שנת 2012 - לא מה שציפינו
בסיום החודש השני של שנת 2012, מחלקת המחקר של בנק דיסקונט סוקר את שאירע עד עכשיו לאור התחזיות ונתוני המאקרו, ומציג מה אנו צפויים לראות בהמשך השנה.
מחלקת מחקר בנק דיסקונט span > a > | 
להלן תעודות הסל המומלצות מרשימות מורנינגסטאר ליישום נוח של לאסטרטגייה המומלצת של ה-Asset Allocation. ניתן להיעזר ברשימות הענפים והמניות המומלצות להרחבת החשיפה לארה"ב:
מדד הייחוס MSCI WORLD הניב של 7.7% מתחילת השנה ועד 14/02/2012.
סקירת שוקי המניות הגלובליים 2012
2012 נפתחה בראלי חזק בשווקי המניות הגלובליים, זאת, לאחר שנה מורכבת ורצופת אתגרים. הצהרתו הפד לשמירה על סביבת נמוכה בארה"ב עד 2014 וצעדים החיוביים שננקטו באירופה ע"י ה- ECB סייעו להרגעת חששות המשקיעים ולחיזוק המומנטום החיובי בשווקים. בנוסף, נתוני מאקרו טובים בארה"ב ודוחות כספיים חיוביים של חברות רבות סיפקו רוח גבית לעליות. אלו הובילו את מדד ה-NASDAQ ו-DOW JONES לרמות שיא של שלוש השנים האחרונות. אך על אף העליות האחרונות, רמת מכפילי הרווח של מדדי המניות נמוכים מהממוצע בשנים האחרונות.
מדדי המניות בארה"ב
מדד ה-S&P 500 סיים את חודש ינואר עם עלייה נאה של 4.5% כאשר הוא משלים מהלך התאוששות של 20% מאז השפל האחרון שנקבע בתחילת מארס 2011. העוצמה היחסית של מדדי המניות שאפיינה את שנת 2011 המשיכה גם בינואר כאשר מדד ה-VIX יורד מתחת לרמת 20 הנקודות כאות לירידה ממשית במפלס הפחד. חלק מהעליות במדדים המובילים תודלקו ע"י ענפים מחזוריים עם בטא גבוהה מהשוק כגון פיננסים, חומרי גלם, תעשייה וטכנולוגיה עם עליות של כ-10% מתחילת השנה. כמו כן מניות האנרגיה עלו בעוצמה הנתמכת במחירי אנרגיה גבוהים. ענפים דפנסיביים כמו בריאות, תשתיות ומוצרי צריכה דפנסיביים הניבו תשואות חיוביות אך נמוכות ממדדי הייחוס, זאת לאור הירידה בשנאת הסיכון של המשקיעים.
לעת עתה, קרבת המדדים לרמות שיא של השנים האחרונות אינה מרתיעה את המשקיעים, וניתן לומר בזהירות כי תיאבונם לסיכון גדל. עם זאת, נראה כי נותרו משקיעים רבים על הגדר שפספסו את הרכבת.
הצהרת הפד כי הריבית צפויה להישאר ברמה נמוכה עד לשנת 2014 נראה שעודדה את המשקיעים להעדיף נכסי סיכון כמו מניות וסחורות על פני ממשלתיות ל-10 שנים בתשואה של 2% לשנה. מכפיל הרווח החזוי למדד S&P 500 ב-2012 עומד על 12.8 מול ממוצע היסטורי של 16. תשואת הדיבידנד 2%, וזאת כאשר תזרים המזומנים של חברות המדד מצוי ברמות הגבוהות מזה עשור.
מדדי המניות באירופה והפסיפיק
במהלך ינואר מדדי אירופה רשמו תיקון חד לירידות של 2011. נראה כי הדומיננטיות של גרמניה בניהול פתרון משבר החובות משתלמת ומובילה את מדד ה-DAX לעלייה חדה של 10% בינואר בלבד. הצלחת מהלכיו האחרונים של ה-ECB להורדת תשואות האג"ח של ממשלת איטליה וספרד ומכרזי ההלוואות לבנקים סייעו לנזילות בשווקים ולהפגת המתחים בנוגע ליכולת ההתמודדות של אירופה עם משבר החוב.
מהלכים אלו בודדו למעשה את בעיית החוב היווני משאר בעיותיה של אירופה, ואיפשרו למשקיעים מעט נחת ואופטימיות שהובילו לעליות שערים נאות במרבית המדדים. למרות זאת, נראה שצפויות עוד מהמורות בדרך.
יפן מתמודדת עם נזקי הצונאמי והין החזק ומתאוששת בזחילה. המדד האוסטרלי בדומה ליפני סובל ממטבע מקומי חזק. עם זאת מדדי ה-ASX 200 ו-Nikkei עלו בשיעור נאה והמשקיעים נהנו מהתחזקות שער החליפין.
מדדי המניות בשווקים המתעוררים
מדדי מניות השווקים המתעוררים פתחו את השנה בסערה לאור נתוני מאקרו חיוביים מארה"ב ומסין ותחושת ההתייצבות במשבר החוב האירופי. גורמים אלו, יחד עם מכפילי רווח נוחים ותשואת החסר משנת 2011 סיפקו קרקע פורייה והזדמנות כניסה עבור רבים. נראה כי פוטנציאל העליות של אותם השווקים טרם מוצה.
עושה רושם כי שנאת הסיכון של המשקיעים ב-2011 התפוגגה במעט לאור העליות האחרונות, אך מבחינת רמת המחירים, ניתן לראות שמכפיל הרווח החזוי של מדד ה-MSCI Emerging Markets ב-2012 עומד על 11 מול ממוצע היסטורי של 14 בעשור האחרון והרחק מרמות שיא של מעל 20 בתקופות הגאות.
מדד ה-MSCI Emerging Markets רדם החודש ינואר בלבד תשואה גבוהה של 11.2% לצד תשואות חזקות של 10.6% במדד ה-HANG SENG ו-8.9% במדד ה-S&P Latin America 40.
להלן גרף המציג את מכפילי הרווח של מדדים נבחרים בשנים 2005-2012. ניתן לראות כי מכפילי הרווח הנוכחיים נמוכים מהממוצע בפרק זמן זה ומפחיתים מהחשש ל-"תמחור יתר" של מדדי המניות:
על אף האתגרים הרבים של 2011 הסקטור העסקי הצליח להוכיח את איתנותו היחסית למשבר החובות ולחולשה בהוצאות הצרכנים. באמצעות צעדי ההתייעלות האגרסיביים של החברות בארה"ב בשנים האחרונות, ובניגוד להשפעת משבר המשכנתאות בשנים 2008-2009 בו צנחו רווחי החברות בחדות עם הירידה בציפיות הצמיחה.
כעת כל שנותר לבחון הוא האם רווחי החברות ימשיכו לצמוח על אף גורמי אי הוודאות השונים כגון עליית מחיר האנרגיה, סיכונים גיאופוליטיים ומחאות חברתיות, וההתכנות לעלייה מחדש בתשואות אג"ח מדינות ה-PIIGS. להערכתנו, טריגר למימושים עשוי להגיע אם מחירי חביות נפט מסוג BRENT ו-WTI ימשיכו לעלות בעוצמה.
להלן גרף המציג את הירידה המתמשכת בעשור האחרון של מכפיל הרווח במדד ה-S&P 500 שהתרחשה במקביל לירידת התשואות באג"ח ל-10 שנים של ממשלת ארה"ב:
לאורך העשור מכפיל הרווח של מדד המניות ירד, אך לא גרם לעלייה משמעותית של מדד המניות. זאת על אף השיפור של רווחיות החברות. מאידך, ירידת התשואות באג"ח לטווח ארוך הניבו רווחי עתק שהכו את המניות.
בעקבות מהלכי "ניקוי האורוות" וההתייעלות בכלכלה האמריקנית נראים ניצני התאוששות מחודשים המעודדים ע"י הממשל שנכנס לשנת בחירות. לאור הקורלציה החיובית בעשור האחרון (0.6) בין התנהגות מכפילי הרווח ותשואות האג"ח ובהינתן התאוששות בצמיחה, נראה כי אלטרנטיבת האג"ח מיצתה את עדיפותה על פני מדד המניות ועשויה להציג בשנים הקרובות ביצועי חסר לעומתן.
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה