צחי אבו
צילום: ארי נדלן

החלון נסגר? חברת הנדל"ן שבוחנת הנפקה ראשונית בת"א

אחרי שבחודשים האחרונים נראה היה שנפתח גל הנפקות בארץ ובוול סטריט, תוכנית המכסים והטלטלה בשווקים גרמו לחברות רבות להשהות את תוכניותיהן; מי בכל זאת בוחנת הנפקה והאם בכל זאת נראה כמה הנפקות השנה? 

איתן גרסטנפלד |

המפולת בשווקים בשבוע האחרון, והחשש מפני כניסה למיתון, סתמו את הגולל על פני חלון ההנפקות הראשוניות, שנפתח בארץ ובעולם, לפחות לטווח הקרוב. אלא שבזמן שבוול סטריט חברות רבות כבר מיהרו להודיע על דחייה של ההנפקות המתוכננות שלהם, בתל אביב החברות עדיין שומרות על הקלפים צמוד לחזה. בינתיים, יש גם מי שלפחות בשלב זה לא חוששים ומצהירים בעיצומה של הסערה על כוונתם לרשום את מניותיהן למסחר בבורסה המקומית חרף רוחות הנגד.


הבוקר הודיעה קרן הריט אבו פמילי ריט, שבבעלות איש הנדל"ן צחי אבו, כי היא בוחנת מהלך של רישום מניותיה מסחר באחוזת בית, לצד הנפקה של אגרות חוב להמרה (סדרה ב'). במידה וההנפקה תצא לדרך קרן הריט תהפוך לחברה הציבורית השלישית שבשליטת קבוצת הנדל"ן הוותיקה של אבו יחיאל, אחרי ההנפקות של ארי נדל"ן ארי נדלן 0.42%  וגפן מגורים גפן מגורים -4.58% . זאת לאחר שבשנה שעברה היא השלימה מהלך לגיוס 200 מיליון שקל, באמצעות הנפקת סדרת אג"ח ראשונה.


את שנת 2024 סיימה החברה עם זינוק בהכנסות שעמדו על 17.4 מיליון שקל, לעומת כ-7 מיליון שקל בשנת 2024. הודות לכך, הצליחה החברה לרשום מעבר לרווח נקי של 3 מיליון שקל לעומת הפסד של 8.7 מיליון שקל בשנת 2023. בתוך כך, החברה עברה להציג FFO חיובי של 3.4 מיליון שקל, לעומת FFO שלילי של 4.8 מיליון שקל אשתקד. במקביל, ה-NOI כמעט שילש את עצמו ועמד על כ-15.7 מיליון שקל, לעומת כ-6 מיליון שקל בשנת 2023.


החלון נסגר, כלל לא ברור מתי ייפתח מחדש


העיתוי של ההודעה של אבו פמילי מעט תמוהה לנוכח המצב בשווקים, והעובדה שחברות רבות שהתחממו עד כה על הקווים, בוחנות מחדש את כניסתן לבורסה. אחת מהן, היא אי טורו הישראלית, שכיוונה להנפקה בוול סטריט, ועל פי הדיווחים בחרה לדחות אותה לנוכח המציאות בשווקים. באותו דיווח, שעסק בהנפקות המתוכננות בוול סטריט דווח, כי שורה של חברות נוספות כולל חברת הפינטק קלארנה, חברת הרפואה הטכנולוגית מדליין וחברת הכרטיסים StubHub החליטו להשהות את הנפקת מניותיהן.


בארץ, מלבד הדיווח של אבו פמילי, החברות שכבר דיווחו על כוונה או בחינה לבצע הנפקה נותרו שקטות. זאת לאחר שבחודשים האחרונים נדמה היה שחלה התעוררות בשוק ההנפקות, בדגש על חברות הנדל"ן, בצל השנה המוצלחת שעברה על החברות הציבוריות בתחום, שכללה זינוקים בבורסה, רווחים גבוהים ועליות במחירי הדירות. בחודשים האחרונים, יצאו שתי חברות בתחום - שובל הנדסה שובל -3.45%  ויסודות איתנים יסודות 0%  למהלך של הנפקה ראשוניות ורשמו את מניותיהן למסחר בתל אביב.


על פי ההערכות קרוב ל-20 חברות נדל"ן ביקשו להיכנס בשנה הקרובה לבורסה. שניים מהשמות הבולטים ביותר בהקשר זה הם זה של שיכון ובינוי נדל"ן, שעל פי הדיווחים כיוונה להשיג שווי של עד 7 מיליארד שקל, וכן קבוצת תדהר שרצתה להיכנס לבורסה המקומית לפי שווי של כ-5 מיליארד שקל. אליהן ניתן לצרף גם את רמי לוי שדיבר על כוונתו להנפיק את זרוע הנדל"ן שלו לפי שווי של 3-3.5 מיליארד שקל. שם נוסף, שעולה בהקשרים אלו הוא של חברת אנשי העיר, העוסקת בביצוע פרויקטי התחדשות עירונית בגוש דן, שכבר דיווחה בהמשך לחשיפת ביזפורטל כי היא בוחנת הנפקת מניות לציבור.

קיראו עוד ב"שוק ההון"


אלא שכעת נדמה שמרבית החברות ימתינו עד שהתנאים בשוק יתבהרו. מה שיביא ככל הנראה את חלקן לוותר על המהלך ולחפש אחר אלטרנטיבות לגיוס כספים שיתמכו בצמיחתן. מי שבכל זאת יבחרו להנפיק עשויים לגלות שוק מורכב יותר ולהתמודד עם ירידה אפשרית בשוויים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה