרמל וחברה נוספת בארה"ב ממש לאחרונה. למרבה הצער בדרך יש קורונה, 50% ממנועי בית שמש זו תעופה אזרחית, היתר ביטחוני. התעופה האזרחית מתרסקת, המכירות שלה ירדו ב-80%, ולמרות זאת בית שמש יצאה בסדר מהקורונה.
"ב-2016 שווי החברה היה 300 מיליון שקל, היום 3.4 מיליארד שקל. אנחנו מכרנו ב-2016 ב-80 מיליון דולר, היום מוכרים 250 מיליון דולר. היום 55 מיליון דולר EBITDA. קנינו אותם עם צבר של 170 מיליון, היום צבר של מעל 2 מיליארד שקל. ב-2016 היו 600 עובדים, היום 1,300. החברה הזו בנויה נכון, אין הרבה חברות שיודעות לעשות מה שבית שמש יודעת לעשות. לחברה יש תחום אחד של רכיבים לענף התעופה האזרחית, החלקים הזזים בתוך מנוע של מטוס. אני מעריך שבתחום הזה יש אולי 5 חברות שיודעות לעשות מה שבית שמש יודעת לעשות והן ענקיות - בואינג, רולס רויס וכו' שהן גם לקוחות. בתחום השני, הביטחוני - מנועי בית שמש יודעת לספק מנועים למערכות מאוד חשובות."
היא עלתה מתחילת השנה 20%, פי 3 מתחילת 2024, יש עוד מקום להשבחה?
"אני פחות מנתח מניות של חברות שלנו. אני אתן את המתודולוגיה. השאלה היא האם פוטנציאל הצמיחה של החברה קדימה יכול לייצר חברה של פי 3 מהיום? יכול להיות. אין ספק שמנועי בית שמש, כמו הרבה מאוד חברות, יש לה פוטנציאל גדול. אנחנו עובדים על זה מאוד חזק, גם ברכישות וגם בטכנולוגיה".
האקזיטים יחזרו - היומן שלי מתמלא בפגישות
יש חברה מועדפת, הבת המועדפת, הבן המועדף. חברה שאתה יותר שם עליה דגש?
"אין דבר כזה. אנחנו מסתכלים על כל חברה בודדת ומאמינים שנעשה תהליכי השבחה אמיתיים, ובשלב הבא נמכור. כשהייתי צעיר ואולי קצת יותר חוצפן, וזו לא תכונה טובה לדעתי, פגשתי את סטף ורטהיימר. אמרתי לו 'כל חברה תימכר', הוא כעס עליי. מאחר ואנחנו מתעסקים עם הרבה חברות משפחתיות, נכנסים לחברות האלה בחרדת קודש, והם באמת מאמינים שהם לא יצטרכו למכור, שזה ימשיך דורות קדימה. יש הגיון גדול בפועל בהעברה של חברות למשקיעים טובים אחרים ושונים, לא בהכרח פימי, אבל זו מתודולוגיה שקורית בעולם, זה שוק של טריליונים והוא ימשיך. זה גם בסוף ציונות, החברות שלנו הן כולן ישראליות".
הזכרת שהיו מימושים חלקיים ב-2024. אתה רואה ב-2025 מקום למספר אקזיטים שחוזר לממוצע ההיסטורי שלכם?
"זה מאוד מעניין. למשקיעים בעולם יש חליפה וירטואלית של סנסורים. הם מזהים במדויק את ההבדל בין מלחמה לאינתיפאדה למשבר שלטוני. הם יודעים. המלחמה התחילה, אנחנו הבנו שהמלחמה היא אחרת לגמרי וגם המשקיעים הבינו את זה, ורוב מוחץ שלהם לא בא לפה. התחיל תהליך שבו מדינת ישראל הפכה את המשוואה. אחד יגיד שזה היה בביפרים, אחד חיסול כזה או אחר - הפואנטה היא שישראל הפכה את המשוואה והמשקיעים קלטו את זה.
"זה מה שיהיה ב-2025. זה צובר תאוצה בחודשים האחרונים. המשקיעים חוזרים. אני רואה את היומן שלי ומה שקרה בחודשיים האחרונים. הפגישות חוזרות. פימי יודעת לעשות 4-5 אקזיטים בשנה ואני מקווה שנחזור לקצב הזה בהדרגה. גם אם יהיו 2 אקזיטים זה טוב לעומת שנה שעברה. אני חושב שזה מה שרואים כרגע ושזה סימן טוב לגבי הכלכלה הישראלית.
"אקזיט לפעמים זו מילה שנתפסת כמילה גסה, לא בצדק. פימי לא בונה חברה לאקזיט, אנחנו פשוט בונים חברות יותר טובות, ולחברות כאלה תמיד יהיה קונה. יהיה אקזיט. טוב למדינת ישראל שיבואו משקיעים בינלאומיים לטווח הארוך. עד היום עשינו 71 אקזיטים".
אחרי 71 אקזיטים, תשואה פנומנלית. מה מניע אותך לקום בבוקר? הצלחה, תשואה, כסף, תשוקה, עניין?
- שמואל אברמזון: ״אנחנו לא אופטימיים, אלא ריאליים; מקווה שנפתיע והצמיחה תהיה גבוהה מהתחזית"
- חקירה פלילית נגד קסם קרנות נאמנות: התיק הועבר לפרקליטות
- תוכן שיווקי כמה מצבים בהם עו"ד ירושות וצוואות הוא הכתובת עבורכם
"אני מאוד אוהב לעשות את מה שאני עושה, את השינויים, את ההשבחות, וזאת פימי - פימי חייבת לשנות. אין מצב שפימי נכנסת לחברה ולא מנסה להשביח אותה. אם אתה מייצר עשייה יומיומית משמעותית, אז זה מדהים, וזה מה שמניע אותי כבר הרבה מאוד שנים. שאר הדברים הם נגזרת של זה, התשוקה והאהבה הגדולה למדינה היא מרכיב מאוד גדול. העיקר הוא הרצון לחולל שינוי, ובנגזרת מרוויחים גם ציונות".
מה מניע את ישי דוידי?
אתה מרגיש שהתשוקה שלך היא כמו לפני 10-20 שנה?
- 3.תמיר 22/01/2025 12:00הגב לתגובה זואלופים פימי
- 2.אלוף מספר 1 (ל"ת)תמיר רבינא 22/01/2025 11:50הגב לתגובה זו
- 1.דוידי 22/01/2025 10:54הגב לתגובה זוקמהדע הבאה בתור אצל ישי דוידי