
טראמפ נתן לכם טיפ - "Drill, baby, drill" ומאז מניות האנרגיה זינקו
תשואה עודפת, דיבידנד גבוה, יציבות יחסית לסקטורים אחרים - מניות האנרגיה בוול סטריט זינקו ב-9% כשהמדדים יורדים; בארץ הן זינקו ב-8% ומובילים בתשואות לאן הולכים מכאן?
המדדים בארה"ב בירידה מתחילת השנה , אבל במניות האנרגיה זה הפוך - הן עלו בכ-9% מתחילת השנה. בארץ המדדים בעלייה של כ-2% מתחילת השנה, האנרגיה במעל 8%. יש לזה סיבות טובות - מניות האנרגיה נסחרו יחסית בזול, מכפילי רווח באזור 11-13. הן נחשבו ל"מוקצות" בגלל הנפט המזהם ומגמת האנרגיה הירוקה וה-ESG. משקיעים התרחקו מהשקעות כאלו גם כדי להצטייר טוב בעיני המשקיעים. היו שהגדילו לעשות - בלקרוק נמנעו מהשקעות בנפט והגדילו את השקעות ה-ESG דרמטית. אבל החיים הם לא שחור ולבן. הנפט כאן לעוד הרבה שנים ומשקיעים מפנימים שבעידן טראמפ שאומר בנאום הפתיחה שלו כנשיא - "Drill, baby, drill" יש מקום למניות האנרגיה הפוסילית.
מגזר האנרגיה מוביל את השוק
העלייה של מניות האנרגיה לא ממש קשורה לביצועים של הנפט עצמו, אלא יותר למצב הכללי של השוק. המשקיעים נראים כאילו הם בורחים מאזורים בעייתיים כמו טכנולוגיה ומוצרי צריכה לא חיוניים, ומחפשים מקלט במגזר האנרגיה. זה קצת כמו להיות "הבית הכי טוב ברחוב גרוע" – זה לא אומר שהבית מושלם, אלא שהאלטרנטיבות פשוט גרועות יותר. השאלה היא האם המקלט הזה זמני ואנחנו מתייחסים למניות בוול סטריט. המניות הגדולות בענף עדיין קשורות חזק למחירי הנפט (בארץ זה סיפור אחר לגמרי - הרחבה של התפוקת גז ומחירים יציבים עם כיוון מעלה) והמחיר תנודתי, אך עם לחץ כלפי מטה.
החל מהחודש הבא, אופ"ק והשותפות שלה מתכננות להחזיר לשוק חלק מהייצור שהן עצרו כדי לתמוך במחירים. אפילו גולדמן סאקס, שבדרך כלל שומרים על אופטימיות לגבי נפט, מורידים את הטון. הסיכונים לכלכלה גוברים, יש עודף קיבולת בשוק, והתחזית שלהם למחירי הנפט בטווח הבינוני נוטה יותר למטה מאשר למעלה. כשמחירי הנפט לא תומכים, קשה לראות את הראלי של מניות האנרגיה ממשיך לאורך זמן.
אקסון ושוברון: המניות עולות , הרווחים יורדים
תראו את אקסון מוביל (Exxon Mobil), חברת האנרגיה הגדולה בארה"ב. המניה שלה עלתה ב-9% השנה, והיא נסחרת עכשיו במכפיל רווח עתידי של 15. האנליסטים חתכו את תחזיות הרווחים של אקסון ל-2025 מ-7.96 דולר למניה בדצמבר ל-7.47 דולר עכשיו. גם שברון (Chevron) לא נשארת מאחור – עלייה של 13% במניה, למרות שגם כאן תחזיות הרווחים יורדות. המשקיעים משלמים יותר עבור חברות שמרוויחות פחות – סימן לכך שהעליות מבוססות יותר על תחושות מאשר על יסודות כלכליים.
- נדל"ן, בנקים ואנרגיה - האם כדאי להשקיע באמצעות קרנות נאמנות לפי ענפים?
- שברון בגל פיטורים: עד 20% מהעובדים יפוטרו
מה מניע את המשקיעים?
אז מה גורם למשקיעים להמר על אנרגיה דווקא עכשיו? יש כמה סיבות. קודם כל, המגזר נראה כמו אי של יציבות בתוך שוק סוער. כשחברות טכנולוגיה מתמודדות עם תחרות קשה וצרכנים מצמצמים הוצאות על מותרות, אנרגיה מציעה משהו מוחשי יותר – חברות שמייצרות משאבים שכולם צריכים. במילים פשוטות, יש חוסר אמון בתחומים אחרים, ואז באופן יחסי תחום האנרגיה מתחזק.
בנוסף, המניות בענף כאמור לא יקרות יחסית לאחרים – הן נסחרות במכפילים נמוכים בהשוואה לסקטורים כמו טכנולוגיה, ויש להן תשואות דיבידנד נאות – של מעל 3%. זה נותן למשקיעים תחושה של ביטחון, גם אם הרווחים לא צומחים כמו פעם.
סיבה נוספת היא שהמשקיעים מתחילים להאמין שהעתיד של הנפט לא כל כך קודר כמו שחשבו לפני כמה שנים. אמנם מחירי החוזים הקרובים לנפט גבוהים יותר מאלה לטווח ארוך – תופעה שנקראת "קונטנגו" – שמבטאת שחיקת מחיירם בטווח הארוך, אבל הפער הזה הצטמצם לאחרונה. בתחילת השנה, ההפרש בין חוזים לחודש הבא לחוזים לדצמבר 2027 היה 7.38 דולר; עכשיו הוא ירד ל-5.84 דולר. זה יכול להצביע על תחושה שיהיה ביקוש לנפט גם בעתיד הרחוק יותר, מה שתומך במחירי המניות של חברות האנרגיה.
- תיגבור: הרווח ברבעון ירד ב-20% - 4.5 מיליון שקל
- משכנתא במזרחי טפחות? תתכוננו לשלם יותר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"מכת טראמפ" והשפעה גלובלית
חלק מהאופטימיות הזו קשור כנראה למה שמכנים "מכת טראמפ" – ההשפעה של מדיניות הנשיא האמריקאי שדוחפת את תעשיית הנפט ומפחיתה את התמיכה באנרגיות מתחדשות. אם הממשל ממשיך לקדם את חברות הדלקים המסורתיות, המשקיעים עשויים להרגיש שהנפט כאן כדי להישאר יותר זמן ממה שחשבו בעבר. גם באירופה יש סימנים של שינוי – מדינות שפעם דחפו חזק לאנרגיה ירוקה מתחילות להראות גישה קצת יותר מפויסת כלפי נפט וגז, אולי מתוך הכרה שהמעבר לא יקרה בן לילה.
הסיכונים באנרגיה
המגזר לא חף מסיכונים. מדיניות ממשלתית, כמו תעריפים חדשים או שינויים ברגולציה, יכולה להשפיע על חברות האנרגיה, גם אם הן נראות עמידות יותר ממגזרים אחרים כרגע. בנוסף, התלות של המניות במחירי הנפט לא נעלמה – אם המחירים ימשיכו לרדת או יתקעו, המשקיעים עלולים לאבד את ההתלהבות שלהם מהר מאוד.
יש גם שאלה גדולה לגבי הביקוש העולמי. בעוד חלק מהמשקיעים מאמינים שהנפט ימשיך להיות רלוונטי, אחרים חוששים מעודף היצע שיכול להציף את השוק, במיוחד כשאופ"ק מתחילה להגדיל את התפוקה. כלכלות גדולות כמו סין ואירופה, שצריכת האנרגיה שלהן משפיעה ישירות על המחירים, נמצאות תחת לחץ כלכלי – מה שיכול להפחית את הביקוש ולשלוח את מחירי הנפט עוד יותר למטה.
- 5.אנונימי 26/03/2025 15:41הגב לתגובה זובנקים וביטוח. 3 אחוז דיוידנד חחחחחח. אצלנו פי 3 והם רק צוללים וצוללים כל מה שקשור לישראל זה רק בנקים וביטוח השאר בצלילה חופשית עוד מהקורונה. מה שאבסורד בעיני שכל מעצמה צריכה ליצר בעצמה כאן מחסלים תעשיות רגולטורית.
- 4.אנונימי 26/03/2025 15:30הגב לתגובה זוכסף על הרצפה כל מה שצריך זה סבלנות...
- 3.שומר נפשו ירחק מטראמפ 26/03/2025 15:12הגב לתגובה זואם טראמפ אומר שיום אז בטוח שזה לילה
- 2.בבון אדום רקטום ביזיון למין האנושי התשלום על התמיכה בו יגיע עם ריבית גבוה (ל"ת)אנונידר דוליטלמי 26/03/2025 15:12הגב לתגובה זו
- 1.עודף היצע 26/03/2025 15:06הגב לתגובה זועודף היצע מוריד את המחיר מבוא לכלכלה חוץ מזה טראמפ גם ממליץ על טסלההוא מגאלומן עם תעודות