תפרון
צילום: אתר תפרון

עוד בדרך? תפרון צופה שמכסי טראמפ יעניקו לה יתרון מול המתחרות

יצרנית מוצרי ההלבשה שדיווחה בעבר על הפגיעה הצפויה מהמכסים על סין, מעריכה שהיא תהנה דווקא  מיתרון תחרותי מול המתחרות הודות לעובדה שהיא מייצרת מוצרים בירדן; האם חברות ישראליות נוספות ייהנו משיפור בכושר התחרות?

איתן גרסטנפלד | (1)

יצרנית מוצרי ההלבשה תפרון תפרון -1.23%  היא החברה הישראלית הראשונה להגיב למכסים החדשים שהטילה ארצות הברית. על פי החברה, המהלך עליו הכריז אמש נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, עשוי ליצור לה יתרון תחרותי על פני מתחרותיה, בעיקר הודות לעובדה שהיא מחזיקה במפעלים בירדן ובישראל עליהן הוטל מכס של 17%-20%. 


על פי הודעת החברה, בשלב זה היא עוד לומדת את ההשפעות של המהלך אך מעריכה כי הוא יעניק לה יתרון תחרותי מול חברות אחרות שמייצרות מוצרים בטכנולוגיה של אל תפר (seamless). זאת, בעיקר הודות לעובדה שהיא מייצרת מוצרים אלו במפעל שלה בירדן, עליה הוטלו מכסים בגובה של 20%. ניתן להעריך שמתחרותיה מייצרות את מוצריהן בעיקר במדינות המזרח הרחוק עליהן הוטלו מכסים גבוהים, דוגמת לאוס (48%), וויטנאם (46%), סרי לנקה (44%) וסין (34%).


מנגד, צריך לזכור שהחברה חשופה גם למכסים על סין, שכן היא מחזיקה בפס ייצור במדינה. בעבר, דיווחה החברה כי המכס שהטליה ארצות הברית על סין, שעמד בשעתו על 20% עשוי להקטין את רווחיותה, כשהיא צופה פגיעה של 2-3 מיליון דולר ברווח הנקי. על כן, בשלב זה מוקדם להעריך האם וכיצד המכסים החדשים ישפיעו על התוצאות של תפרון, שכאמור מצד אחד עשויה להנות מיתרון תחרותי הודות לפעילות הייצור בירדן, ומצד שני היא חשופה לפגיעה בפעילות הייצור בסין.


חברות ישראליות נוספות ירוויחו מהמהלך?

על אף שתוכנית המכסים, פוגעת באופן ישיר ביצואנים הישראליים יכול להיות שדווקא העובדה שישראל נפגעה פחות ביחס למדינות רבות בעולם תשפר את כושר התחרות של החברות המקומיות. על ישראל הוטלו מכסים של 17%, בזמן שרק מדינות מעטות כמו: בריטניה, ברזיל וטורקיה יהנו מרמת מכס נמוכה יותר - כ-10%, שזאת אגב תהיה רמת המס המינימלית, כך שיכול מאוד להיות שמעז ייצא מתוק. אם כל העולם ממוסה במיסוי גבוה יותר ויצואנים ישראלים במיסוי נמוך יותר, אז יהיה לישראל יתרון תחרותי. אך זה מורכב מאוד, במיוחד לאור חוסר הוודאות בנוגע לתגובת הנגד של אירופה, שכמובן תשפיע על מערך הכוחות. כמו כן, לא ברור איך המהלך ותגובת הנגד ישפיעו על הייצור המקומי בארה"ב שכמובן זוכה ליתרון גדול מול כל מדינה אחרת.


במילים אחרות, אם יש יצואנים ישראלים שמתחרים עם מדינות אחרות, ואין תחרות בארה"ב (של יצרן אמריקאי) הם לרוב אמורים ליהנות מהמהלך. כל תעשייה ומבנה התחרות שלה, אבל אי הוודאות מאוד גדולה וכאן נמצאת הבעיה. גם אם יהיה יתרון עתידי לייצוא הישראלי, בינתיים אי הוודאות עלולה להיות משתקת ולפגוע בביצועים בטווח הקצר.


יתרון נוסף של ישראל הוא שאם באירופה כפי שאומרים יעלו את המכסים על סחורה אמריקאית, אז ישראל הופכת להיות אטרקטיבית יותר לאירופאים - הסחורה הישראלית תתחרה בקלות יותר בשווקי אירופה. כך שאיך שלא מסתכלים על זה - ההשפעות כמובן עלולות להיות קשות למגזרים וחברות מסוימות, אבל כמכלול לא בטוח שהמכסים האלו יפגעו ביצואנים הישראלים.  

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    dw 03/04/2025 13:04
    הגב לתגובה זו
    מיטרוניקס הישראלית חווה תחרות בארהב מול סחורה סינית זולה לכן יכול להיות שהם יהנו ממיסי טראמפ.יכול להיות מעניין לנסות לברר איתם את הנקודה הזו אם כי סביר שאפילו המנכל לא ידע בנקודת זמן זו.