ספי זינגר
צילום: עידן גרוס

יו"ר הרשות לני"ע: "נפתח יותר אפיקי השקעה, כולל קרנות עוקבות קריפטו"

עו״ד ספי זינגר, יו״ר רשות ניירות ערך בוועידת שוק ההון לחיסכון ארוך טווח שנערכת באילת: "בשנה האחרונה הגיעו לשולחננו חשדות הונאות משקיעים בהיקפים של מיליארדי שקלים. בחלקם נפגעו גם אנשים בעלי השכלה ואוריינות פיננסית גבוהה"

אביחי טדסה |

במסגרת ועידת שוק ההון לחיסכון ארוך טווח שנערכת באילת עו״ד ספי זינגר, יו״ר רשות ניירות ערך התייחס להשקעות בקריפטו: "עולם הקריפטו הוא עולם לא מפוקח ואנחנו רואים הרבה מאוד אנשים שהולכים לעולם הזה, ובחדשים האחרונים התרנו תשקיפי קרנות נאמנות עוקבות קריפטו. 

זהו מהלך שהוא חלק מהתפיסה האסטרטגית שלנו היא לפתוח יותר אפיקים ומכשירי השקעה שיהיו זמינים לציבור. כתפיסה אנחנו מאמינים שנכון יותר להכניס לעולם המפוקח, גם מכשירים יותר מורכבים ומסוכנים מאשר להשאיר אותם מחוץ לגדר, ולהשאיר את הציבור ללא כל הגנה".


זינגר התייחס לחומרה שהרשות רואה ב"חימום לקוחות": ״אנחנו מגלים לא מעט מקרים שבהם גורמים עסקו בייעוץ השקעות ללא רישיון בטענה שהם רק מפנים את הלקוח ליועץ מורשה. אנחנו רואים בחומרה את התופעה הזו של "חימום לקוחות" ושל מתן ייעוץ במסווה, ללא רישיון בדרכים עקלקלות. זה משהו שלא נאפשר אותו ולא ניתן לו לקרות, הוצאנו לפני כחודשיים מסמך עמדה בנושא ועל בסיסו אנחנו מתחילים כבר בפעולות פיקוח ואכיפה. בשנה האחרונה הגיעו לשולחננו חשדות הונאות משקיעים בהיקפים של מיליארדי שקלים. בחלקם נפגעו גם אנשים בעלי השכלה ואוריינות פיננסית גבוהה"


עוד מדבריו של זינגר בדברים שנשא בוועידה: "אם לפני 25 שנים, אדם שהיה רוצה להשקיע היה קובע פגישה עם יועץ ההשקעות שלו, בודק ומשקיע לאחר תקופת הבשלה של כמה ימים, היום הרשתות החברתיות, האפליקציות משנות את הדרך שבה אנשים צורכים ידע ומשקיעים בשוק ההון וטווח זמן ההבשלה להשקעה מתקצר. כניסת ה-AI גורמת לפעמים לאנשים לחשוב שיש להם אוריינות הרבה יותר גבוהה ממה שיש להם בפועל. 

השינויים האלו מחייבים אותנו כרגולטור לשינוי תפיסתי, אם בעבר הדרך שלנו לפקח היתה דרך הפיקוח על היצרנים והמתווכים, כי הם תחנה שכל משקיע עובר בה. היום, המשקיעים מדלגים על התחנות האלו ובמקום המתווכים המסורתיים הם משתמשים באפליקציות וברשתות החברתיות. לכן אנחנו כרשות לא יכולים להישאר במבנה המסורתי של פיקוח הדוק על העולם היצרני והמתווכים המסורתיים ולחשוב שדי בזה כדי להגן על המשקיעים.


בהקשר הזה עשינו 2 מהלכים: הכנסה של קרנות נאמנות שיושבות על קריפטו, כדי להכניס לעולם המפוקח מגוון רחב יותר של מכשירים. אנחנו גם מקדמים הצעת חוק שתאפשר גם קרנות נאמנות שיאפשרו השקעות אלטרנטיביות. כרשות ברמה התפיסתית, האסטרטגית, אנחנו חושבים שנכון שהקרנות האלו יהיו שם עבור משקיעים. זה עדיף על להשאיר אותם מחוץ לגדר.

כל הכותרות

עוד ציין זינגר כי: הרשות מקדמת תיקון חקיקה שיאפשר ייעוץ כללי ולא פרטני. לדבריו זהו תיקון חשוב המכניס עולמות התוכן רחבים היותר לתחום היעוץ. בעידן הדיגיטלי הנוכחי, שבו צריכת המידע הפיננסי עברה למדיות חברתיות ופלטפורמות מקוונות, התיקון יאפשר שיח רחב יותר ברשתות החברתיות ויעניק לגופים המפוקחים מרחב פעולה גדול יותר בתחום הייעוץ הכללי. זינגר הדגיש כי זוהי התשובה לפער שנוצר בין הידע לבין עולם התיווך המסורתי - כאשר הרשתות החברתיות והאפליקציות מחליפות את המתווך המסורתי והופכות למקור מידע מרכזי למשקיעים, הרשות פועלת להתאים את המסגרת הרגולטורית למציאות המשתנה ולאפשר לציבור לקבל יותר מידע נגיש ואמין, אך תחת פיקוח.

קיראו עוד ב"שוק ההון"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה