נפט במחיר שלילי (X)נפט במחיר שלילי (X)
היום לפני...

היום לפני 5 שנים - לא תאמינו מה היה אז מחיר הנפט; ומה קרה בדיוק היום לפני 43 שנים

היסטוריה כלכלית - מה קרה היום לפני... האירועים המרכזיים בתחום הכלכלה והשווקים הפיננסים ב-21 באפריל 

צוות ביזפורטל |
נושאים בכתבה מחיר הנפט

היסטוריה כלכלית. זה גם מעניין, גם מלמד וגם עם תובנות לעתיד. מדור חדש של ביזפורטל על "היום לפני" מה קרה היום לפני מספר שנים בתחום הכלכלה והשווקים הפיננסים. מתחילים.   


קריסת מחירי הנפט בעיצומה של מגפת הקורונה – לפני 5 שנים (2020)

בשיאה של מגפת הקורונה, שוק הנפט חווה זעזוע היסטורי. יום קודם לכן, ב-20 באפריל 2020, מחירי הנפט מסוג WTI צנחו לראשונה אי-פעם לערכים שליליים, כאשר החוזים לחודש מאי נסחרו במינוס 37.63 דולר לחבית. איך זה קרה? איך זה אפשרי שאתם קונים נט ובמקום לשלם מקבלים כסף? הסיבה היא עלויות האחסון. משבר הקורונה גרם לפקקי תנועה ענקיים בים, מחסור באוניות, ירידה דרמטית בצריכת נפט וצורך לאחסן אותו. המקומות אחסון התייקרו כי הביקוש היה אדיר, ומי שקנה נפט היה צריך לקחת בחשבון עלויות אחסון מאוד גדולות. אז בנקודה המסוימת והנדירה מאוד (חד פעמית למעשה) הנפט היה במחיר שלילי. אבל אלו היו החוזים על מאי, החוזים על יוני היו חיוביים, אם כי גם הם היו במהלך המסחר סביב האפס, אך סגרו בכ-18-20 דולר.

ב-21 באפריל, החוזים לחודש יוני המשיכו לרדת ב-43% והגיעו ל-11 דולר לחבית. היום הנפט יורד ב-3%, לאזור 60 דולר, אז מי שחושב שהוא היום זול, כדאי שיסתכל בפרספקטיבה של זמן, למרות שהקורונה היתה באמת אירוע מאוד נדיר. 


טריוויה  (התשובה בסוף הכתבה) - מה היה השיא במחיר הנפט ומתי זה היה? 


אישום בסחר לא חוקי לאחר ה"פלאש קראש" – לפני 10 שנים (2015)

בשנת 2015, הרשויות האמריקאיות פתחו פרק חדש בחקירת ה"פלאש קראש" של 2010, כאשר מדד דאו ג'ונס צנח בפתאומיות כמעט 1,000 נקודות תוך דקות. ב-21 באפריל, הוגש כתב אישום נגד הסוחר הבריטי נאווינדר סינג סראו, שהואשם במניפולציה בשוק. סראו השתמש באלגוריתמים לביצוע עסקאות פיקטיביות, שגרמו לתנודות חריגות ולהרוויח כ-40 מיליון דולר ממסחר בחוזים עתידיים. האירוע הזה חשף את הסכנות שבמסחר אלגוריתמי והוביל להחמרת הרגולציה על מסחר בתדירות גבוהה, במטרה להגן על המשקיעים מפני תנודות קיצוניות דומות בעתיד.


רגע, מה זה זה בעצם "פלאש קראש"? "פלאש קראש"  (Flash Crash) הוא מונח שמתאר נפילה חדה ומהירה מאוד בשוק ההון, בדרך כלל במדדי מניות או נכסים פיננסיים אחרים – שמתרחשת תוך דקות או שניות, ולאחריה לרוב מגיעה גם התאוששות מהירה.


הדוגמה המפורסמת ביותר לפלאש קראש היא האירוע המדובר מ-2010. בתוך כ-5 דקות בלבד מדד דאו ג'ונס צנח בכמעט 1,000 נקודות (כ-9%) ואז התאושש כמעט לחלוטין תוך 15 דקות. במהלך הזמן הזה מניות ענק כמו פרוקטר אנד גמבל נסחרו במחיר של סנטים בודדים, ומניות אחרות במחירים מנופחים – בלי קשר לשווי האמיתי שלהן.

קיראו עוד ב"שוק ההון"



מסקנות ועדת בייסקי בישראל: רפורמה במערכת הבנקאית – לפני 39 שנים (1986)

ה-21 באפריל 1986 סימן נקודת מפנה במערכת הבנקאית עם פרסום מסקנות ועדת בייסקי. הוועדה חקרה את משבר מניות הבנקים של 1983, שבו הבנקים המרכזיים ניפחו וויסתו באופן מלאכותי את מחירי מניותיהם, מה שהוביל לקריסה של בנקים הגדולים. הוועדה קבעה כי הבנקים פעלו בחוסר אחריות, המליצה על פיטורי בכירים והציעה רפורמות מקיפות, כולל שקיפות גבוהה יותר ופיקוח הדוק על פעילות הבנקים. מסקנות הוועדה שינו את המבנה של המערכת הבנקאית בישראל והפכו לסמל למאבק בשחיתות פיננסית.

וקצת ידע כללי - מי זה בייסקי שעל שמו הוועדה?  מדובר במשה בייסקי שהיה שופט בבית המשפט העליון של ישראל, ונבחר לעמוד בראש ועדת החקירה הממלכתית למשבר מניות הבנקים, שנודעה אחר כך בשמה הציבורי – "ועדת בייסקי". בייסקי נולד בפולין ב-1921, היה ניצול שואה שניצל בעזרת אוסקר שינדלר – ובהמשך היה יושב-ראש ועדת חסידי אומות העולם ביד ושם במשך עשרות שנים.



תחילת מסחר בחוזים עתידיים על מדד S&P 500 – לפני 43 שנים (1982)

בשנת 1982, הבורסה לנגזרות בשיקגו (CME) פתחה עידן חדש במסחר פיננסי כאשר החלה ב-21 באפריל במסחר בחוזים עתידיים על מדד S&P 500. המהלך אפשר למשקיעים ולמוסדות פיננסיים לנהל סיכונים בצורה מתקדמת יותר, על ידי חשיפה למדד המוביל מבלי לרכוש את המניות עצמן. החוזים הפכו במהרה לכלי מרכזי בשווקים הפיננסיים, שתרם להגברת הנזילות ולפיתוח שוק הנגזרים. כיום, חוזים אלה נחשבים לאחד מהמוצרים הפיננסיים הפופולריים בעולם.

גרמניה מתחזקת לאחר מלחמת העולם הראשונה – לפני 99 שנים (1926)

בשנת 1926, גרמניה סיפקה סימן של תקווה כלכלית כאשר דיווחה ב-21 באפריל על עודף מסחרי של 240 מיליון מרק בחודש מרץ. העודף הזה היה חלק מתוכנית דאוס, שהחלה ב-1924 ונועדה לייצב את כלכלת גרמניה לאחר מלחמת העולם הראשונה ולהקל עליה בתשלומי הפיצויים. הדיווח שיקף התחזקות של הכלכלה הגרמנית והצביע על יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה הבינלאומיות, מה שהיה צעד בדרך לשיקום המדינה - ואנחנו יודעים מה קרה בהמשך. 




ונחזור לשאלת הטריוויה - 

שאלנו - מה היה השיא במחיר הנפט ומתי זה היה? 

תשובה - ביולי 2008 מחיר חבית נפט נשק ל-150 דולר - שיא של כל הזמנים

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה