זרקור על הכלכלה, הצמיחה והעתיד לבוא
בחודשים האחרונים נמשכת ההאטה בצמיחת המשק, המוצאת את ביטויה במספר רב של תחומים. אמנם, לאחרונה מסתמנת התאוששות מסוימת בתעשייה, אך ממוקדת, כפי הנראה, בקומץ מפעלים, ובמרכזם "אינטל" בקרית-גת. האבטלה בשפל היסטורי, אולם מתחזקת ההתמתנות בהתרחבות התעסוקה במגזר העסקי. לאור זאת, התחזיות שלנו מחודש דצמבר 2011 לצמיחת המשק השנה (2.8%) ולריבית (הורדה עד לרמת שפל של 2% והעלאה ל-2.25% עד סוף השנה), נראות, כרגע, סבירות לחלוטין.
הכלכלה הגלובלית צומחת באיטיות. אירופה מתכווצת, ארה"ב מנסה להתאושש מהמשבר, והסחר העולמי צומח בקצב איטי ביותר. בסקירה זו נתמקד בתמונת הצמיחה של המשק הישראלי, כפי שעולה מהחשבונות הלאומיים לרבעון האחרון של 2011 ומאינדיקאטורים מרכזיים נוספים. בנוסף, נבחן האם התחזיות שלנו לצמיחה ולריבית בנק ישראל בהמשך השנה מתיישבות עם המגמה המסתמנת.
נתוני החשבונות הלאומיים - האטה בצמיחה ברבעון האחרון של 2011
- ההאטה במשק הולכת וצוברת תאוצה - קצב הצמיחה הואט מ-5.3% במחצית הראשונה של 2011 ל-3.8% ברבעון השלישי ו-3.2% ברבעון האחרון. מגמה דומה נרשמה גם בתוצר המגזר העסקי. בחינת השימושים השונים מעלה תמונה מדאיגה למדי.
- ייצוא הסחורות והשירותים רשם נסיגה בשיעור שלא זכור כדוגמתו מתחילת 2009 - כ-17%-, בהמשך לנסיגה של כ-8% ברבעון השלישי. ירידות בשיעורים דו-ספרתיים נרשמו בייצוא התעשייתי, היהלומים והשירותים (למעט תיירות).
- בהשקעות בנכסים קבועים (ללא אוניות ומטוסים) נרשמה האטה ניכרת מרמה של כ-22% במחצית הראשונה לכ-2% בלבד ברבעון האחרון של 2011. ההאטה נגזרת מנסיגה בהשקעה בענפי המשק (השקעה שלא למגורים), בעוד ההשקעות בבנייה למגורים ממשיכות להתרחב בקצב מואץ (כ-15%). בתחום ההשקעות בענפי המשק בולטת ההאטה בכל הרכיבים, למעט השקעות בבנייה שלא למגורים ובתשתיות.
- במקביל, חלה נסיגה חדה בצריכה הפרטית - 4%-, לראשונה מאז ראשית 2009. הנסיגה בולטת בצריכה השוטפת (למעט בני-קיימא), בשיעור שלא נרשם מראשית 2003 (3%-), זאת במקביל לירידה חדה ומתמשכת בצריכת מוצרים בני-קיימא (כלי רכב ואחרים).
- בניגוד לכך, מתרחבת הצריכה הציבורית (ללא ייבוא בטחוני) בשיעור חד של 6.5%, תוך גידול בולט בקניות מערכת הביטחון, לצד עלייה בצריכה האזרחית.
- בשורה התחתונה, סך השימושים במשק התכווץ ברבעון האחרון של 2011 בכ-1%, בהמשך לנסיגה מזערית ברבעון השלישי (מאז ראשית 2009 לא נרשמה ירידה בסך השימושים).
בצד המקורות, במקביל להאטה בצמיחת התוצר, חלה נסיגה ניכרת בייבוא הסחורות והשירותים (ללא ייבוא בטחוני) בשיעור של כ-16%, בעיקר לנוכח נסיגה חדה בייבוא הסחורות (18%-), ביחד לנסיגה בייבוא השירותים (בהובלת הנסיעות לחו"ל). אמנם, הירידה בייבוא דומה בעוצמתה לצימצום בייצוא, אך בהסתכלות על שנת 2012, אנו מניחים שהייבוא ירשום ירידה, בעוד הייצוא ישמור על יציבות (במידה רבה בזכות "אינטל"). כך שצפוי עודף מסוים בחשבון השוטף של התשלומים, אלא אם כן תחול החמרה ניכרת עוד יותר בכלכלות המערב.
אינדיקאטורים נוספים למצב המשק - המשך ההאטה
מרבית האינדיקאטורים הכלכליים שפורסמו לאחרונה משקפים האטה.
- המדד המשולב של בנק ישראל ממשיך להצביע על צמיחה מתונה למדי - גידול חודשי של כ-0.2%, חודש רביעי ברציפות. לעומת כ-0.3% בין אפריל לספטמבר 2011 וכ-0.5% בין יולי 2009 עד מארס 2011.
- הפעילות בענפי המסחר והשירותים "מדשדשת" זה תקופה ארוכה, כאשר הרמה ברבעון האחרון של 2011 אף נמוכה במעט בהשוואה לרבעון השני של השנה.
- מנגד, לאחרונה מורגשת התאוששות מסוימת בתעשייה, המובלת על-ידי מגזר הטכנולוגיה העילית. בהתבסס על נתוני הייצוא (המקדימים את נתוני התפוקה) נראה כי ניתן לייחס זאת, במידה רבה, למפעל "אינטל" החדש בקרית-גת, ולענפי אלקטרוניקה נוספים. אמנם, רמת התפוקה ברבעון האחרון של 2011 גבוהה בכ-4% לעומת הרבעון השני, אך על פניו, קצב צמיחה מרשים למדי. אך יש לזכור כי רמה זו דומה לרמה ששררה שנה וחצי קודם לכן (ברבעון השני של 2010). יתרה מכך, מצבת כוח האדם בתעשייה בקיפאון, והיקף שעות העבודה בנסיגה.
- במקביל, ירד מדד מנהלי הרכש בתעשייה לחודש ינואר לרמה נמוכה ביותר, שמתקרבת לרמת השפל של משבר 2008 - 2009, תוך ירידה בביקושים הן לייצוא והן המקומיים. כל המדדים הללו נמצאים ברמות של 32-38 נקודות (רמה הנמוכה מ-50 משקפת התכווצות).
- כמו כן, ייבוא תשומות לייצור (ללא דלק ויהלומים) מצוי בחודשים האחרונים במגמה כללית של נסיגה, עובדה שלא עולה בקנה אחד עם סימני ההתאוששות בתעשייה, ותומכת בהערכתנו שהצמיחה ממוקדת במספר מצומצם של ענפים/מפעלים.
- ההאטה נותנת אותותיה גם על שוק העבודה, אם כי רמת האבטלה בשפל היסטורי. האבטלה ירדה בחודש נובמבר לרמת שפל של 5.4%. אולם, מורגשת האטה בקליטת העובדים במגזר העסקי - הקצב השנתי של קליטת העובדים במחצית השנייה של 2011 עומד על 1% בלבד, קצב נמוך משמעותית מזה שנרשם קודם לכן. על-מנת לסבר את האוזן, המשמעות הינה תוספת של כ-20 אלף עובדים בשנה, כאשר כוח העבודה גדל בכ-60 אלף. כלומר, אין בקצב זה בכדי לשמר את האבטלה ברמתה הנמוכה.
- בחודש ינואר חלה ירידה של כ-10% במספר המשרות הפנויות במגזר העסקי, לעומת חודש דצמבר 2011, כאשר גם לעומת ינואר 2011 מדובר בירידה (כ-5%).
כיצד עומדים האינדיקאטורים הללו מול התחזיות שלנו ל-2012?
בחודש דצמבר האחרון פרסמנו תחזית לצמיחת המשק לשנת 2012, שעמדה על 2.8%. לאור נתוני הצמיחה לרבעון האחרון של 2011, המהווים נקודת פתיחה לשנת 2012, ובהתבסס על האינדיקאטורים השוטפים שהוצגו לעיל, אנו סבורים שהתחזית שלנו, בשלב זה, הינה בהחלט סבירה.
בנוסף, פרסמנו באותה עת תחזית לריבית בנק ישראל. גם בתחום זה, אנו עדיין סבורים שהריבית תרד במהלך השנה לרמה של 2% ותעלה לאחר מכן ל-2.25%, זאת על אף האופטימיות השוררת לאחרונה בשווקים. בדילמה שבין "הטיפול" בציפיות האינפלציוניות שעלו לאחרונה ובין ההאטה במשק, נגיד בנק ישראל יבחר לתמוך בצמיחה, כפי שארע גם בעבר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה