
אחרי ששוויה נחתך ב-90% חברת הטייסים רוצה לשוב ולהמריא
אחרי שנכשלה בניסיון להכניס לשוק העסקי את "תרבות התחקירים של חיל האוויר" וראתה כיצד שוויה צונח לפחות מ-10 מיליון שקל, מנהלי חברת שמיים רוצים לצאת לדרך עם פלטפורמה חדשה המיועדת לבתי חולים, אך בדרך הם יצטרכו להתמודד עם הערת עסק חי שמלווה את דוחותיה, ועם מזומנים שהולכים ואוזלים
ההנפקה של חברת שמיים שמיים 4.01% לפני קצת פחות מ-4 שנים יצרה לא מעט רעש ועניין תקשורתי. אלא ש"חברת הטייסים", שביקשה להכניס לשוק האזרחי את "תרבות התחקירים של חיל האוויר" לא ממש הצליחה להמריא. על כן, בשנה האחרונה החליטה החברה לזנוח את תחום הפעילות המקורי ולהתמקד בתחום חדש - אוטומציה של תהליכי בטיחות בבתי חולים, שיחזיר אותה אל מסלול של צמיחה. אלא שבדרך היא תצטרך להתמודד עם הערת עסק חי שמלווה את דוחותיה, ועם מזומנים שהולכים ואוזלים.
שמיים, שהוקמה לפני עשור על ידי קבוצה של יזמים בוגרי חיל האוויר, שמה לה למטרה ליישם את "תרבות התחקיר של החיל" במגזר העסקי. לצורך כך, היא פיתחה פלטפורמה של הפקת לקחים על בסיס בינה מלאכותית, אותה היא מספקת ללקוחות במודל של "תוכנה כשירות" (SaaS). אבל מה שנשמע אולי טוב בפרזנטציות ובמצגות שיווק התקשה להשיג תוצאות בעולם האמיתי. החברה אמנם השיגה לקוחות ואף רשמה הכנסות מהפעילות, אך התקשתה להשיג צמיחה משמעותית, כאשר בחמש השנים האחרונות צמחו הכנסותיה השנתיות בכ-1 מיליון שקל בלבד. במקביל, היא רשמה הפסדים כבדים, שהביאו לכך שקופת המזומנים של החברה הלכה והתרוקנה.
הביצועים החלשים הביאו לכך ששוויה של החברה נחתך בכמעט 90% מאז ההנפקה בשנת 2021. החברה שהונפקה לפי שווי שוק של כ-75 מיליון שקל (לפני הכסף), זינקה בשיאה לכ-202 מיליון שקל (בסמוך להנפקה), נסחרת כיום לפי שווי של 9 מיליון שקל בלבד.
גרף מניית החברה מאז ההנפקה
הפיקו לקחים?
מי שחרטו על דגלם את "תרבות הפקת הלקחים" גילו על בשרם עד כמה זה קשה לתחקר ולהפיק לקחים בזמן אמת, לפחות בעולם העסקי. אבל בסוף זה הגיע, ובשנה האחרונה החליטה החברה לפנות לכיוון חדש - בניית מערכות לדיווח ותחקור אירועי בטיחות במוסדות רפואיים (Incident Reporting). זאת, כחלק משיתוף פעולה עם המרכז הרפואי שיבא, שמחזיקה גם בחלק מזכויות המסחור של התוכנה שנקראת Medinsight. בכך, הם מבקשים לייעל את תהליך הדיווח על אירועי בטיחות, בו מחויבים מוסדות רפואיים ברחבי העולם.
בחברה אמנם לא מציינים את גודלו של שוק היעד או הפוטנציאל הכלכלי של המערכת, אך מפנים את המשקיעים אל החברה המובילה בתחום - RLDATIX, אשר רשמה בשנה החולפת הכנסות של כ-750 מיליון דולר, ונסחרת לפי שווי של כ-1.3 מיליארד דולר. עם זאת, החברה לא מציינת מה יתרונותיה של הפלטפורמה ביחס למתחרות ומסתפקת בכך שהיא מציגה את כי הצורך בפלטפורמה הנובע מכך שבארצות הברית אחד ממקורות ההכנסה של המרכזים הרפואיים נגזר מהעמידה ביעדי איכות שמציבות חברות הביטוח, תחום שבו הפלטפורמה שלהם עשויה לעזור.
בלב זה, בשמיים מציינים כי לחברה 5 פיילוטים פעילים ב-5 מדינות שונות, ועוד 5 שנמצאים בשלבים שונים של אישור טכנולוגי/משפטי, רובם בארה"ב. עדות להשפעה של הפעילות החדשה ניתן ללמוד, מהדברים של מייסד החברה והרוח החייה מאחוריה, אופיר פלדי, "בעקבות שיחות ראשוניות עם בתי החולים, בשלב זה אנחנו שואפים לכך שהמרה של פיילוטים ללקוחות משלמים אצל הלקוחות הגדולים יהיו בתמורה לדמי רישיון בסך של כ-1 מיליון שקל לשנה לכל רשת בתי חולים". פלדי גם מנסה להסביר מה מייחד את הפעילות, כאשר לדבריו רק 15% מאירועי הבטיחות מדווחים, ויש "המון עבודה ידנית לצוותי הבטיחות לנתח כל אירוע ולא מספיק זמן לעסוק בשיפור הבטיחות והטמעת המסקנות".
- נקסט ויז'ן: הזמנה של 6 מיליון דולר; 67 מ' דולר מתחילת השנה
- שתי המתחרות של מיטרוניקס מתאחדות, איך זה ישפיע עליה?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הקופה הולכת ומתרוקנת
כדי להניע את תחום הפעילות החדש היא תצטרך להתמודד עם הערת עסק חי שמלווה את דוחותיה. לחברה אין אמנם חוב אך היא מחזיקה במזומנים בהיקף של 1.5 מיליון שקל. להערכת החברה, הכסף בקופה יאפשר לה להתקיים לתקופה של 18 חודשים, אך היא תצטרך לצאת בתקופה הקרובה למהלך של גיוס הון או חוב כדי שתוכל להמשיך בפעילותה.
לצורך כך, בשנתיים האחרונות יישמה הנהלת החברה תוכנית לצמצום משמעותי בהוצאות התפעוליות ולשיפור התזרים. כך, הצליחה החברה לצמצם את ההפסד התפעולי שלה מכ-8 מיליון שקל בשנת 2022 לכ-5.3 מיליון שקל בשנת 2023 וכ-1.7 מיליון שקל בשנת 2024. במקביל, ההפסד התזרימי מפעילות שוטפת הצטמצם מכ-10.8 מיליון שקל בשנת 2022 לכ-5.4 מיליון שקל בשנת 2023 לכ-0.9 מיליון שקל בשנת 2024. זאת, בין היתר הודות לקיצוץ רוחבי של כ-25% מהוצאות השכר לצד צמצום בכוח האדם, אשר הביאו לכך שהוצאות השכר קטנו בשנה החולפת בכ-36%.
הצמצום המשמעותי בהוצאות הוא אמנם מרכיב חשוב ביכולת של החברה להמשיך להתקיים ואף מעיד על כך שבחברה נכונים להתייעל, אך זה כאמור לבדו לא מספיק. החברה תצטרך להוכיח בראש ובראשונה שהפעילות החדשה אליה היא נכנסת היא בעלת פוטנציאל הכנסות משמעותי, דבר שייבחן בשלב הראשון ביכולת של החברה להבשיל את הפיילוטים לכדי הכנסות. בנוסף היא תצטרך לגייס כסף בתנאים סבירים, באין אם באמצעות הון ובין אם באמצעות חוב, משימה שעשויה להיות לא פשוטה במצבה.
- 6.משקיען 02/04/2025 22:49הגב לתגובה זוהנהלת הבורסה לניירות ערך היא זו שאפשרה וגם עודדה חברות ביזיוניות כמו שמיים להיכנס לבורסה להנפיק את המניות שלה במחירים ובשווי מטורף ואז לגרום להפסדי עתק למשקיעים הקטנים.ככה הם עשו בעוד מאות חברות לאורך השנים ארורים.
- 5.אנונימי 02/04/2025 20:45הגב לתגובה זומדובר בחברת פח. למה לא כתבה על גרופ 107
- 4.סווינגר 02/04/2025 16:24הגב לתגובה זואילו חברות נעזרות בשיטת התחקירים של חיל האוויר בזבוז כספים.מתרגלים ומייעלים תהליכים בתוך הארגון עי שיטות התייעלות יפניות מוכחות בשטח ומתקדמים יפה בחינם.בעיה פה זו התרבות הארגונית סמוך על סמוך ועבודה לא יעילה.עדיף למחוק אותו ממסחר.
- 3.חיל הים 02/04/2025 12:54הגב לתגובה זואין שום כלום ושום דבר ! עוד השחלה של המוסדיים! קשרים רבותיי לא כישורים!
- 2.אנונימי 02/04/2025 12:25הגב לתגובה זושל בורסת תאיש בורסה מגעילה יותר מזו
- 1.קפלניסט 02/04/2025 12:13הגב לתגובה זוקניתי
- נחמן 02/04/2025 13:32הגב לתגובה זוהערת עסק חי בדוחות