אמיר ירון נגיד בנק ישראל
צילום: ליאת מנדל

כיצד מדיניות הריבית של בנק ישראל משפיעה על שער החליפין ועל אי-הוודאות?

מחקר חדש של חטיבת המחקר חושף כיצד שינויי ריבית ופרסום תחזיות כלכליות משפיעים על השקל מול הדולר ועל יציבות השווקים הפיננסיים

אביחי טדסה |
נושאים בכתבה בנק ישראל ריבית

האם הדרך שבה בנק ישראל מתקשר את מדיניות הריבית שלו משפיעה על שער החליפין של השקל מול הדולר? מחקר חדש של חטיבת המחקר בבנק ישראל בחן את ההשפעה של שינויי הריבית ושל פרסום תחזיות מקרו-כלכליות על שוק המט"ח הישראלי ומצא כי הורדת ריבית משפיעה יותר על שער החליפין מאשר העלאת ריבית, וכי תקשורת ברורה ושקופה מצד הבנק המרכזי מסייעת בהפחתת אי-הוודאות בשוקי ההון.


הורדת ריבית מובילה לפיחות משמעותי יותר מהעלאת ריבית 


ממצאי המחקר מצביעים על כך שהעלאת ריבית בנקודה אחת מובילה לייסוף של השקל בטווח של 0.9%-2.4%, אך כאשר שינוי הריבית אינו תואם את ציפיות השוק, התוצאה היא פיחות של 0.8%-2.2% - ללא קשר אם מדובר בהעלאה או בהורדה. המשמעות היא שהפתעה בהחלטת הריבית מגבירה את אי-הוודאות ומובילה לתנודתיות גבוהה יותר בשער השקל-דולר. אחת ההשערות שעלו במחקר היא שכאשר הריבית חורגת מהציפיות, המשקיעים מגיבים באי-ודאות גבוהה יותר, מה שמשפיע על שער החליפין בטווח הקצר. באופן כללי, פיחות השקל בעקבות הורדת ריבית היה משמעותי יותר מאשר הייסוף שנגרם מהעלאת ריבית, מה שמרמז על אסימטריה באופן שבו השוק מגיב לשינויי המדיניות המוניטרית.


שקיפות ופרסום תחזיות מסייעים בהפחתת אי-הוודאות 


לצד השפעת הריבית עצמה, המחקר מצא כי החלטות ריבית המלוות בפרסום תחזית כלכלית ובמסיבת עיתונאים מפחיתות את אי-הוודאות בשוק, לעומת החלטות ריבית ללא פרסום תחזיות. יחד עם זאת, כאשר התחזית של בנק ישראל לריבית עתידית חורגת משמעותית מהערכת השוק, ההשפעה החיובית של הפרסום על הפחתת אי-הוודאות קטנה יותר. המסקנה המרכזית שעולה מהניתוח היא שהדרך שבה בנק ישראל מתקשר את החלטותיו וציפיותיו לגבי העתיד משחקת תפקיד משמעותי ביציבות השווקים. שקיפות, פרסום תחזיות וקיום מסיבות עיתונאים עוזרים להקטין את התנודתיות בשער החליפין ולבנות אמון בקרב המשקיעים.




הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה