נירה שמיר דיסקונט
צילום: רמי זרנגר

הזמן לקנות אג"ח? "צפויה ירידה חדה בגיוסים השנה"

אי הוודאות והצורך לממן את המלחמה הביאו לגיוסים של 140 מיליארד שקל בשוק האג"ח ב-2024; נירה שמיר, הכלכלנית ראשית של בנק דיסקונט, טוענת שב-2025 נראה ירידה חדה בגיוסים כתוצאה מכך, מה שצפוי לספק רוח גבית לשוק האג"ח - המחירים צפויים לעלות ולספק למשקיעים רווחי הון, אך התשואות צפויות לרדת; האם כדאי לקנות אג"ח עכשיו?

רוי שיינמן |
נושאים בכתבה אג"ח נירה שמיר

ב-2024 היו גיוסים נטו בשוק האג"ח בסך של 140 מיליארד שקל, זאת על רקע הימשכות המלחמה והצורך לממן אותה ואת הגירעון. התשואות באג"ח ממשלתי ל-10 שנים הגיעו בשיאן אפילו למעל 5%, כאשר אי הוודאות הייתה בשיא - לפני חיסול נסראללה, לפני מבצע הביפרים ולפני חיסול סינוואר. פרמיית הסיכון של ישראל הייתה גבוהה, היו חששות גם מהחזית מול איראן, וזה התבטא בתשואות הגבוהות.


מאז הסיכון ירד אבל לא נעלם, ואיתו גם התשואות. התשואה על אג"ח ממשלתי ל-10 שנים עומדת היום על אזור ה-4.1%, עדיין גבוה יחסית לשנים האחרונות שלפני המלחמה. 


נירה שמיר, הכלכלנית הראשית של בנק דיסקונט, צופה שב-2025 תהיה ירידה חדה בגיוסים: "לנוכח הרמה הגבוהה של חוסר הוודאות שאפיינה את השנה החולפת נרשמו אשתקד עודפי גיוס בהיקף של 34 מיליארד שקל", כותבת שמיר. "עובדה זו, בשילוב עם הירידה הצפויה בגירעון מ-6.9% תוצר ב-2024 לכ-4.9% השנה, תוביל להערכתנו לירידה חדה בהנפקות בשוק המקומי.


בהנחה שהיקף הגיוס נטו בחו"ל יעמוד השנה על 20-25 מיליארד שקל (בדומה ל-2023-24), ושמשרד האוצר ישתמש בחלקו הארי של עודף הגיוס מ-2024, הרי שצפוי השנה גיוס נטו בשוק האג"ח הסחיר בהיקף של כ-40-50 מיליארד שקל לעומת כ-140 מיליארד שקל ב-2024. ירידה זו עשויה לתמוך בשוק האג"ח המקומי, ולהוביל להתרחבות מחודשת של פער התשואות השלילי בין אג"ח ממשלת ישראל ל-10 שנים מול האג"ח האמריקאי". כותבת שמיר.


איך הירידה בגיוסים תשפיע על שוק האג"ח?

שמיר מדברת על כך שצפויים פחות גיוסים השנה, כלומר פחות אגרות חוב חדשות שייכנסו לשוק, מה שיוביל להקטנת ההיצע. בכל שוק בו ההיצע קטן והביקוש נשאר דומה או גדל, רואים עליית מחירים. המשמעות היא שאם אכן זה יהיה המצב, המשקיעים יוכלו להנות מרווחי הון בשוק האג"ח, כלומר מעליית מחירים של אגרות החוב עצמן. התשואות מנגד צפויות לרדת.


בנוסף, ירידה בגיוסים עשויה לסייע בהפחתת לחצי האינפלציה, מה שיכול להוביל לציפיות להורדת ריבית בעתיד, שתתמוך גם היא בעליית מחירי האג"ח.


האם כדאי לקנות עכשיו אג"ח?

תלוי מה אתם מנסים להשיג. אם אתם רוצים להשקיע לטווח קצר ולא לחכות עד לפדיון האג"ח, ייתכן וזהו זמן טוב להיכנס, מאחר ואם תחזיתה של שמיר תתממש אתם צפויים להנות מרווחי הון כשתמכרו את האג"ח.

כל הכותרות


מנגד, אם אתם רוצים להנות מהתשואה של האג"ח בפדיון, זו אולי נקודה פחות טובה להיכנס. כשמחירי האג"ח עולים התשואה יורדת, אנחנו רואים עליות של בין 8%-9% באג"ח הממשלתיות בחצי השנה האחרונה שמתורגמת לירידה בתשואה של בערך 1%-1.1% בתקופה הזו. "בשוק האג"ח המקומי נרשמה במהלך השבוע שעבר ירידה של 3 נ"ב בתשואות השקליות לטווח של שנתיים, ו-7 נ"ב לטווח של 10 שנים", כותבת שמיר. "יש לציין, כי לאחר שבאמצע ינואר התרחב פער התשואות השלילי בין אג"ח ממשלת ישראל ל-10 שנים מול האג"ח האמריקאי ל-25(-) נ"ב, לעומת פער אפסי בסוף 2024 (וכ-50+ נ"ב בתחילת דצמבר), ראינו לאחרונה צמצום הפער השלילי לסביב 5(-) נ"ב".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה