גוטו: הפוטנציאל קיים אבל ההפסדים ממשיכים להצטבר
חברת הרכבים השיתופיים אמנם נהנית מצמיחה בפעילות בארץ ומשת"פ חדש עם כלמוביל, אך מתקשה למכור את הפעילות בגרמניה שממשיכה להסב לה הפסדים, כשבנתיים קופת המזומנים הולכת ומתרוקנת; אחרי שאיבדה יותר מ-90% משוויה למשקיעים
נותר מקום לאופטימיות?
חברת הרכבים השיתופיים גוטו (GoTo) גוטו 3.81% נמצאת בתקופה האחרונה על פרשת דרכים. מצד אחד, היא נהנית מפעילות רווחית מאד בישראל, אשר צפויה להתחזק עם תחילת שיתוף הפעולה עליו הכריזה בשבוע שעבר עם יבואנית הרכב כולמוביל. מצד שני, היא מתמודדת עם שחיקה מתמשכת בפעילות שלה בחו"ל, ועל אף שהגיעה למסקנה שהיא רוצה להתמקד בפעילות המקומית, היא מתקשה למצוא קונה לחברת הבת הגרמנית. בינתיים היא רושמת הפסדים משמעותיים וניצבת מול קופת מזומנים מתרוקנת.
את שנת 2024 סיימה החברה עם ירידה של כ-7% בהכנסות שעמדו על 82 מיליון שקל, לצד העמקת ההפסד שעמד על 23.5 מיליון שקל. בזמן שהחברה שורפת כסף בקצב גבוה, בקופתה נשארו מזומנים ושווי מזומנים בהיקף של כ-4 מיליון שקל, לצד פיקדונות בהיקף של כ-7 מיליון שקל. לצורך השוואה, בסוף שנת 2023 היו בקופתה מזומנים בהיקף של כ-8 מיליון שקל ופיקדונות בהיקף של כ-23 מיליון שקל. אך אלו, הלכו והצטמצמו כדי לתמוך בפעילות השוטפת של החברה.
הפעילות בישראל צומחת האחרות מעיבות
לגוטו שלושה מגזרי פעילות מרכזיים, השכרת כלי רכב בישראל ובגרמניה ושירותים טכנולוגים. המגזר היחיד הצומח היחיד, וגם זה שמציג את הרווחיות הגבוה ביותר הוא של השכרת כלי רכב בישראל, במסגרתו מציעה החברה ללקוחות להשכיר רכבים לתקופה של בין שעה לשנתיים. בשנה החולפת עמדו הכנסות החברה בישראל על כ-50.9 מיליון שקל, צמיחה של כ-8% ביחס לכ-47.2 מיליון שקל בשנת 2023. מגזר זה גם מתאפיין בשיעור רווחיות גולמית גבוה יחסית שעמד על כ-36%. בשורה התחתונה, הרווח התפעולי של החברה מפעילות ההשכרה בישראל עמד בשנה החולפת על כ-8.4 מיליון שקל.
אך בזמן שהפעילות בישראל מציגה צמיחה סבירה הפעילות בגרמניה המשיכה להעיב על התוצאות. במהלך השנה החולפת רשמה החברה הכנסות של כ-24 מיליון שקל מפעילותה בגרמניה, בדומה להכנסות אשתקד. עם זאת, הפעילות במדינה מאופיינת בשיעור רווחיות גולמית נמוך מאד שעמד בשנה החולפת על כ-11.4%, מה שגם הביא לכך שהיא רשמה בפעילות זו הפסד תפעולי של 4.2 מיליון שקל.
- גוטו צמצמה את ההפסד ב-96%: "הצגנו שנה מעולה, אנחנו עם הפנים קדימה"
- "צופים שהרכבת הקלה תשפיע עלינו לטובה; מקווים שהמשקיעים יראו את הערך"
הפער בין הפעילויות בגרמניה וישראל בא לידי ביטוי במנויים של החברה. בישראל, יש לחברה כ-69 אלף מנויים,, נתון דומה לזה שלפני שנה, אך היא מציגה צמיחה באחוז הלקוחות הנוסעים שעמד על כ-45% לעומת כ-42% בשנת 2023. מנגד, בגרמניה לחברה כ-528 אלף מנויים, נתון גבוה בהרבה מזה שנרשם ב-2023 (480 אלף), אך אחוז הלקוחות הנוסעים צנח במהלך השנה לכ-22% לעומת כ-81% בשנה שלפני.
על רקע הביצועים החלשים של הפעילות הגרמנית, הודיעה הנהלת החברה בתחילת השנה על כוונתה למכור את הפעילות. בסוך חודש ינואר נכנסה החברה למשא ומתן למכירת פעילותה בברלין, בירת גרמניה, אך כעת היא מעריכה שהמשא ומתן לא יבשיל לכדי עסקה. מכירה זו, עשויה להתברר כקשה מאד, לאחר שבשנת 2023 רכשה גוטו את המתחרה הגדולה שלה בגרמניה בתמורה לכיסוי חוב של כ-2.5 מיליון אירו. בדיעבד, לא רק שהעסקה לא סייעה לחברה להגדיל את נתח הפעילות בגרמניה, כעת היא עשויה גם להוות משקולת משמעותית בניסיונות למכור את הפעילות.
לבסוף, החברה לא רוותה יותר מדי נחת במהלך השנה גם מהמגזר הטכנולוגי, במסגרתו היא מציעה פלטפורמה להפעלת מערכי שירות של תחבורה שיתופית לצד שירותי דלקן עבור רכבים חשמליים. הכנסות החברה במגזר זה עמדו על כ-23.2 מיליון שקל, קיטון של כ-13% ביחס לשנת 2023. אך לא פחות חשוב מכך בשורה התחתונה רשמה החברה מעבר להפסד תפעולי של 4.2 מיליון שקל במגזר זה בהשוואה לרווח של כ-2.3 מיליון שקל אשתקד.
- עוד בדרך? תפרון צופה שמכסי טראמפ יעניקו לה יתרון מול המתחרות
- מספנות ישראל רוכשת אוניית מטען ב-15 מיליון דולר
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
השת"פ עם כלמוביל
כחלק מההתמקדות בישראל הודיעה גוטו בשבוע שעבר על שיתןף פעולה עם יבואנית הרכב כלמוביל. במסגרתו, הם יקימו חברה משותפת שתציע שירות רכב במודל מנוי - רכב במחיר חודשי קבוע להתחייבות מינימלית החל מחודש ועד 36 חודשים. החברה, שתפעל תחת השם "Colmobil GoTo" תשווק רכבים במנוי חודשי על בסיס טכנולוגיית ה"ליסינגמיש" שפיתחה GoTo המאפשרת ללקוחות הזמנת רכב בצורה דגיטלית, לתקופת זמן משתנה, בהתחייבות מינימלית של חודש ועד 36 חודשים ללא תשלום דמי פיקדון או מקדמה.
במסגרת שיתוף הפעולה כלמוביל תספק לחברה החדשה את ההון העצמי הראשוני לרכישת כלי רכב במסגרת של כ-20 מיליון שקל, ואילו גוטו תבצע את כלל שירותי התפעול, השיווק והמכירות בחברה המשותפת. בנוסף, גוטו תהיה זכאית לתמורה שנתית של מיליון שקל או 5% ממחזור הפעילות (הגבוה מביניהם). בתוך כך, ההסכם כולל אפשרות לפיה כולמוביל תוכל לרכוש את מלוא האחזקה בחברה לאחר שלוש שנים.
המשקיעים עדיין מחכים לתוצאות
ביוני 2022, השלימה גוטו את המיזוג שלה לתוך השלד הבורסאי נרהטק מדיה, לפי שווי של כ-500 מיליון שקל (118 מיליון שקל). מאז, שווה הספיק להיחתך ביותר מ-90% והיא נסחרת כיום לפי שווי של כ-30.5 מיליון שקל בלבד. עוד לפני המיזוג ביצעה החברה, שנשלטה באותה עת על ידי שגריר, שני סבבי גיוס משמעותיים. הראשון בהובלת יבואנית הרכב טלקאר, שהשקיעה בגוטו כ-3.5 מיליון דולר לפי שווי של 45 מיליון דולר, והשני לאיש העסקים אדם נוימן, מייסד WeWork, שהשקיע כ-10 מיליון דולר, לפי שווי של כ-30 מיליון דולר.
מניית החברה מאז המיזוג עם השלד הציבורי
- 2.העיניים הכחולות של גיל לייזר לא עוזרות. הגיע זמן שינוי (ל"ת)אנונימי 03/04/2025 09:10הגב לתגובה זו
- 1.אנונימי 02/04/2025 16:27הגב לתגובה זומבית היוצר של בורסת תא תנו לנו עוד מניות נהדרות שכאלה שנקנה ונרוויח חחח