אלון שגב מנכל סולאיר
צילום: ליאת לרנר

סולאיר זכתה במכרז אגירה של רשות החשמל; תקים מתקן אגירת חשמל בנווה חריף

סולאיר, יחד עם EDF, זכתה במכרז רשות החשמל להקמת מתקן אגירת חשמל בנווה חריף בערבה בהספק של 120 מגה-וואט ובקיבולת של 480 מגה-וואט לשעה, בתעריף הזמינות הגבוה במכרז - 3.83 אגורות לקוט"ש. סולאיר תחזיק בפרויקט בשיעור של בין 23.9% ל- 32.3% בהתאם למימוש זכויות
הקיבוצים

אביחי טדסה |
נושאים בכתבה סולאיר אלון שגב

סולאיר סולאיר -0.84%  , הפועלת בתחום האנרגיה המתחדשת, מדווחת על זכייתה, יחד עם שותפתה EDF, במכרז האגירה במתח עליון של רשות החשמל. במסגרת הפרויקט יוקם מתקן אגירת חשמל בנווה חריף בערבה, בהספק של 120 מגה-וואט ובקיבולת אגירה של כ-480 מגה-וואט לשעה, בתעריך זמינות של 3.83 אגורות לקוט"ש – הגבוה ביותר במכרז. 

הפרויקט יבוצע בשותפות בין סולאיר, EDF והקיבוצים מהאזור, אשר יעמידו קרקע להקמת המתקן. חלקה של סולאיר בפרויקט יעמוד על 23.9% לכל הפחות, ועשוי לעלות ל-32.3% בהתאם להחלטת הקיבוצים בנוגע למימוש זכויותיהם בפרויקט. עד כה פעלה סולאיר בתחום האגירה בעיקר מחוץ לישראל, וכעת היא נכנסת לשוק המקומי במסגרת מהלך אסטרטגי להתרחבות בתחום אגירת החשמל. המתקן בנווה חריף יסייע בניהול עומסי הרשת, ישפר את היכולת לקלוט חשמל ממקורות מתחדשים ויתרום ליציבות מערכת החשמל. 


 מנכ"ל סולאיר, אלון שגב: "זכייה זו מבססת את מעמדה של סולאיר בשוק האגירה בישראל ומחזקת את יכולותינו בתחומים בהם אנו פועלים גם בשווקים הבינלאומיים. אנו רואים חשיבות רבה בפיתוח תשתיות אגירה מתקדמות בישראל, ונמשיך לפעול להרחבת פעילותנו בתחום זה".


לפני מספר חודשים סולאיר הודיעה על הסכם למכירת שלושה פרויקטים פוטו-וולטאים הממוקמים בספרד (Villena, Alizarsun Calasparra) בהיקף כולל של כ-100 מגה-וואט, בתמורה לסכום כולל של כ-81 מיליון אירו. בנוסף לתמורה המרכזית, החברה צפויה לקבל סכום נוסף של כ-7 מיליון אירו (ובסה"כ כ-340 מיליון שקל) כתוצאה מהשבחת הפרויקטים, לרבות הוספת מערכות אגירה והגדלת ההספק. להערכת החברה, התזרים הפנוי לפני מיסים צפוי להיות כ-115 מיליון שקל. החברה לא עדכנה את הרווח על הפרויקט, אך ניתן להעריך שהוא עולה על 70 מיליון שקל.


צבר הפרויקטים הכולל של החברה בספרד, איטליה, צ'ילה, ישראל ופולין עומד על כ-4.2 ג'יגה וואט בהם צפויים להיות משולבים מערכות אגירה בהספק של כ-4.2 ג'יגה וואט לשעה. מתוך צבר זה, כ-121 מגה וואט מחוברים, כ-152 מגה וואט בהקמה, כ-1,032 מגה וואט לקראת הקמה, כ-844 מגה וואט בפיתוח מתקדם וכ-2,100 מגה וואט בייזום. למעלה ממחצית מהצבר בהקמה ולקראת הקמה (כ-550 מגה וואט) מגודר בהסכמים למכירת חשמל. פורטפוליו הנכסים המיועד למכירה בעסקה זו כולל את פרויקט אליזרסאן בהיקף של 50 מגה-וואט המחובר לרשת החשמל וכן את הפרויקטים קלספארה וויינה בהיקף של 31 ו-19 מגה וואט, בהתאמה, הנמצאים בימים אלו בהקמה. התמורה בגין פורטפוליו מגלמת מחירי רכישה של בין כ-810 ל-880 אלפי אירו למגה-וואט.


צבר הפרויקטים בספרד עומד נכון למועד זה על כ-1.6 ג'יגה וואט, כך שפורטפוליו הנכסים המיועד למכירה מהווה כ-6% בלבד מיתרת הצבר בטריטוריה זו. לכאורה אם נמכרו 6% מהנכסים ב-340 מיליון שקל זה עשוי להעיד על שווי היקף הפרויקטים בספרד - כ-5 מיליארד שקל, אבל זה לא פרופורציונלי, יש פרויקטים במצבים שונים ובשווים שונים, אך בכל זאת, יש בכך להעיד על היקף מאוד משמעותי של פרויקטים. כמו כן, בהנחה שהרווח היזמי הוא לפחות 25%, הרי שהרווחים היזמיים שעדיין לא מומשו בספרד מסתכמים במאות רבות של מיליוני שקלים, לפחות 500-600 מיליון שקל בהערכה גסה.

כל הכותרות


עסקת הפורטפוליו כוללת מכירת שלושת הפרויקטים כמקשה אחת, כאשר השלמת המכירה תלויה בתנאים מגוונים, ביניהם, קבלת תעודת PAC ואישורי מימון. התמורה בגין מכירת פרויקט אליזרסאן צפויה להתקבל כבר ברבעון הראשון של 2025, בעוד שיתר התמורה תושלם במחצית השנייה של 2025. הכנסות העסקה ישמשו להמשך הקמת צבר הפרויקטים הבשל של החברה בספרד שנמצא בהקמה ולקראת הקמה, כולל הוספת פתרונות אגירה טכנולוגיים מתקדמים.

קיראו עוד ב"שוק ההון"


שווי השוק של סולאיר עומד על 593 מיליון שקל, ההון העצמי מסתכם בכ-301 מיליון שקל. מניית החברה עלתה ב-12 החודשים האחרונים ב-7%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה