הרווחיות בחברות הבניה הולכת ונשחקת, אז למה המכפילים בשמיים?
בזמן ששיעור הוצאות המימון בחברות הבניה הולך וגדל, ובמקביל שוחק את הרווחיות בתחום, המניות נמצאות במכפילים גבוהים הן מבחינה היסטורית והן ביחס לחברות אחרות בבורסה; האם המשקיעים מתעלמים מהאזהרות או שמא השוק מזהה את התהליכים במשק נכוחה?
בשנה האחרונה, בחסות הביקוש הגואה לדירות למגורים, זינקו מניות סקטור הנדל"ן, וחברות הבניה בפרט, לרמות שיא. אלא שנתונים שמפרסם היום בנק ישראל חושפים שבזמן שהמניות הרקיעו שחקים, חלקה שחיקה מתמדת ברווחיות של החברות בשל הגידול המתמשך בהוצאות המימון.
על פי הנתונים, שמתפרסמים כחלק מדו"ח היציבות הפיננסית של הבנק, שיעור הוצאות המימון (היחס בין הוצאות המימון לרווח התפעולי) גדל במהלך ארבעת הרבעונים האחרונים, כך ששיעור הוצאות המימון גבוה אף מהשיעור שנרשם בשנת 2020. שיעור ההוצאות, היחס שבין הוצאות המימון לרווח התפעולי, מהווה נתון חשוב בהערכת היכולת של החברה לעמוד בהתחייבויות שלה. עם זאת, בבנק סוברים ששיעור הוצאות המימון שהגיעו לרמה של כ-50% "נמצא בטווח הסביר והמקובל לחברות בענף הבנייה".
עלייה זו בשיעור הוצאות המימון הקטינה בשלוש השנים האחרונות את רווחיות החברות, שנמצאות ברמה הנמוכה ביותר בשנים האחרונות. עם זאת, הרווחיות הנמוכה של חברות הבנייה, לא הפריעה למניות הבניה להמשיך ולנסוק בשנה האחרונה. על פי הניתוח של הבנק, מכפיל הרווח של החברות נמצא ברמה הגבוהה ביותר בחמש השנים האחרונות, ומשקף מחיר שוק גבוה יחסית לחברות הציבוריות מענפים אחרים הנסחרות בבורסה בתל אביב.
הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהשחיקה ברווחיות נובעת בעיקר מהגידול בהוצאות המימון בעקבות, עליית הריבית על ההלוואות, שמשחקות תפקיד קריטי בענף הנדל"ן בכלל ובתחום הבנייה בפרט. לכן, העובדה שהמכפילים גבוהים עשויה להצביע על כך שהמשקיעים מעריכים שתהיה בתקופה קרובה הקלה בריביות שתביא להתאוששות רווחיות החברות בעתיד. אבל עדיין, הנתונים הללו עשויים וצריכים להוות תמרור אזהרה עבור המשקיעים.
המערכת הבנקאית תגדיל את ההפרשות?
נתון מעניין נוסף שעולה מהדו"ח של בנק ישראל נוגע להיקף האשראי הכולל לענף הבנייה המשיך לגדול בשנים האחרונות, אשר עשוי לפגוע ביכולת של החברות לפרוע את חובן. במהלך השנים האחרונות חל גידול מתמשך באשראי הבנקאי המוקצה לתהליכי בנייה, בעוד שהיקף האשראי המוקצה לקרקעות נשאר ברמתו מאז תחילת 2023. ברקע לכך, ניתן לציין את ההשפעה של התמשכות תהליכי הבנייה ושל המבצעים הפיננסיים של הקבלנים לרוכשי הדירות, שבמסגרתם מגדילים את האשראי על חשבון התשלומים המוקדמים של רוכשי הדירות.
אך אזהרת בנק ישראל מכוונת גם אל המערכת הבנקאית. לדברי הבנק אל מול הגידול באשראי לענף הבנייה והירידה בכושר החזר החוב של החברות הציבוריות בענף, ניצבת יתרת ההפרשה של המערכת הבנקאית להפסדי אשראי. יתרה זו גבוהה מהאשראי הלא-צובר ומשמשת כרית ביטחון רחבה למקרה של התממשות הסיכונים. עם זאת, הם מציינים, כי "נדרש המשך מעקב אחר איכות תיק האשראי לענף הבנייה ואחר התפתחות מדדי הסיכון השונים".
- 1.אנונימי 11/02/2025 15:33הגב לתגובה זונשמע כמו לוביסט מתאם היזמים .
- dw 11/02/2025 17:47הגב לתגובה זושסקטור הנדלן למגורים מתומחר כיום במחיר די מלא ויכול להיות שכדאי למשקיעים האקטיבים לחפש סקטורים אחרים יותר מעניינים