דליה אנרגיה
צילום: אתר דליה אנרגיה

הסוף לחוסר הוודאות: החלטת רשות החשמל מקפיצה את משק ושו"ב אנרגיה

אחרי חודשים של דיונים, רשות החשמל החליטה למתן את ההגבלות שיבקשה להחיל על מחירי החשמל שגובות החברות הפרטיות, שמפעילות את תחנות הכוח שהופרטו מחברת חשמל; החברות יוכלו לגבות 40% יותר ממחיר הגז, מה שצפוי להביא לחסכון של 400 מיליון שקל

איתן גרסטנפלד |

רשות החשמל הודיעה, כי החליטה להגביל את מחירי החשמל שגובות החברות הפרטיות, שמפעילות את תחנות הכוח שהופרטו מחברת חשמל. עם זאת, ההגבלה תהיה מתונה יותר ממה שהרשות התכוונה בתחילה. בכך, שמה הרשות קץ לחוסר הוודאות המתמשך המרחף מעל החברות, ובפרט משק אנרגיה משק אנרגיה -0.48%  המחזיקה בתחנת הכוח אשכול (באמצעות דליה) ושיכון ובינוי אנרגיה  שוב אנרגיה -0.79%   המחזיקה בתחנות הכוח רמת חובב וחגית מזרח. 


בתחילת חודש ספטמבר שעבר קיימה הרשות שימוע ליצרניות החשמל הפרטיות, היות ולטענת הן התנהלו באופן לא תחרותי וגבו מחירים גבוהים בהרבה מהמחיר בשוק. על כן, ביקשו ברשות לקבוע תקרה להצעות המחיר, כך שמחירי היצרנים יהיו מחוברים יותר לעלויות האמיתיות שלהם ולא יתבססו על תחרות מוגבלת בשוק. המנגנון שהוצע על ידיהם, אפשר לחברות לגבות 15% מעל המחיר הממוצע של גז טבעי (בהתאם לגיל תחנת הכוח), וסכום של עד 40% במקרים שבהם הן תתבקשנה לייצור נוסף (הצעות זמן אמת).


לבסוף, החליטה הרשות למתן את המגבלות כך שהמגבלה על המחיר תעמוד על 40% מעל מחיר הגז עבור הצעות ייצור שמתקבלות יום לפני, ו-60% עבור הצעות שיתקבלו בזמן אמת. על פ גורמים בשוק החשמל, ההגבלה הנוכחית תאפשר לחברות לגבות סכומים דומים לאלו שגבתה בטרם השימוע וללא מגבלות המחיר. לטענת רשות החשמל, המהלך יביא לחיסכון שנתי של 400 מיליון שקל.


בנוסף, החליטה הרשות כי תחנות הכוח יוכלו להגדיל את הסכומים שהן גובות, במדיה ויסכימו שההחלטה תחול באופן רטרואקטיבי - מיום הפעלתן. סעיף זה, רלוונטי בעיקר עבור דליה שמפעילה את תחנת הכוח אשכול, שכן היא החלה להפעיל את התחנה רק באמצע השנה שעברה, בעוד יתר התחנות הופרטו במהלך השנים 2020-2022, כך שעל פי ההערכות, הן יוותרו על האופציה שמציעה הרשות, שכן זה יאלץ אותן לשלם סכומים משמעותיים חזרה.


על אף התקרה שמגבילה את המחירים שהן גובות, ההחלטה של הרשות מסירה עננה משמעותית שריחפה בחודשים האחרונים מעל החברות המעילות את תחנות הכוח. הדיווחים השונים סביב הכוונות של הרשות העיבו למשך תקופה ארוכה על מניותיהן של שו"ב ומשק אנרגיה שצנחו ב-18% בשבוע שלאחר פרסום השימוע. מאז, הן הספיקו להתאושש ונסחרות בשבועות האחרונים מעל המחיר טרום השימוע, והיום הן מוסיפות לעלות. עם זאת, החברות המשקיעים עדיין ממתינים לפרסום מסמכי ההחלטה המלאים, שיסייעו להבין כיצד המהלכים ישפיעו עליהן.


רשות החשמל משנה מדיניות – מניות רוכשי תחנות הכוח זינקו

החלטה של רשות החשמל לקבוע תקרה גבוהה יותר לתעריפים שמשולמים ליצרני חשמל פרטיים, הובילה לזינוק חד במניות החברות המחזיקות בתחנות הכוח המופרטות. שיכון ובינוי אנרגיה, משק אנרגיה, קיסטון וג'נריישן קפיטל רשמו עליות חדות בעקבות ההודעה, שהתקבלה לאחר שימוע ממושך שעורר חששות בקרב המשקיעים.זה התחיל בספטמבר אז עדכנה רשות החשמל כי בכוונתה לערוך שימוע לקביעת תקרת מחיר מקסימלית לתעריפים שמשולמים ליצרני החשמל. החברות המחזיקות בתחנות הכוח שהופרטו בעבר מחברת החשמל חששו מהשלכות כלכליות משמעותיות בעקבות ההגבלה הצפויה, שכן צמצום התעריפים עשוי היה לפגוע בהכנסותיהן וביציבותן הפיננסית.

כל הכותרות

בהמשך, בנובמבר האחרון, הודיעו החברות על הסכנות הטמונות במודל החדש, וטענו כי שינוי התעריפים יערער את מודל החזר ההשקעה ויפגע ביכולתן לעמוד בהתחייבויותיהן. בשבוע החולף הודיעה רשות החשמל על ההחלטה הסופית בנוגע לתעריפים. הרשות העלתה את תקרת התשלומים ליצרנים מעבר לרמה שצוינה בשימוע המקורי, ואף קבעה עלות התנעה גבוהה יותר להפעלת תחנות הכוח. ההחלטה הפיגה חששות בשוק, והובילה לעליות חדות במניות החברות הציבוריות המחזיקות בתחנות הכוח.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

מניית שיכון ובינוי אנרגיה זינקה בשבוע האחרון בכ-20%, משק אנרגיה בשיעור דומה, קרנות התשתיות קיסטון וג'נריישן קפיטל רשמו עליות של 6%. השוק הריח שזה מה שיקרה כשמשק אנרגיה זינקה פי 2 מאז השפל. 

מבנה השוק ותחרותיות נמוכה

רשות החשמל נימקה את החלטתה בכך שהיא נדרשה לבחון מחדש את התחרות בשוק ייצור החשמל הפרטי. מהבדיקות שנערכו עלה כי אין תחרות ממשית בין היצרנים, וכי הצעות המחיר שניתנו בעבר היו גבוהות מהנדרש, מה שהוביל לרווחים עודפים על חשבון הציבור. לפי ההערכות, השינוי שנקבע צפוי לחסוך לצרכנים כ-400 מיליון שקל בשנה. לפי מבנה ההחלטה החדשה, יצרני החשמל יהיו זכאים לשני סוגי תעריפים: תעריף משלים (שנועד לכסות עלויות ייצור יומיות) ותעריף העמסה מחוץ לסדר (עבור אילוצים מערכתיים). תעריפים אלו ייקבעו על ידי הרשות, במקום על ידי הצעות המחיר של היצרנים כפי שהיה נהוג בעבר.

ארבע החברות הציבוריות המחזיקות בתחנות כוח פרטיות הן: משק אנרגיה (באמצעות דליה אנרגיה), שיכון ובינוי אנרגיה, קרן ג'נריישן קפיטל וקיסטון. החברות רכשו את תחנות הכוח הללו במסגרת הפרטת חברת החשמל בשנים האחרונות, בתמורה כוללת של כ-16 מיליארד שקל.


הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה