"מניות הבנקים כבר לא זולות, אבל עדיין אטרקטיביות"
אביעד ספיר, מנהל השקעות במגדל שוקי הון, צופה שנת פעילות חיובית נוספת למניות הבנקים ומניות הנדל"ן, אבל לא בכל התחומים: "הנדל"ן המניה עשוי להציג חולשה יחסית"
מניות הבנקים היו בין ההשקעות הטובות ביותר של 2024. מדד הבנקים זינק ב-43% בשנה הזו ומאז תחילת 2025 הוא כבר הוסיף עוד 7.5%. השנה הקשה למשק הייתה שנה מעולה לבנקים שרשמו תשואות על ההון של 13%-14% ואף יותר מזה. העלייה במניות אומנם העלתה את מכפילי ההון של הבנקים למעל 1, אבל לדברי אביעד ספיר, מנהל השקעות במגדל שוקי הון, הן עדיין אטרקטיביות.
מה זה מכפיל הון ולמה הוא חשוב כשמסתכלים על מניות הבנקים?
נזכיר רגע למה מכפיל ההון חשוב כשמסתכלים על מניות הבנקים - בנק זה עסק שעושה את הרווח שלו ממרווח הריבית. הבנק מקבל כסף מבנק ישראל בריבית בנק ישראל וגם מהעו"ש ומהפקדונות של הלקוחות. את הכסף הזה הוא משקיע או מלווה בריביות גבוהות יותר וככה הוא עושה את הכסף שלו. היכולת של הבנק להרוויח בעצם נמדדת בכמה כסף הוא יכול לעשות מהכסף שיש לו, או במילים אחרות - תשואה על ההון.
איך זה משפיע על ההחלטה להשקיע במניות הבנקים? על פניו, אם מניה של בנק מסוים נסחרת לפי שווי שוק זהה להון שלה, אז המניה צריכה לעלות בשיעור שווה לתשואה על ההון. תחשבו על זה כאילו אתם קונים שקל של הבנק תמורת שקל, לכן התשואה של הבנק צריכה להיות גם התשואה שלכם. לכן כשהבנקים נסחרים במכפיל הון של מתחת ל-1 זה לכאורה אטרקטיבי, אם נניח לדוגמא שבנק מסוים עושה 14% על ההון והוא נסחר ב-0.5 על ההון, אז התשואה במניה אמורה כביכול להיות 28%. היום הבנקים נסחרים במכפילים של בין 1.1-1.45 על ההון ומרוויחים כאמור 13%-14% על ההון, כלומר התשואה במניות צריכה להיות נמוכה יותר.
"מניות הבנקים עדיין אטרקטיביות"
אבל ספיר כאמור טוען שהמניות עדיין אטרקטיביות: "תימחור המניות עדיין מעניין ונראה כי הפעילות העסקית שלהם תמשיך להפגין עוצמה, במיוחד על רקע התאוששות העסקים הצפויה במשק והמשך יישום תכניות ההתייעלות שלהם, כפי שהודיע בנק הפועלים בסיומה של שנת 2024". ספיר מסביר כי "מה שמוביל את פעילות הבנקים קדימה הם ארבעה וקטורים עיקריים - שיעור הריבית, רמת האינפלציה במשק, תהליכי התייעלות והפעילות המשקית הכללית. במבט על השנה הנוכחית נראה כי הבנקים בישראל יוכלו ליהנות מהמשך התקדמות בכל ארבע הווקטורים".
מלבד תכניות ההתייעלות, לדברי ספיר "גם אם ריבית בנק ישראל תתחיל לרדת השנה, בהתאם לציפיות האנליסטים, היא עדיין תישאר ברמה גבוהה יחסית, סביב
כ-4%, ולכן תמשיך לתמוך ברווחי הבנקים". בדומה לכך, גם קצב האינפלציה בישראל צפוי לרדת ביחס לקצב שנרשם ב-2024, אולם להמשיך להיות גבוה יחסית, עניין שגם הוא צפוי לתמוך ברווחי הבנקים, בשל הצמדת הריבית על ההלוואות שהם מעניקים למדד".
עוד
מוסיף ספיר כי "בעקבות הפסקות האש בזירות השונות סביבנו והרגיעה בעוצמות המלחמה, הפעילות המשקית בכללותה צפויה להיות טובה באופן ניכר ביחס לזו שאפיינה את המשק הישראלי בשנת 2024, וגם מגמה זו תתמוך בפעילות הבנקים".
מניות הנדל"ן: אתגרים בקניונים, חולשה במשרדים
בתחום המגורים ספיר מזהה קושי מסוים במכירות דירות יוקרה – בשווי של 5 מיליון שקלים ומעלה, ומציין כי מול זאת מכירת דירות באזורי הפריפריה ממשיכה להתאפיין בביקושים משמעותיים.
ספיר מסמן את יזמיות המגורים
הגדולות המחזיקות בזרוע קבלנות וגם את חברות הקבלנות הגדולות כמי שעשויות ליהנות מצמיחה ניכרת בפעילות. לדבריו, "רבים מהפרויקטים למגורים כיום בישראל הם פרויקטים שהופכים להיות מורכבים יותר לביצוע, בגלל היקפם ועירוב השימושים שהם מציעים, ובמצב דברים זה יש יתרון לקבלנים
הגדולים שיכולים להתמודד עם שלל הדרישות והאילוצים באופן מיטבי יותר.
עוד בתחום המגורים, ספיר מזהה יתרון ליזמים בתחום ההתחדשות העירונית בזכות הצמיחה הגדולה במספר הפרויקטים המתקדמים, מחסור בקרקעות באזורי ביקוש ועלויות המימון. "הורדת
משקולת המימון של הקרקע חוסך לחברות הפועלות בתחום ההתחדשות העירונית חלק גדול מעלויות המימון הנדרשות לפרויקטים אותם יוזמים מאפס". כל זאת, לאחר שתחום ההתחדשות העירונית עבר שינויים רגולטוריים משמעותיים בשנים האחרונות.
את תחום המשרדים
ספיר מסמן כבעייתי במיוחד, בשל עודף היצע שמוביל ללחץ מחירים. לדבריו, "יש על התחום משקולת של היצע הצפוי לגדול בשנים הקרובות, לכן אנחנו צופים שהמחירים בתחום המשרדים יירדו והקושי בפעילות ייגבר. נוסף לכך, ישנו היצע נוסף של שטחי משרדים בשכירות משנה שמחפש שוכרים.
בתל-אביב שיעורי התפוסה יישארו גבוהים במיוחד במשרדים Class A, אבל גם שם אפשר היה לראות השנה ירידה במחירים למ"ר בחלק גדול מהנכסים. בנכסים בטבעות סביב תל-אביב אפשר לראות בנייני משרדים עם שיעורי תפוסה נמוכים והרבה שטחים ריקים".
עוד בנדל"ן,
בתחום המניב ספיר צופה אפשרות לחולשה יחסית לחברות מרכזי המסחר הסגורים. לדבריו, "אחרי שנה מאוד חזקה בתחום המסחר בישראל, בהשפעת מצב של שמיים סגורים שהוביל לעלייה בפידיונות התחום עלול קצת להיפגע השנה, בעקבות פתיחת השמיים מחדש. מרכזים מסחריים שכונתיים צפויים להיפגע
פחות, כיוון שהם משמשים את תושבי השכונות הסמוכות לסידורים יומיומיים, ומציעים שירותים דוגמת סופרמרקט, מספרה ופיצרייה. עסקים אלו אינם חשופים להיקפי היציאה לחו"ל של הישראלים".
- 1.יעקוב 05/02/2025 13:48הגב לתגובה זולדעתי השנה מניות הבנקים וטוסו למעלה עים רווחים