ריצ'רד פרנסיס, מנכ"ל טבע; קרדיט: רוי שיינמןריצ'רד פרנסיס, מנכ"ל טבע; קרדיט: רוי שיינמן
שיחה

מנכ"ל טבע על הירידה במניה, הציפיות והפוטנציאל הגדול

ריצ'רד פרנסיס, מנכ"ל טבע מרוצה מהציפיות הגבוהות של האנליסטים, מספר על מנועי הצמיחה של החברה, ומסביר שטבע חייבת להשקיע במו"פ וזה ישתלם בהמשך

נושאים בכתבה טבע

2024 הייתה השנה של טבע טבע 3.53%  . זינוק של פי 2 במניה, שיפור בתוצאות, המשך צמצום החוב. בשנה שעברה בשיחה עם עיתונאים אמר מנכ"ל החברה, ריצ'רד פרנסיס, ש"טבע כבר לא משחקת הגנה, היא משחקת התקפה". כך הוא נשמע גם בשיחה השנה: "חשבו שטבע לא יכולה להיכנס לתחום האינובטיבי, לסכיזפורניה, לאסטמה - הוכחנו שאנחנו יכולים ויותר טוב מכולם", פרנסיס חיובי, אבל בינתיים המניה כבר איבדה 26% השנה וחלק מהמשקיעים סקפטיים להמשך. אבל כשבוחנים את התמחור מקבלים שמכפיל הרווח החזוי לשנה הנוכחית הוא כ-7 ולשנה הבאה כ-6. מכפילי רווח נמוכים ובהינתן שהמינוף יורד, החוב קטן וטבע גם מגייסת בעלויות מימון זולות מבעבר, נראה שהשוק כבר שם את הסיכון של החוב בצד, בהמשך לנטרול הסיכון המשפטי כתוצאה מפרשת האופיואידים. במילים אחרות, טבע תיבחן עכשיו לפי הביזנס. אין משקולות כמו שהיו בעבר. זה הזניק אותה בשנה הקודמת, ועכשיו השוק מצפה להמשך צמיחה.  


עיקר הנפילה של טבע השנה נבע מהתחזית המאכזבת בדוחות. טבע ציינה שהיא צופה שהרווח השנה יסתכם ב-2.5 דולר למניה, האנליסטים ציפו ל-2.78 דולר למניה. הסיבה העיקרית היא שככל שטבע צומחת בהכנסות היא גם משקיעה יותר במו"פ. אלי כליף, סמנכ"ל הכספים, אמר בשיחה עם ביזפורטל ש"האנליסטים מבינים את החשיבות של ההשקעה במו"פ", אבל המניה עדיין יורדת והיא כבר במכפיל עתידי כאמור של כ-6. אולי זה בגלל שסקטור התרופות במגננה על רקע המינוי של טראמפ - בוב קנדי שר הבריאות שלא מאמין בחיסונים וגם לא כל כך בתרופות. אולי זו האכזבה מהתחזית לצד הזינוק המרשים בשנה החולפת. כך או כך, הנהלת טבע משדרת אופטימיות.


הגנריקה ממשיכה להיות העוגן של החברה, 57% מההכנסות, אבל העתיד זה התחום האינובטיבי. הוא רווחי יותר והוא גם מקנה לחברות תמחור גבוה יותר בוול סטריט, עם מכפילים באזור של 8-9 לעומת 6-7 של חברות גנריקה. זו גם הסיבה שמניית טבע זינקה אחרי שהחברה פרסמה את התוצאות לשלב 2 בניסוי הקליני ל-Duvakitug המשותף עם הענקית סאנופי - מדובר בתרופת מקור של טבע שסאנופי משתתפת בפיתוח שלה ב-50% (גם ההכנסות והרווחים יתחלקו בינהן 50-50), למחלות מעיים דלקתיות עם גודל שוק שצפוי להגיע ל-31 מיליארד דולר עד 2030: "אנחנו אומנם מקבלים רק 50% מההכנסות, אבל זה 50% ממספר גדול מאוד", אמר פרנסיס.


לצד זאת טבע גם מפתחת את אולנזפין, טיפול בהזרקה לסכיזופרניה, ואת ICS/SABA, משאף פשוט לשימוש לחולי אסטמה: "אלה שני מנועי הצמיחה המרכזיים של טבע בשנתיים הקרובות", אומר פרנסיס.


"אנחנו מקדימים את לוחות הזמנים, אבל בשביל להאיץ את הצמיחה צריך להמשיך להשקיע"

"מה שמייחד את טבע היום זה שהפעילות היא כבר לא רק בגנריקה, יש לנו גם את הפייפליין האינובטיבי הגדול", פתח פרנסיס את השיחה. "ב-2023 השיחות היו שונות, הציפיות היו שונות. לא היו ציפיות שנצמח ב-2023 וגם לא ב-2024. ב-2023 אחרי שנכנסתי לתפקיד והתחלתי לדבר עם משקיעים ואנליסטים, היו הרבה אתגרים, גם בגנריקה, גם באינובטיבי וגם מבחינת המאזן והחוב. זו הייתה סביבה מאתגרת. ב-8 רבעונים רצופים הצגנו צמיחה רציפה. גם העלינו תחזיות 4 פעמים, אנשים לא זוכרים מתי זה קרה לאחרונה. הפנינו הון לתחום האינובטיבי. אריק, ראש תחום המו"פ, והצוות שלו עשו ועושים עבודה נהדרת שם. אנחנו גם עובדים קשה בכדי להגיע ליחס חוב-EBITDA של 2. האסטרטגיה שלנו ברורה - החלק הראשון היה חזרה לצמיחה והשגנו את זה, החלק השני הוא להאיץ אותה והחלק השלישי הוא לשמר אותה".


ריצ'רד פרנסיס, מנכ



"הכיוון מאוד ברור", המשיך פרנסיס. "אני חושב שאנחנו מקדימים את לוחות הזמנים שלנו ועכשיו אנחנו בשלב של להאיץ את הצמיחה. בשביל זה אנחנו צריכים להמשיך להשקיע בתחום האינובטיבי אבל גם בגנריקה, ולהגדיל את שולי הרווח שלנו. הסיבה שאנחנו מצליחים היא כי כל הארגון מאחורינו, דברים מדהימים יכולים לקרות כשהעובדים שלך כל כך מחויבים".


"כולם חשבו שטבע לא יכולה להיכנס לתחום האינובטיבי - הוכחנו שאנחנו יכולים ויותר טוב מכולם"

"בתחילת 2023 התחזיות של האנליסטים היו שאוסטדו תכניס 1.4 מיליארד דולר ב-2024 - היא הכניסה 1.6 מיליארד דולר. ב-2025 היא תכניס 2 מיליארד דולר וב-2027 2.5 מיליארד דולר. אנשים מעריכים את טבע בחסר, כולם אמרו שטבע לא יכולה להיכנס לתחום האינובטיבי, לסכיזופרניה, לאסטמה - עשינו זאת יותר טוב מכולם, יותר טוב מחברות שאמורות להיות מומחיות בתחומים האלה, זה בזכות הצוות שלנו, אנחנו גורמים לדברים להיעשות", המשיך פרנסיס. "אנחנו ממשיכים עם האסטרטגיה שלנו, היא איתנו עד 2030 ומעבר. עשינו הרבה ונמשיך לעשות. הבהירות שזה נתן לחברה ולעובדים היא מה שאיפשר לנו להצליח. בעבר ההכנסות ירדו 6 שנים ברצף, בשנתיים האחרונות כאמור אנחנו בצמיחה רציפה. אלה תוצאות מדהימות. המספרים ב-2024 היו טובים. יחס החוב ל-EBITDA היום עומד על 3 ואני מאמין שנגיע ליחס 2 לפני 2027".


"אוסטדו ממשיכה לגדול בעיקר בארה"ב אבל עכשיו גם בשווקים הבינלאומיים. אג'ובי, שאמורה להיות להיות מוצר שמיצה את עצמו תכניס 600 מיליון דולר השנה לעומת 507 מיליון דולר ב-2024. לצד זאת גם TAPI חזרה לצמיחה". לגבי יוזדי - שוק הסכיזופרניה הוא מאוד קשה ותחרותי, אז בהתחשב בזה התוצאות שלנו שם הן הוכחה ליכולות שלנו להיכנס לשוק ולהביא תוצאות. זה נכס נוסף עם פוטנציאל צמיחה גדול. אג'ובי זה כאמור מוצר שחשבו שהוא מיצה את עצמו אבל הוא ממשיך לצמוח. מה שאני אוהב במוצר הזה הוא שזה מדגיש את היכולות של טבע להתמודד עם תחרות מצד החברות המובילות בענף, אנחנו לוקחים נתח שוק בכל אחד מהאזורים, זה מראה כמה אנחנו טובים במסחור של תרופות", הוסיף פרנסיס.

כל הכותרות


"פייפליין זה חשוב, אבל רק אם יש יכולות להביא אותו לשוק - והוכחנו שאנחנו יודעים לעשות את זה"

התרופות הגנריות כאמור ממשיכות להוות את החלק הגדול מהפעילות של טבע, וגם מהפייפליין - נכון לסוף 2024 החברה החזיקה בצבר של 127 בקשות לאישור תרופות גנריות הממתינות לאישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), מתוכן 65 כבר קיבלו אישור מותנה. המוצרים שאליהם מתייחסות הבקשות הללו רשמו מכירות של כ-122 מיליארד דולר בשנה החולפת. 


"לגבי הפייפליין האינובטיבי - קשה להביא נבדקים לניסויים הקליניים בסכיזופרניה אבל אנחנו מצליחים, גם לניסויים של Duvakitug, למחלות מעיים דלקתיות, קשה למצוא נבדקים אבל אנחנו מצליחים", הסביר פרנסיס. "פייפליין זה חשוב אבל רק אם יש יכולות להגיע לשוק ולהביא הכנסות, והוכחנו שאנחנו יכולים לעשות את זה. הרבה אנשים אמרו שה-TL1A שלנו נחות, היום אנחנו יכולים להגיד שהוא הכי טוב. Duvakitug יכול להגיע לעד 10 אינדיקציות, זה יכול להיות מוצר ענק. השוק של מחלות מעיים יגיע ל-31 מיליארד דולר עד 2030. ידענו שיש לנו את המוצר הכי טוב כי בנינו אותו בכדי שיהיה כזה, עכשיו הנתונים מוכיחים את זה. תכננו את הנוגדן כדי שיהיה הכי טוב בשוק. זה שוק שאין לו הרבה מענה היום". הוסיף פרנסיס.

קיראו עוד ב"שוק ההון"


"לגבי ICS/SABA, טיפול לאסטמה - זו דוגמא מעולה ליכולת של טבע לשלב יכולות קיימות. זה שוק גדול, יש 11 מיליון אנשים בארה"ב שסובלים מאסטמה וצריכים משאף. אחת מהחברות השיקה טיפול בשנה שעברה, אנחנו נשיק ב-2027. ההבדל שלנו הוא שאנחנו ניתן מענה גם לילדים שמהווים 25% מהחולים. אנחנו מומחים בייצור מכשירים, בין אם זה מזרקים או משאפים, יהיה לנו את המכשיר הכי פשוט לשימוש בשוק", הוסיף פרנסיס.


"לגבי אולנזפין, טיפול לסכיזופרניה. יש לנו כאמור את יוזדי שהוא טיפול נשימתי וזה טיפול בהזרקה. הניסויים הקליניים היו טובים, אנחנו מרגישים טוב לגבי קבלת אישור FDA, זה שוק של 4 מיליארד דולר. יש טיפולים ישנים עם מולקולות אחרות, אבל עם מולקולת האולנזפין אין הרבה טיפולים. זה טיפול שניתן בזריקה אחת שנותנת שקט לחודש קדימה. בסכיזופרניה ככל שיש יותר התקפות אצל החולה הטיפול הופך לפחות ופחות אפקטיבי, המולקולה הזו חזקה ולכן היא חשובה. נגיש בקשה לאישור FDA השנה ונשיק ב-2026. אולנזפין ו-ICS/SABA יהיו שני מנועי הצמיחה העיקריים בשנתיים הקרובות. זו הסיבה שיש לי ביטחון בהסתכלות קדימה, יש לנו פורטפוליו אינובטיבי חזק".


"לגבי הביוסימילר - קצת איחרנו את המסיבה אבל עבדנו קשה כדי להדביק את הפער. יש לנו 18 תרופות בפייפליין, המטרה היא שיהיו 25 ושנשיק תרופות באופן קבוע. ב-2025-2027 נשיק בערך 11. הגנריקה היא עמוד התווך השלישי באסטרטגיה שלנו והמטרה היא לחזק את התחום. אנחנו מובילים בתחום הזה היסטורית. ב-2023 הוא הפגין צמיחה וגם ב-2024. שיפרנו את השקת המוצרים ושרשרת האספקה, ונמשיך להתמקד בדברים האלה. גם TAPI חזרה לצמיחה, בעבר היה שם חוסר מיקוד, שינינו את זה וההנהלה והצוות שם עושים עבודה נהדרת".


"התאכזבו מהתחזית, אבל זה רק מראה כמה הציפיות מטבע גבוהות - זה שינוי גדול לעומת השנים האחרונות"

"החוב שלנו היה עניין גדול בעבר, היום הוא פחות משמעותי בקרב האנליסטים והמשקיעים וזה בגלל שהפחתנו אותו", המשיך פרנסיס. "העדיפויות שלנו הן להפחית את החוב, להשקיע בטיפולים הקיימים ובפיתוח של טיפולים חדשים. אני אופטימי אבל אני חושב שבמידה, אפשר לראות גם את העלאות תחזיות הדירוג שלנו על ידי הסוכניות כדי לראות שלא רק אני מרגיש כך".


פרנסיס גם התייחס לאכזבה של המשקיעים מהתחזית האחרונה של החברה. "אנשים התאכזבו מהתחזית האחרונה שלנו - במובן מסוים, אני חושב שזה משקף את השינוי בציפיות מטבע. אנשים מצפים שנצמח בשיעורים בקצה העליון של התחזית, וכשזה לא קורה אנשים מתאכזבים. זה נחמד לדעת שמצפים מטבע ליותר היום, זה שינוי גדול לעומת השנים האחרונות. אני מקבל את זה בברכה, אבל נמשיך לדלוור. אנחנו ממשיכים להשקיע, ככל שההכנסות גדלות אנחנו גם משקיעים יותר. אי אפשר לצמוח לאורך זמן אם לא משקיעים במקומות הנכונים. המטרה היא תמיד להביא תוצאות מעל לצפי אבל זה לא קל. אנחנו רוצים להשיג קצב צמיחה שנתית ממוצעת של 5% בין 2023-2027, רווחיות תפעולית של 30% ב-2027, יחס חוב-EBITDA של 2, ויחס מזומן לרווח של 80%".




פרנסיס גם ציין את השפעת תחילת המלחמה על הפעילות של טבע בישראל: "המלחמה גם נגעה בטבע - 80% מהצוות הגיעו כשהתחילה המלחמה, הם הגיעו מחויבים והצליחו להשיג תפוקה גבוהה יותר ב-30%. זה מעיד על המחויבות של העובדים. יש דברים שיש רק בישראל, חלק מזה זה האקדמיה והסטארטאפים, הם ברמה עולמית ואנחנו מנצלים את זה עם שיתופי פעולה שונים".


איך אתה הרואה את שיווי המשקל בין גנריקה לאינובטיבי בעתיד?

"יש לנו יכולות גדולות בגנריקה אז אנחנו נהיה גדולים שם. אנשים צריכים לראות את טבע כחברה עולמית עם עסקים גנרים ואינובטיבים ברמה עולמית".


האנליסטים בוול סטריט יודעים לתמחר את זה?

"הם מתחילים להבין את זה. הם לא חשבו שיש לנו יכולות אינובטיביות, זה לוקח זמן אבל הם מתחילים להבין שאנחנו חברה שונה".


לאיזה חברות אתם משווים את עצמכם?

"אנחנו די ייחודיים בשוק, אין חברה כמונו עם תחום גנרי כה גדול ותחום אינובטיבי כל כך צומח". 


המכסים החדשים ישפיעו על טבע?

"50% מהתרופות שנמכרות בארה"ב מיוצרות שם, חלק גדול בישראל והשאר באירופה. אני מאמין שהמכסים נוגעים יותר למה שמגיע מאסיה. כשמטילים מכסים זה בדרך כלל כדי לתמוך ביצרנים מקומיים, אם למשל מטילים מכסים על רכבים סיניים אז קונים יותר רכבים אמריקניים, אבל בתחום התרופות קשה למצוא חלופות כמו למשל בתחומים אחרים. יש לנו המון מחקר ופיתוח בארה"ב, האמריקאים מבינים שאנחנו לא הבעיה".


אתה מודאג ממחסורים בחומרי גלם או בפגיעה בשרשרת האספקה בארה"ב?

"כמות קטנה מהחומרים שלנו מגיעים מסין, שרשרת האספקה שלנו חזקה, אני לא מאמין שזה ישפיע עלינו. מבחינת אספקה לארה"ב, אנחנו חלק מרכזי במערכת הבריאות שם אז אני מאמין שפחות נושפע".


מה יהיה החלק של טבע ישראל בצמיחה? בשנים הקשות סגרו אתרים ופוטרו עובדים

"הרעיון הוא להצמיח את החברה. אנחנו צריכים לוודא שאנחנו יכולים לצמוח. הדבר הנכון הוא לבנות את העסק לטווח הארוך, וזה מה שאנחנו עושים. בישראל אנחנו מתמקדים במה שייחודי לישראל, יש דברים שעושים כאן יותר טוב מכל מקום אחר - חדשנות, מהירות, אינטלקט, אקדמיה, פינטק - לא נגענו בדברים האלה מספיק, אנחנו יכולים להיות ולנצל חלק גדול יותר מהם. נשקיע הרבה יותר במה שיש לישראל להציע. ישראל תמיד תהיה בחזית של התחומים האלה".

תגובות לכתבה(14):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    אנונימי 18/02/2025 10:31
    הגב לתגובה זו
    אני מתפוצצת ב 10 9 8 3 1טרילילי טרללהלה לה לה לה לה לה להלה לה לה לה לה לה להטרילילי טרללהלה לה לה לה לה לה לההנה זה עולה להטרללההנה זה עולה לה
  • 10.
    דוד שמחיוב 18/02/2025 06:55
    הגב לתגובה זו
    אני מאחל למשפחות של הבכירים בטבע הרבה אושר והצלחה ובריאות רק אם טבע תחזור השנה ל 22 דולר לפחות . אחרת שיהיה להם סבל נוראיי ומוות נוראי אפילו יותר על כל ההפסדים שהם גרמו לנו
  • 9.
    אנונימי 17/02/2025 23:10
    הגב לתגובה זו
    כוונת דילול המניה.לפני כ20 שנה טאואר הייתה לפני פשיטת רגל.המניה הייתה בשווי כ30 מיליון. היום השווי כ6 מיליארד. אבל מי שהשקיע מלפני 20 שנה לא עשה אלפי אחוזים מכיוון שהחברה לא הפסיקה לדלל את המניה. גם טבע לא תחזור באופן טבעי לשווי של מפני כעשור. יש בכוונת החברה לדלל את המניה. זאת הסיבה לירידה הגדולה.
  • 8.
    רשע 17/02/2025 21:54
    הגב לתגובה זו
    אם ינפיקו מניות אז המניות ימשיכו לצנוח. אם ינפיקו אגחים בריביות טובות אז זה משפר את מצב החוב. לכן הרבה תלוי בתמהיל ההנפקה
  • 7.
    אנונימי 17/02/2025 18:00
    הגב לתגובה זו
    25 דולר בנסדק במהירות כרגע כסף על הריצפה
  • 6.
    רועי 17/02/2025 16:08
    הגב לתגובה זו
    חמור מי שמוחר
  • 5.
    אנונימי 17/02/2025 15:57
    הגב לתגובה זו
    המניה ירדה מהשיא בארץ כ 28%.. גם בימים כשבארהב 99% מהמניות עולותטבע יורדת. נראה בור ללא תחתית כרגע.
  • 4.
    טבע כסף על הריצפה חמר חמור מי שמשקיע (ל"ת)
    רועי 17/02/2025 15:42
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    אני מאמין בחברה מתכוון לפגוש את הכסף ב 28 $ למניה עוד השנה (ל"ת)
    ירון 17/02/2025 15:29
    הגב לתגובה זו
  • ביטוח לאומי בשבילך 18/02/2025 08:25
    הגב לתגובה זו
    ב28 ביטוח לאומי מחלק כסף
  • 2.
    אנונימי 17/02/2025 15:12
    הגב לתגובה זו
    אין לי כוח לקרוא על פניו אחרי ירידה של 30% יש זרקור על המניה אבל אם אתה אומר לי כנס אולאין אני לא רואה בעיניים מוכר את הקוטג 12% ושם הכל
  • עושה חשבון 17/02/2025 16:01
    הגב לתגובה זו
    תסתכל בדוח ההון העצמי יורד יחס חוב להון עולה . עד שהמלווים יבקשו פירעון מידי .במצב זה אסור לבצע השקעות סיכון גבוה .
  • אנונימי 17/02/2025 17:03
    אתה רק זורק אימרות חסרות בסיס
  • 1.
    טבע בזן וכיל 17/02/2025 14:50
    הגב לתגובה זו
    גם כשהם עולות יש צניחה חופשית . הם בדיוק הפרצוף של הכלכלה הישראלית הכל רוח ואין ממש . גם ההיטק על הפנים