"המשקיע פה צריך לשאול את עצמו אם היה מסכים לשים 80% מהתיק שלו בארץ אם היה גר בחו"ל - ואז לעשות מעשה"

בראיה של 12 חודשים אחורה, 16 מניות במעו"ף נמצאות בתשואה שלילית דו ספרתית, וארה"ב קורצת. לחתוך הפסד או לחכות?
 | 

בזמן שראש הממשלה בנימין נתניהו מתרשם מכתבות בבלומברג אודות החוסן של שוק המניות הישראלי, משקיעים רבים שתיק ההשקעות שלהם מורכב ממניות בבורסה בתל אביב מסתכלים מידי יום על המסכים במבט כואב נוכח תשואת החסר הבולטת. את שנת 2011 סיימה הבורסה באחד העם כאשר מרבית המדדים נמצאים באדום בוהק עם ירידות של עד 35% כאשר באותו הזמן היו שווקים אחרים בעולם שדווקא בלטו עם חיובית או שלילית מינורית.

אחת השאלות איתה מתמודדים המשקיעים היא: מה צריך לעשות עכשיו - לצאת ממניות של חברות מובילות לדוגמת לאומי, פועלים, עזריאלי ובזק בהפסד או שמא להישאר ולחכות להתאוששות? אין ספק שמדובר בשאלה קשה שאת התשובה עליה ניתן להשוות להטלת קובייה, אך עדיין אי נקיטת עמדה כלל יכולה לעלות ביוקר.

באמצע 2010 השוק הישראלי "שודרג" כאשר ארגון MSCI העולמי העביר אותו משוק מתעורר לשוק מפותח. בתגובה, רוב המשקיעים הזרים החלו נפטרים מהסחורה המקומית וגופים מקומיים מילאו את רוב החלל שנוצר. כשוק מתעורר, היוותה ישראל למעלה מ-3% מסך השווקים המתעוררים, ואילו כשוק מפותח היא היוותה בקושי חצי אחוז מעוגת השווקים המפותחים.

באותה השנה זכתה גם הבורסה בתל אביב לכותרות אוהדות אודות פער התשואות שרשמה על הבורסות בארה"ב. למרות שישראל נחשבה שוק מתעורר לאורך העשור האחרון ההשוואה לוול סטריט הייתה דבר שבשגרה ובאותן עשר שנים בהן צלל מדד הנאסד"ק ביותר מ-50% מדד המעו"ף כמעט ושילש את ערכו.

אשתקד התמונה כבר השתנתה ודווקא תל אביב הידרדרה חזק מטה בעוד בוול סטריט סיכמו שנה סוערת אך מאוזנת. וכך קרה שהציבור הישראלי החשוף משמעותית לשוק המקומי נכווה מאוד בעוד הזרים שמכרו מניות ישראליות לאשר שינוי הגדרת השוק הישראלי למפותח יצאו ניזוקים פחות. הדבר המעניין היה שלא רק הזרים הקטינו חשיפה לישראל, גם גופים מוסדיים ישראלים עשו זאת.

המוסדיים מחזיקים יותר מ-50% מהרכיב המנייתי בחו"ל

"המשקיעים הישראלים נמצאים בחשיפת חסר משמעותית לחו"ל וזאת בשונה ממה שקורה בעולם", מסביר בראיון ל-Bizportal מנכ"ל פסגות תעודות סל, טל ורדי. "הסיפור הזה אינו נכון מבחינה השקעתית, בייחוד כשמסתכלים על פיזור השקעות. המשקיע הישראלי צריך לשאול את עצמו האם הוא היה מסכים לשים 80% מהכסף שלו בישראל במידה והיה גר בחו"ל".

הסיבות העיקריות לפער שנפתח בשנה החולפת מול המדדים בארה"ב, לדעתו של ורדי, קשורות לתפיסה של השוק הישראלי כמפותח ולמספר הסקטורים. "כאשר מסתכלים על העבר הרחוק והקרוב נראה שישראל מתנהגת מאוד בהתאם לשווקים המתעוררים בעולם. לא בכדי היינו חברים שם. כמו כן, כמות הסקטורים בשוק המקומי מצומצמת ביחס לשווקים המפותחים".

ורדי מעריך שכמות הכסף של המוסדיים המנוהלת בחו"ל מתוך הרכיב המנייתי בתיק גבוהה כיום מ-50%, זאת בעוד המשקיעים הפרטיים נמצאים הרחק מאחור. לדעתו החלוקה צריכה להיות בין השווקים המתפתחים לשווקים המפותחים כאשר לישראל יש מקום דווקא ברכיב של השווקים המתפתחים.

התמחור מדבר בעד עצמו

"בתחילת שנות ה-2000 התמחור נטה לכיוון השווקים המתפתחים, זאת לאחר שבשנות ה-90 מספר משברים פקדו את המדינות המתפתחות ומנגד בארה"ב התפתחה בועה של חברות טכנולוגיה. כיום לאחר שני משברים גדולים מאז 2008 נוצר מצב הפוך והתמחור נוטה דווקא לטובת השווקים המפותחים".

בארה"ב מדד 500 החברות המובילות, S&P 500, נסחר במכפיל של 7 מה שאומר שהמשקיעים מצפים לצמיחה של כ-14% ברווחי החברות כאשר תשואת האג"ח לעשר שנים במדינה עומדת על 2%. כלומר נטו מקבלים המשקיעים כ-5%. בברזיל לעומת זאת המכפיל של מדד בווספה (BOVESPA) עומד על כ-10.7 מה שמשקף צמיחה של 9.3% ברווחי החברות אך האג"ח הממשלתי ל-10 שנים נסחר בתשואה של 11% - כלומר בנטו המשקיעים מאבדים . גם מבחינת המכפילים ההיסטוריים קיימת עדיפות כיום לשווקים המפותחים שם הם נמוכים משמעותית ובמתפתחים הם נסחרים די קרוב להיסטורי.

העברת הכסף לחו"ל על-ידי המוסדיים מתבססת גם על הנחת העבודה הכלכלית בעולם שבשנים הקרובות הצמיחה תהיה נמוכה, מסביר ורדי. "עוד כמה שנים לא פשוטות לפנינו והמדינות בשווקים המתפתחים הנשענות מאוד על הצמיחה בעולם המפותח נפגעות מכך. לעומת זאת, חברות גדולות מבוססות עם חשיפה גלובלית מחזיקות במנועי צמיחה שיעזרו להם לנווט בסערה".

מבחינת ורדי פיזור השקעות הוא פיזור סיכונים ובעת הנוכחית הוא מקבל דגש יתר. "פיזור סיכונים החוצה מישראל הוא מאוד נכון. גם אם נחזור אחורה ונשווה את ישראל לשווקים המתעוררים נראה שהרווחנו פחות. בפיזור סיכונים אתה יודע שיש לך נכסים שיתנהגו שונה, אבל אתה מחזיק אותם בכדי לצמצם את הפגיעה בתיק כאשר אירוע מקומי מתרחש דומה מאוד לסיבה שהמשקיעים מחזיקים ממשלתי המעניק תשואה יחסית נמוכה ולא מסיתים את כל הכסף למניות".

"המשקיע הישראלי צריך להשקיע יותר בחו"ל מאשר בארץ. התמחור מדבר בעד עצמו. לכן, אם תיק המניות הנוכחי שלי מורכב 80% ממניות בארץ זה אומר שאני צריך להעביר חלק גדול ממנו לחו"ל", אומר ורדי. "צריך להבין שלא בהכרח מדובר במהלך מסובך למשקיע. היום עומדים בפניו כלים רבים להשקעה בחו"ל, מתעודת סל וקרנות נאמנות מקומיות ועד ETF-ים הנסחרים בחו"ל. הבורסה המקומית די מובילה בייצור מוצרים פיננסים המספקים אפילו חשיפה סקטוריאלית למדדים בחו"ל".

בתשובה לשאלה איך גברת כהן מחדרה תדע להתמודד עם החשיפה המטבעית שתיווצר לה, ענה ורדי: "בכללית אנחנו נגד חשיפה ישירה לשוק המט"ח ומאמינים שאם מפזרים נכון התיק בשוק המניות בחו"ל מקבלים איזון נכון של המטבע".

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    שטייניץ הזבל הרס אותנו (ל"ת)
    תום 28/02/2012 17:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 9.
    הבורסה לא מציאה..למעט הגז
    מפוכח 21/02/2012 16:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נכון שהבורסה שלנו מפגרת אחרי הבורסות בעולם והסבה הפסדים למשקיעים במיוחד נוכח המצב הבטחוני שמסביבנו...אבל ענף הגז והנפש הוא מחוץ לתחום כי הוא טריטוריה בפני עצמה.. כל חברות הגז והנפט מתומחרות נמוך והן באפסייד רציני כי כל התמחיר נוגע רק למה שידוע..כל מה שעוד לא התגלה יכול חהיות רק הפתעה לטובה..לא ידוע עדיין אלו תגליות גז נספות בדרך וכל פוטנציאל הנפט לא נלקח בחשבון.....גיאולוג רציני אמר לי שמתחת לשכבו הגז יש מאגרי נפט ואלה עדיין לא תומחרו....תצאו מהבורסה ותשקיעו בבורסות בעולם אבל על הגז והנפט לא הייתי מוותר כי זה כולו שלנו..כולו כחול לבן....ועכשיו יותר מתמיד כשמשקיעים זרים נוטשים אותנו אנחנו מתבשרים מדי יום על עוד ועוד משקיעים גדולים זרים שרוצים להיכנס לתחום אצלנו...ומדי יום על עוד ועוד חברות ענק ישראליות שחותמות הסכם לאספקת גז עם השותפויות כאן ונוכח המצוקה על מחסור בגז ונפט שרק יחריפו הביקוש רק יילך ויגדל..מי שלא אוסף עכשיו יבוא יום ויאמר לעצמו-.." איזה חכם..איזה גאון..איזה מלך..איזה אידיוט הייתי שלא שמעתי"
    סגור
  • 8.
    תיראו עליות חדות
    כשיחסלו השורטיסטים 21/02/2012 14:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הם במגמת חיסול טוטאלי, כשזה יסתיים הכל יעבור חלק.
    סגור
  • 7.
    דווקא עכשיו להעביר השקעות???
    משקיע וותיק 21/02/2012 14:11
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הבורסות בחו" ל עלו מתחילת השנה ואנחנו כאן בארץ ירדנו הכותרת הזאת מסמלת את תחילת המהפך שם ירדו ופה יתקנו למעלה וכמובן שימליצו לגברת כהן להפסיד פעמיים תחשבו על זה!!!
    סגור
  • 6.
    המשך הפער נפתח כתוצאה מאותה העברת כספים מוסדי
    מור 21/02/2012 13:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ובגללו בלבד .אנחנו כבר כמעט לפני סיום המהלך הזה
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    השוק המקומי יסגור את כול הפער ובגדול
    מור 21/02/2012 13:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הרכב האוכלוסיה הישראלי ..כמות האנשים בגילאים 25-45 מכלל האוכלוסיה גבוה מאוד ביחס לשווקים מפותחים אחרים ואופייני לאוכלוסיות של השווקים המתפתחים לעומת זאת ההשכלה והחדשנות שטמונה באוכלוסיה הישראלית גדולה פי כמה מאוכלוסיות השווקים המתפתחים זוהי קומבינציה שתמשיך לתת אותותיה בשוק הישראלי לפחות עוד עשר שנים המוסדיים תמיד אבל תמיד טועים קצת סבלנות והכול יסתדר
    סגור
  • ניתוח הגיוני, נקווה שאכן המניות בארץ יעלו חזק (ל"ת)
    אורן 21/02/2012 15:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    ההשקעה היחידה השווה בבורסה זה גז ונפט (ל"ת)
    אבי 21/02/2012 13:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    כולם גאונים בדיעבד,היום עדיף להישאר בארץ!!!!! (ל"ת)
    המניות בארץ זולות !! 21/02/2012 12:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    הבורסה כאן גמורה טוטאללל אין משקיעים זרים (ל"ת)
    להוריד את המס ל10% 21/02/2012 12:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    25% מס אף פראייר לא יבוא להשקיע כאןןןןןןןןןןן (ל"ת)
    תחפשו לכם כבשים 21/02/2012 12:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות