הפייפליין של טבע נחשף - בכמה הוא השתנה לעומת שנה קודמת ומה אפשר ללמוד ממנו?
המספרים הכי חשובים על פעילות הגנריקה של טבע - היקף המוצרים בפייפליין, היקף המכירות של תרופות המקור, בכמה השתנה הצבר לעומת שנה קודמת ומה חשוב יותר - מספר התרופות בצנרת או היקף המכירות?
טבע טבע -0.4% משתנה - החברה תמיד היתה עם שני ראשים: אחד גדול ומשמעותי של פעילות גנרית והשני של פעילות תרופות מקור, אבל בשנתיים האחרונות פעילות התרופות האינווטיביות הולכת וגדלה וזה צפוי להימשך. ועדיין - תחום הגנריקה הוא "הלחם והחמאה" של טבע. ממנו היא התפתחה להיות מה שהיא והיא בין המובילות העולמיות בו. הוא גם הרבה יותר יציב מהתחום האינווטיבי.
טבע של אחרי הקופקסון
נזכיר שטבע נשענה עד לפני 5-6 שנים על תרופות הקופקסון לטרשת נפוצה שהזניקה את הרווחים במשך תקופה ממושכת, אבל הפכה לחרב פיפיות כשנכנסו מתחרות גנריות. היא עמדה לקראת ירידה ברווחים וניסתה להתכונן לכך, אבל זה דווקא עלה לה ביוקר - היא עשתה רכישות מאכזבות בתחום האינווטיבי, נפלה והסתבכה עם רכישת החטיבה הגנרית של אלרג'ן בסכום מטורף של 40 מיליארד דולר. ארז ויגודמן המנכ"ל ואייל דשא סמנכ"ל הכספים עשו את אחת השגיאות הגדולות בתולדות החברות הישראליות וגרמו לטבע שנסחרה ב-70 דולר למניה להתכווץ בהדרגה עד למחיר של מתחת ל-7 דולר.
קאר שולץ נקרא לתקן. הוא היה מנכ"ל של משחק הגנה. הוא בלם את המפולת. ריצ'רד פרנסיס נקרא לתקוף. הוא עבר לשלב הצמיחה.
טבע הבריאה. היא הקטינה את החוב דרמטית, היא יותר מאוזנת מבחינת היקפי המוצרים והתחומים ועדיין התחום הגנרי הוא הליבה. מבדיקה של הדוחות המלאים של החברה שפורסמו היום עולה תמונה מרשימה לגבי הפייפליין של התחום הזה. הנה המספרים.
- אחרי הירידות אתמול: הגיע הזמן לקנות מניות טבע?
- "טבע מגדילה הוצאות מו"פ כדי לצמוח. האנליסטים מבינים זאת"
פייפליין שמבטא הזדמנויות בהיקף תרופות ממותגות של 122 מיליארד דולר
נכון לסוף 2024, החברה מחזיקה בצבר של 127 בקשות לאישור תרופות גנריות הממתינות לאישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), מתוכן 65 כבר קיבלו אישור מותנה. מדובר בבקשות מגוונות הכוללות גם הרחבות קווי מוצרים ותוספות לאישורים קיימים. המוצרים שאליהם מתייחסות הבקשות הללו רשמו מכירות של כ-122 מיליארד דולר בשנה החולפת. אלו כמובן לא יהיו המכירות של המוצרים הגנריים לרבות של טבע. מחירי התרופה המקורית נופלים כאשר נכנסת תחרות גנרית. כשנכנסת מתחרה אחת או שתיים המחירים יורדים יחסית ברכות - עשרות אחוזים, אבל בהדרגה המחירים נשחקים לירידה שעולה אפילו על 90%. לכן, ההכנסות של תרופות המקור הממותגות חשובות, אבל הן לא מבטאות את הפוטנציאל האמיתי של טבע.
עם זאת, ככל שיש לטבע תקופת בלעדיות בהשקה הגנרית שהיא לרוב לחצי שנה אז כאמור הירידה במחיר היא יחסית מרוסנת והרווחים בהתאם מאוד גבוהים. זו הסיבה שחשוב להבין, וטבע מציינת זאת - מה המוצרים שצפויים להיות תחת תקופת הבלעדיות.
החשיבות של תקופת בלעדיות ומה ההזדמנויות להשקה בבלעדיות?
עוד עולה מהדוחות כי כ-78% מהבקשות כוללות אתגר פטנט בהתאם לסעיף IV, מה שמעיד על תחרותיות גבוהה בשוק. החברה מאמינה כי היא הראשונה להגיש בקשות עבור 54 מהמוצרים הללו, ובסך הכול מדובר על 82 מוצרים כאשר מחשיבים גם מוצרים עם אישור סופי שממתינים להשקה בעקבות הסכמי פשרה או החלטות משפטיות. ההזדמנויות הללו מייצגות פוטנציאל מכירות של מעל 80 מיליארד דולר במוצרים ממותגים בארה"ב.
תרופות גנריות שאושרו בשנה האחרונה
בין התרופות שהחברה קיבלה עבורן אישור מותנה בשנת 2024 ניתן למצוא את Xeljanz XR, תרופה לטיפול במחלות אוטואימוניות, עם מכירות שנתיות של כ-1.8 מיליארד דולר בארה"ב. תרופה בולטת נוספת היא Xtandi, המיועדת לטיפול בסרטן הערמונית, שמכירותיה הגיעו ל-1.25 מיליארד דולר.
גם Bridion, תרופה שנמצאת בשימוש נרחב בבתי חולים להיפוך הרדמה, מופיעה ברשימה עם מכירות של מעל למיליארד דולר. לצידה ניתן למצוא את Ibrance, המשמשת לטיפול בסרטן השד, עם מכירות של חצי מיליארד דולר בשנה, ואת Mektovi, תרופה לטיפול במלנומה עם מכירות של 176 מיליון דולר.
ישנם גם מוצרים נישתיים יותר, כמו Inrebic לטיפול במחלות דם נדירות, עם מכירות של 59 מיליון דולר, ו-Ravicti, המשמשת לטיפול בהפרעות מטבוליות, עם מכירות של 44 מיליון דולר. תרופה נוספת היא GIMOTI, תרסיס אף לטיפול בבעיות עיכול, אם כי לא דווחו נתוני מכירות עבורה.
למרות הפוטנציאל הגבוה, החברה תצטרך להתמודד עם תחרות לא פשוטה בשוק התרופות הגנריות, כולל סכנות של אובדן בלעדיות, תחרות ממוצרים גנריים מורשים ואתגרים משפטיים הנוגעים לפטנטים. יחד עם זאת, היכולת להיות הראשונה להשיק תרופה גנרית בשוק יכולה לייצר יתרון כלכלי משמעותי ולהניב הכנסות של מיליארדי דולרים.
- רשות ני"ע, בנק ישראל והאוצר פועלים לפיתוח שוק הריפו בישראל
- גרמניה רוכשת מערכות ארטילריה מאלביט ב-57 מיליון דולר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
כמות התרופות בפייפליין ירדה - ההיקף הכספי עלה
מה שעוד מעניין לנתח זה הפייפליין הקיים לעומת זה של לפני שנה. בסוף 2023 החברה החזיקה בצבר של 137 בקשות לאישור תרופות גנריות הממתינות לאישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), מתוכן 63 כבר קיבלו אישור מותנה. חשוב לשים לב - יש ירידה במספר הבקשות בצבר. כעת יש 127 והיו 137 בקשות. נכון שהכמות לא קובעת, אלא היקף המכירות ופוטנציאל הרווח, אבל זה בכל זאת מדד חשוב.
היקף המכירות הממותגות מסתכם בכ-107 מיליארד דולר בשנה החולפת. כאן רואים גידול. הפייפליין הנוכחי הוא בהיקף מכירות ממותגות של 122 מיליארד דולר.
גם בסוף 2023 כ-78% מהבקשות כוללות אתגר פטנט לפי סעיף IV. החברה מעריכה כי היא הייתה הראשונה להגיש בקשות עבור 62 מהמוצרים הללו (ירד ב-2024 ל-54 מוצרים), ובסך הכול מדובר על 88 מוצרים (ירד ב-2024 ל-82). הזדמנויות אלו מייצגות פוטנציאל מכירות של מעל 72 מיליארד דולר במוצרים ממותגים בארה"ב - וכעת מדובר על פוטנציאל של 80 מיליארד דולר.
טבע זינקה פי 2 ב-2024, אבל המשקיעים התאכזבו מהתחזית האחרונה
2024 הייתה שנה מעולה לטבע. המניה שלה זינקה פי 2 על רקע תוצאות חזקות, המשך צמצום החוב ובעיקר התוצאות החזקות לניסוי המשותף עם סאנופי שפורסמו בדצמבר, ומקרבות את טבע לתרופה חדשה עם גודל שוק של כ-28 מיליארד דולר. טבע הכתה את צפי האנליסטים ברבעון הרביעי עם הכנסות של 4.2 מיליארד דולר, ורווח נקי של כ-0.71 דולר למניה, בזמן שצפי האנליסטים היה להכנסות של כ-4.12 מיליארד דולר ורווח נקי של 0.7 דולר למניה. עם זאת, המשקיעים התאכזבו מהתחזית.
טבע צופה כי ההכנסות ב-2025 יעמדו על 16.8-17.4 מיליארד דולר, בעוד האנליסטים ציפו להכנסות של 17.09 מיליארד דולר. בשורה התחתונה, הרווח צפוי להסתכם
ב-2.35-2.65 דולר למניה, נמוך מצפי האנליסטים לרווח של 2.78 דולר למניה. הסיבה לתחזית הנמוכה הזו כי החברה צפויה להגדיל את הוצאות המו"פ שלה יותר ממה שהאנליסטים ציפו. המניה ירדה כי האנליסטים הרגישו חוסר ביטחון, שטבע לא מתנהגת כמו שהם מצפים, אבל בשיחה עם ביזפורטל
אמר אלי כליף, סמנכ"ל הכספים, כי "טבע מגדילה הוצאות מו"פ כדי לצמוח. האנליסטים מבינים זאת".
מתחילת השנה המניה של טבע כבר איבדה 22%. הנפילה הגדולה כאמור הגיעה אחרי הדוחות כי האנליסטים הרגישו חוסר וודאות לגבי טבע, שהם מצפים למשהו אחד וטבע מראה משהו אחר. אבל עסקי הליבה והפייפליין קדימה כאמור נראים טוב. המכירות של אוסטדו המשיכו לזנק ב-2024 והסתכמו ב-1.64 מיליארד דולר, עלייה של 36% לעומת מכירות של 1.22 מיליארד דולר ב-2023. גם ההמכירות של התרופות הגנריות של טבע, שעדיין מהוות את החלק הגדול מהפעילות שלה, הראו גידול מרשים והסתכמו ב-3.6 מיליארד דולר, עלייה של 15% לעומת 3.14 מיליארד דולר ב-2023.
נכון לסוף 2024, החוב של טבע עמד על 17.78
מיליארד דולר, בהשוואה ל-19.83 מיליארד דולר בסוף 2023. המח"מ הממוצע של החוב של טבע נכון לסוף 2024 עומד על 5.5 שנים בהשוואה למח"מ ממוצע של 6 נכון לסוף 2023. שאלנו גם את כליף בשיחה לגבי מחזור החוב הקרוב של טבע, והוא השיב: "אנחנו פורעים חוב בשנת 2026, אנחנו רוצים
להיות מוכנים לזה, נגייס חוב כנראה במחצית הראשונה של השנה, אבל זה תלוי כמובן בתנאי השוק".
כליף רוצה לגייס חוב בערך 14 חודשים לפני מועד הפירעון. מצד אחד בסביבת ריבית יורדת אולי עדיף לטבע לחכות קצת גדי שהיא תוכל לגייס בריבית נמוכה יותר, אבל מצד שני אין ודאות שהריבית אכן תמשיך לרדת, במיוחד על רקע מלחמת הסחר שנשיא ארה"ב טראמפ פתח בה וההתפתחויות הגיאופוליטיות האחרות. ככל שטבע מחכה ומתקרב יותר למועד הפירעון כך החלון שלה קטן והיא מסתכנת בגיוס בתנאים אולי יותר גרועים, לכן כליף רוצה ללכת על בטוח ולגייס באזור של שנה-שנה וקצת לפני.
- 4.רפאל 06/02/2025 12:57הגב לתגובה זוטבע תגיע רחוק ואפילו רחוק מאוד....מי שמבין איזה פוטנציאל יש שם מבין על מה אני מדבר.....נב מציע לטבע לרכוש את בונוס ביוגרופ....
- 3.טבע כסף על הריצפה רק חמור ממש (ל"ת)רועי 06/02/2025 12:15הגב לתגובה זו
- 2.רפי 06/02/2025 11:59הגב לתגובה זומחכה שתכפיל את עצמה בשנתיים הקרובות
- ולאורך זמן יגיע יום ותגיד מכרתי בזיליקום הזול (ל"ת)רפאל 06/02/2025 12:59הגב לתגובה זו
- 1.סבא משה 06/02/2025 11:18הגב לתגובה זותראו מה קרה למניה בעקבות הערה חסרת אחריות בדוח. ריסוק טוטלי. חבורה עלובה טפשה ועלובה. המחלה של טבע לאורך השנים זאת הנהלה כושלת והדריקטוריון כל פעם בוחר הנהלה כושלת