ועדת האכיפה המנהלית אישרה הסדר עם מגדלור והמנכ"ל לשעבר
החברה ורן צדיקריו נקנסו במאות אלפי שקלים בגין הצעות ניירות ערך ללא תשקיף. החברה תשלם קנס של 350 אלף שקל, והמנכ"ל לשעבר ישלם קנס של 85 אלף שקל. בין 2019 ל-2022 חרגה החברה ממספר הניצעים המותר בעשרות פרויקטים, כך שמכרה
ניירות ערך ליותר משקיעים ממה שהיא יכלה ללא תשקיף - כ-37% מהפרויקטים שנבדקו נמצאו עם חריגות
ועדת האכיפה המנהלית של רשות ניירות ערך אישרה הסדר אכיפה עם חברת מוצרים אלטרנטיביים – מגדלור ועם מנכ"ל החברה לשעבר, רן צדיקריו. זאת בעקבות הפרות של חוק ניירות ערך, הקשורות להצעה ומכירה של ניירות ערך לציבור ללא תשקיף.
במסגרת ההסדר, החברה תשלם קנס בסכום כולל של 350 אלף שקל, בעוד שצדיקריו עצמו ישלם קנס בסכום כולל של 85 אלף שקל, לצד התחייבות לעיצום כספי על תנאי בסכום כולל של 85 אלף שקל נוספים, אם יפר שוב את החוק בשנתיים הקרובות.
מה ההפרות שבוצעו?
לפי רשות ני"ע, החברה שיווקה לציבור מוצרים פיננסיים שונים, לרבות השקעות בנדל"ן, קרנות למימון הליכים משפטיים, אשראי לעסקים קטנים והשקעות אלטרנטיביות נוספות - וכל זאת מבלי לפרסם תשקיף כחוק. בין 2019 ל-2022, החברה חרגה ממספר הניצעים המותר בחוק בעשרות פרויקטים, כך שהיא מכרה ניירות ערך ליותר משקיעים ממה שהיא יכלה ללא תשקיף. מדובר בהיקפים משמעותיים, כשכ-37% מהפרויקטים שנבדקו נמצאו עם חריגות.
ההפרות כללו:
- ב-2019 – חריגה בפרויקט נדל"ן בארה"ב.
- ב-2020 – חריגה בשני פרויקטים, אחד בתחום הנדל"ן והשני בהשקעות משפטיות.
- ב-2021 – חריגה בשמונה פרויקטים שונים.
- ב-2022 – חריגה בשמונה פרויקטים נוספים.
המנכ"ל לא עמד בחובת הפיקוח
לפי החוק, המנכ"ל נדרש לפקח ולמנוע ביצוע של הפרות שכאלה. עם זאת, הרשות קבעה כי צדיקריו, ששימש מנכ"ל החברה ואף היה בעל עניין בה (החזיק ב-12% ממניותיה), לא עמד בחובת הפיקוח שלו ולא דאג לנהלים מתאימים שימנעו את החריגות.
על פי ההחלטה, צדיקריו לא הוכיח כי קיים בקרות מספקות, לא מינה אחראי פנימי לפיקוח על עמידה בחוק ולא וידא שהעובדים מבינים את ההגבלות החוקיות.
- מגדלור סוגרת קרן הלוואות - עוד הוכחה לכישלון של בית ההשקעות האלטרנטיבי
- בהמשך לחשיפת ביזפורטל - פרופיט ומגדלור תחת חקירה של רשות ניירות ערך
ההחלטה משקפת גישה מחמירה של רשות ני"ע
ועדת האכיפה הבהירה בהחלטתה כי יש להטיל אחריות ישירה על נושאי משרה בתאגידים במקרה של הפרות חוקיות. ההחלטה משקפת את הגישה המחמירה של הרשות לגבי מי שאחראים לניהול תאגידים פיננסיים, גם אם הם עצמם לא היו מעורבים ישירות בכל עסקה.
בתחילה ביקשה החברה להסדיר את הנושא מבלי לכלול את המנכ"ל בהסדר, אך הוועדה דחתה את הבקשה ודרשה להחיל אחריות גם עליו. בכך היא שלחה מסר ברור: נושאי משרה לא יכולים להתחמק מאחריותם.
מה יקרה עכשיו?
החברה התחייבה לחדד את הנהלים הפנימיים שלה ולוודא עמידה בהוראות החוק בעתיד. עם זאת, הוועדה הבהירה כי אין זה מספיק להציג נהלים באופן תיאורטי, אלא יש צורך להוכיח כי הם אכן מיושמים בפועל, למשל באמצעות הדרכות לעובדים ובדיקות תקופתיות.
ההסדר הנוכחי מונע המשך של הליכים משפטיים ארוכים נגד החברה וצדיקריו, אך משמש תמרור אזהרה לכל מי שעוסקים בשוק ההון לגבי החשיבות של הציות להוראות הרגולטוריות.