
"לצמצם חשיפה למניות ולהגדיל אג"ח ממשלתי - יש פוטנציאל לרווחי הון"
חיים בוטנרו מנהל מרכזי השקעות הבנק הבינלאומי ממליץ על השקעה בסקטורים דפנסיביים ותרופות בארה"ב, בישראל מעדיף את מדד תל אביב 90, וצופה שתיים-שלוש הורדות ריבית עד סוף השנה
בעוד שוק המניות האמריקאי מציג תנודתיות גוברת חיים בוטנרו, מנהל מרכזי השקעות הבנק הבינלאומי, ממליץ על מעבר לאסטרטגיה מאוזנת יותר. "כדאי להקטין מדרגה אחת בחשיפה למניות ולהגדיל את חלק האג"ח" הוא מציין כי בארצות הברית כדאי לפנות לסקטורים דפנסיביים כמו צריכה בסיסית ותרופות.
לגבי השוק המקומי, בוטנרו מאמין שיש לו יכולת לפרוץ קדימה למרות האתגרים. ומסמן את מדד תל-אביב 90, שמייצג את הכלכלה הישראלית, ומדגיש שבמניות השורה השלישית עדיף להשקיע דרך קרנות נאמנות "בגלל הפיזור ורמת הסחירות הנמוכה בישראל".
בחודשים האחרונים השוק הישראלי מתנהג טוב יותר מהשוק בארצות הברית. איך אתה מסביר שלמרות המלחמה המגמה הזאת נמשכת מתחילת השנה?
"אני רוצה להתחיל דווקא מארצות הברית. בארה"ב הכל מתברר מטראמפ והמכפילים הגבוהים שהגענו אליהם אחרי שנתיים טובות בשוק ההון. ראינו גם את נתוני האינפלציה והצמיחה הנמוכה שהפד מדבר עליהם. כל אלה הובילו לירידות בשוק האמריקאי ולחשש המשקיעים מהמשך השקעה שם.
- הנאסד"ק עלה ב-0.9%; מאנדיי קפצה ב-8%, צים עם 6%
- הנאסד"ק מחק את רוב הירידות, ה-S&P עלה ב-0.6%; מודרנה נפלה ב-9%
"הנתונים שפורסמו לאחרונה בנושא האינפלציה נבעו בחלקם מאינפלציה של הוצאות. משקיעים וסוחרים רבים בארה"ב קנו סחורה לפני שהמיסים יעלו וגרמו לעלייה באינפלציה.
"בצד הישראלי, אם ניקח את החצי שנה האחרונה מאז ההצלחה בספטמבר עם הביפרים בלבנון, ראינו אופטימיות בשוק. ראינו אחרי זה גם את ההסכם עם לבנון וזה דרבן משקיעים להגדיל השקעות בישראל. אל תשכח שאנחנו מגיעים מרמת מכפילים נמוכה יותר. לאחרונה אנחנו עדים לחידוש הלחימה ולאי ודאות בצד הפוליטי-משפטי שמעיב קצת על האווירה, אבל עדיין אנחנו אופטימיים".
לאן הולכים קדימה, בהתחשב שבחודשיים האחרונים השוק הישראלי שומר על יציבות?
- גוטו: הפוטנציאל קיים אבל ההפסדים ממשיכים להצטבר
- מכסי טראמפ מדאיגים את תעשיית התרופות: החברות מחפשות אלטרנטיבות, וישראל על המפה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
"אני חושב שעדיין אנחנו נמצאים בישראל ברמות מכפילים נמוכים יותר מאשר בארצות הברית. בישראל יש סקטורים ודברים שיש אופטימיות לגביהם. יכול להיות שתהיה נורמליזציה עם סעודיה, יש עניין של השקעות בצפון, בדרום, השקעה בתשתיות, הייטק. ראינו את העסקה הגדולה של וייז - יש פה הרבה פוטנציאל שהשוק עוד יכול לפרוץ קדימה, הכל במגבלות האי ודאות הקיימת במדינת ישראל שכולנו מכירים".
איפה נכון יותר להשקיע, אילו סקטורים או מדדים כדאי לבחור?
"בישראל אני חושב שצריך להשקיע יותר בתל-אביב 90, שזה בעצם הכלכלה הישראלית. בתל-אביב 35 יש הרבה מניות דואליות, אז הייתי לוקח מתוך תל-אביב 35 את סקטור הבנקים וסקטור הביטוח.
"סקטור הבנקים נסחר במכפילים אולי קצת גבוהים למה שאנחנו מכירים, אבל עדיין מכפילים נמוכים. אם הריבית עדיין גבוהה, גם אם תרד, היא לא תרד לרמות נמוכות מאוד, ולכן עדיין מעניין להשקיע שם. ראינו את הנתונים הכלכליים והדוחות שהבנקים פרסמו.
"סקטור הביטוח גם הוא בבואה של שוק המניות. המכפילים שם קצת גבוהים אבל עדיין מעניינים להשקעה, והפוליסות המשתתפות ברווחים, שהן עיקר הדוחות של חברות ביטוח, ימשיכו להנות מהעלייה בישראל.
"במניות השורה השלישית כדאי להשקיע דרך קרנות נאמנות בגלל הפיזור ורמת הסחירות הנמוכה בישראל".
הכיוון של הריבית לפי הקונצנזוס הוא שתי הורדות. מה אתם חושבים?
"אנחנו רואים בכלכלה משהו מעניין. בדרך שמודדים אינפלציה, מודדים 12 חודשים אחורה. האינפלציה במרץ-אפריל 2023 הייתה 1.4% (שניהם ביחד). הצפי למדד מרץ שיתפרסם בעוד שבועיים והצפי למדד אפריל, שניהם ביחד, מדברים על אזור ה-0.9%-0.8%. אם זה יקרה, אנחנו נכנסים לתוך יעד הממשלה. באמצע מאי נראה אינפלציה מתחת ל-3%, ואז יש פוטנציאל להורדת ריבית.
"אני חושב שעד סוף השנה נראה בישראל שתיים ואולי אפילו שלוש הורדות ריבית, בהתאם להתפתחויות. יש פה פוטנציאל טוב, ולכן שוק האג"ח בישראל בדירוגים הגבוהים מעניין".
אתם אופטימים לגבי הורדת הריבית. ציינת את שוק החוב בדירוגים גבוהים, היכן כדאי להשקיע שם?
"אם נסתכל על השוק מלמעלה, מח"מ חמש עד שש-שבע שנים זה שוק מעניין. בגלל רמת המרווחים הנמוכה בשוק ופרמיית הסיכון הנמוכה שנותנים לאג"חים בסקטור הנדל"ן או בדירוגים נמוכים, כדאי להגדיל את הרכיב הממשלתי בתיק.
"כדאי לעבור מאג"חים ספציפיים לקרנות סל או לקרנות מנוהלות ליצירת פיזור ולהימנעות מרמת סחירות נמוכה שיש כשקונים אג"ח באופן ספציפי. כשהולכים למח"מ ארוך לוקחים את הסיכון של המח"מ ולא את הסיכון של החברה המנפיקה, וברמת ריביות נוכחית זו דרך נכונה יותר להשקיע בשוק האג"ח."
אילו רכיבים נוספים היית משלב בתיק השקעות בישראל?
"בישראל בשנתיים האחרונות יצא מוצר שנקרא קרנות גידור בנאמנות. זה מוצר שעובד על שוק האג"ח וגם על שוק המניות. יש שם ניהול נכון, בתי השקעות רבים הוציאו קרנות גידור בנאמנות שמנגישים את נושא קרנות הגידור לציבור הרחב. אין שם מגבלת מינימום, יש יתרון מיסויי, אפשרות לפיזור, ויש תשקיף. כל הפרמטרים האלה טובים להשקעה בנכס הזה.
"ללקוחות כשירים יש אפשרות להיכנס לסטרקצ'ר פרודקט. בבינלאומי אנחנו עושים מוצרים עם קרן מובטחת לתקופות של שנה וחצי, שנתיים, שנתיים וחצי. אתה נחשף לשוק ההון עם אלמנט של הגנה לקרן - 95% או 100% קרן מובטחת. יתרון טוב ללקוחות גדולים להיחשף לשוק ההון עם הגנה".
לגבי ארצות הברית, היכן כדאי להשקיע בשוק החוב לאור מתווה ריבית יורד?
"בשוק החוב בארצות הברית יש פוטנציאל להורדת ריבית - שתיים עד שלוש הורדות.אבל יש אלמנט גדול של החלטות טראמפ לגבי המכסים. אני חושב שחלק מהדברים האלה לא יתממשו. הוא מצייץ בבוקר משהו אחד ובערב משהו אחר.
"אני חושב שהריבית בארצות הברית תרד שתיים או שלוש פעמים. אם שוק המניות ירד, יהיה פוטנציאל לריבית יותר מהירה. בשוק החוב כדאי להיות באזור החמש עד שבע-שמונה שנים במח"מ.
"בארצות הברית כדאי לעשות מח"מ סינתטי ולא מח"מ רגיל. כלומר, לא לקנות את החמש שנים אלא לקנות אג"חים לשנה-שנתיים ואג"חים ל-10 שנים ו-11 שנים, וביחד לעשות ממוצע סינתטי.
"לנו כישראלים יש אג"חים של חברות ישראל שנסחרות בחו"ל: חברת חשמל, בנק פועלים, לאומי, מזרחי, דיסקונט, טבע, כיל, וגם אג"חים של מדינת ישראל מהנפקה לא מזמן. הן נותנות פרמיה עודפת בגלל החשש ממדינת ישראל. כדאי לשלב זאת בתיק ההשקעות באג"ח בחו"ל".
שוק המניות בארצות הברית מאוד תנודתי, חשש המשקיעים מטפס וה-S&P כבר מתרחק כ-10% מהשיא. מה הערכות שלך?
"כשעובדים בייעוץ לעומת ניהול תיקים, בניהול תיקים ברוב התיקים נמצאים באותה חלוקה, 70/30. בייעוץ כשעובדים עם מערכת הייעוץ של הבנק יש יתרון לעשות תיק אינדיבידואלי.
"צריך לבחון את מרכיבי תיק ההשקעות, ללכת לסקטורים דפנסיביים כמו סקטור הצריכה הבסיסית. בסוף כולם יקנו נייר טואלט, מברשת שיניים וקוקה-קולה. דבר שני זה סקטור התרופות שלא נתן פירות בשנתיים שכולם עלו. החלוקה של התיק צריכה להיות מאוזנת יותר ונכונה לתחום הזה".
לאור המצב הנוכחי והחששות הגוברים, מהם שני דברים חשובים שצריך לשים אליהם לב כרגע מבחינת המשקיע?
"קודם כל צריך לבחון את תיק ההשקעות, במיוחד החלק המנייתי, ולחזור לבייסיק. ללכת למדדים מובילים, לסקטורים מובילים, פחות למניות ספציפיות. לחפש את הבייסיק בישראל ובארצות הברית - יש קרנות סל, קרנות נאמנות, ETFs בארה"ב כמעט על כל סקטור ותחום. לקחת מדדים מובילים עם סקטורים בסיסיים - זה צד אחד.
"צד שני, כדאי להקטין מדרגה אחת בחשיפה למניות ולהגדיל את חלק האג"ח. במקרה הגרוע נקבל את התשואה הפנימית של האג"ח. במקרה הטוב, אם הריביות ירדו, נרוויח גם תשואה פנימית וגם רווח הון מהורדת הריבית.
אם לקוח נמצא עם 30% מניות בתיק שלו, לרדת ל-25% ולקנות אג"חים להרוויח את רווח ההון - זה הפוטנציאל הטוב יותר".
לראיון המלא:
חיים בוטנרו והבנק הבינלאומי עשויים
להחזיק במניות המוזכרות בכתבה. הנאמר אינו מהווה המלצה , ייעוץ או חוות דעת בנוגע לכדאיות ההשקעה ואינו מחליף יעוץ המותאם לנתוני הלקוח וצרכיו. אין לראות באמור יעוץ השקעות.
- 2.אנונימי 01/04/2025 14:36הגב לתגובה זומגלה את אמריקה אין עליו
- 1.הבחור צודק 01/04/2025 14:30הגב לתגובה זוהשקעה באגחים וקרנות כספיות להתרחק ממניות.