מיוחד

הבנקים הצליחו ליצור 'עוקף בכר'; "סיכוי קלוש שיותר מ-4 ברוקרים ישרדו בשוק"

בכירי בתי ההשקעות מודאגים מקריסת פעילות הברוקראז' ומאשימים את הבנקים במחירי היצף ובהחזקת לקוחות 'שבויים'. Bizportal משרטט את המצב העגום בתחום הברוקראז' בבתי ההשקעות בישראל
יעל גרונטמן | (16)

"מחצית או יותר מהברוקרים הפועלים כיום בישראל ייסגרו, אם המצב בשוק יימשך במתכונתו הנוכחית" אמר ל-Bizportal בכיר בבית השקעות מוביל, שמייצג את רוח הדברים שנשמעת לאחרונה בשיחות עם בכירי בתי ההשקעות בישראל - שם מרגישים את הירידה בפעילות בבורסה ואת דריסת הרגל של הבנקים בתחום הברוקראז' בעוצמה רבה במיוחד.

לטענת בכירי הענף, הבנקים הצליחו ליצור 'עוקף בכר' והעבירו אליהם את מרבית הפעילות המוסדית בני"ע בישראל: "כשהעמלות שמציעים הבנקים למוסדיים הן במחירי היצף - הסיכוי קלוש שיותר מ-4 ברוקרים ישרדו בשוק. במצב הנוכחי קרנות הנאמנות 'שבויות' של הבנקים אשר מציעים להן 'חבילות' שירות או מתנים שירות בשירות".

בתי ההשקעות מורכבים כיום ממגוון שירותים, כאשר בתחום הברוקראז' נחשבים אנשי בתי ההשקעות למקצועניים ולאיכותיים יותר שגם יודעים להשיג ביצועים עדיפים על אלה של הבנקים. החשש הוא כי חיסול פעילות הברוקראז' בבתי ההשקעות והשארת התחום בידי הבנקים, בסיוע הרגולטורים, תוביל לצמצום התחרות. בבתי ההשקעות טוענים שבהמשך לא יהססו הבנקים גם להעלות את המחירים. מנגד, בבנקים מבטלים טענה זו ואומרים שהתחרותיות תישמר גם אם מספר ברוקרים לא יצליחו להצדיק את פעילותם בשוק הקשה וייעלמו.

קריסת המחזורים חמורה בהרבה אצל הברוקרים

על מנת להבין את תמונת המצב הקשה בענף הברוקראז' ניתן לבחון את הנתונים שפרסמה לאחרונה הבורסה לסיכום חודש פברואר בו נרשמו ירידות שערים כאשר מדד המעו"ף איבד 3.5% מערכו. מדדים מובילים אחרים נפלו עד כ-5%, מלבד מדד בלוטק-50 שעלה בכ-3% והשלים עלייה של כ-8.5% מתחילת השנה. בלטו, מניות חברות הפיננסים ומניות חיפושי הנפט והגז עם ירידה חדה של כ-9%. מחזורי המסחר המשיכו להידרדר - המחזור היומי במניות הסתכם בכ-1.1 מיליארד שקל בפברואר, נמוך במעט מהמחזור בחודש הקודם ונמוך בכ-20% מהמחזור הממוצע ברבעון האחרון של שנת 2011. מדובר בירידה חדה של כ-30% ביחס לממוצע היומי שנרשם ב2011 והסתכם ב-1.727 מיליארד שקל וחדה עוד הרבה יותר ביחס לשנת 2010, אז עמד המחזור היומי הממוצע במניות על 2.04 מיליארד שקל, נפילה של 41%.

אם לא די בירידה שחלה במחזורי המסחר, הרי שהבורסה מספקת גם נתונים על החלוקה הפנימית במחזורים בין הבנקים ובין חברי הבורסה שאינם בנקים ולפיהם גדל חלקם של הבנקים בינואר ל-71.1% מסך המחזור במניות לאחר שאת שנת 2011 סיימו עם נתח של 70.1%. חלקם של הברוקרים נשחק בינואר ל-28.9% לאחר שאת 2011 סיימו עם נתח של 29.9%. כלומר הבנקים סחרו בינואר במניות בהיקף של 853.2 מיליון שקל מדי יום בזמן שהברוקרים סחרו מדי יום במניות בשווי של כ-346.8 מיליון שקל.

הנתונים מציגים תמונה עגומה לגבי העלייה המתמדת של הבנקים בשליטה במסחר החל משנת 2008. בשנת 2006, השנה הראשונה בה יושמו מסקנות ועדת בכר צנח יחס זה ל-59.2% לבנקים מול 40.8% לברוקרים לאחר שב-2005 היה חלקם במחזור המסחר במניות 65% לעומת 35%. בשנת 2007 נרשם השיא כשחלקם של הבנקים במחזור ירד ל-56% ואילו חלקם של הברוקרים הגיע ל-44%. מאז ועד היום הצליחו הבנקים להגדיל את חלקם וכיום היקף הפעילות שלהם במניות גבוה יותר מהחלק בו החזיקו לפני החלטות בכר.

כל הכותרות

המסקנה היא כי בין השנים 2007-2011 בבתי ההשקעות שמתמחים בשירותי ברוקראז' חלה צניחה של 70-80% בהכנסות מעמלות הברוקראז' בזמן שהמחזורים ירדו ב-30-40%, הפער משקף הן את הירידה החדה שחלה בעמלות והן את העברת הפעילות לבנקים. נציין כי בתחומי הפעילות האחרים בבורסה ההגמוניה של הבנקים גבוהה עוד יותר והסתכמה בינואר ב-79.1% מהיקפי המסחר באג"ח ו-86% בהיקפי המסחר בנגזרים.

גובה העמלה מול טיב הביצוע

מרבית הפעילות במניות בשוק ההון הישראלי מתבצעת על ידי הגופים המוסדיים ולכן נבחן את העמלות שנכנסו ל-12 הבנקים ול-13 הברוקרים (מהם, 3 בתי השקעות זרים) החברים בבורסה הישראלית משירותי הברוקראז' שנתנו למוסדיים. הבנקים הגדולים מציעים היום למוסדיים עמלות ביצוע נמוכות במיוחד של 0.05% בעוד שבבתי ההשקעות גובים 0.075%, כלומר הבנקים גובים על עסקת מניות במיליון שקל עמלת ביצוע של 500 שקל ואילו הברוקרים גובים על כל מיליון שקל עמלת ביצוע בסך 750 שקלים.

הכנסה הנמוכה ממעמלות לברוקר - לא משאירה מקום לרווחים ולא מצדיקה את קיום התחום. אם המצב לא ישתפר מרבית הברוקרים ייסגרו. עם זאת, טוען מנהל מסחר בני"ע ישראליים בחדר עסקאות של אחד הברוקרים המובילים בישראל "כשגוף מוסדי מתאמץ לטובת לקוחותיו הוא מעדיף לבצע את העסקה אצל ברוקר שנותן לו ביצועים עדיפים בשוק". כלומר, בבתי ההשקעות טוענים כי אף שעמלות הביצוע אצלם גבוהות יותר, שער הביצוע הממוצע שמצליחים הסוחרים המקצועיים שלהם להשיג בעסקת מניות טוב יותר לפחות ב-0.25% ביחס לשער הביצוע שיקבל הלקוח המוסדי בבנק.

במילים אחרות, טיב הביצוע חוסך ללקוח לפחות 2,500 שקל על כל מיליון שקל שהוא מעביר למסחר בבית ההשקעות לעומת הביצוע שיקבל בבנק. מה שמותיר את סך הביצוע בעסקה, כולל העמלות, עדיף בהרבה אצל הברוקר לעומת הבנק. בנוסף מציינים בבתי ההשקעות את איכות השירות שלהם שעולה על זו של הבנקים בתחומים נוספים כגון מחלקות מחקר גדולות ומנוסות וייעוץ השקעות בתחומים מורכבים יותר, כמו גם סיוע אפקטיבי יותר במסחר ב'בלוקים'.

אחד הברוקרים הוסיף בציניות "המסקנה שעולה מהמעבר של הפעילות בשוק הברוקראז' לבנקים היא - או שהברוקרים גרועים או שהבנקים מצוינים, אחרת איך ניתן להסביר את מה שקורה פה. ואם זה כך אז איך קורה שבפועל המוסדיים מודים שאת העבודה האיכותית יותר ואת התוצאות הטובות יותר הם מקבלים בבתי ההשקעות". הוא גם ציין את הראיון עם האנליסט חיים ישראל ממריל לינץ' שפורסם ב-Bizportal והעריך כי המשקיעים הזרים לא יחזרו לפעול בארץ עוד מספר שנים, ואמר "זה מפחיד אותי מאוד. הפעילות של הזרים חשובה לבתי ההשקעות ובלעדיה הסיכוי לשרוד נמוך עוד יותר".

הפרמטר המרכזי במכרזים - גובה העמלה

אם עמלת הביצוע היא לא חזות הכל, למה בכל זאת בוחרים הגופים המוסדיים כגון קרנות הנאמנות וקופות הגמל לפעול דרך הבנקים שזוכים במכרז אחרי מכרז? את התשובה ניתן למצוא בתיקון 14 לחוק השקעות משותפות בנאמנות, בו נקבע כי הפרמטר המרכזי לפיו יבחר מנהל קרן את ההצעה הזוכה יהיה גובה העמלה. תיקון זה מגביר את החשש בקרב מנהלי בתי ההשקעות כי הבנקים ישתלטו גם על שירותי הברוקראז' ולמעשה יחזירו את התחום למצב טרום ועדת בכר, בו הבנקים שולטים על מרבית מרכיבי ההכנסה: תפעול, דמי נאמנות, דמי הפצה ועתה גם את עמלות הביצוע.

בבתי ההשקעות טוענים כי למרות שמטרתה המקורית של ועדת בכר הייתה ליצור שוק הון תחרותי ויעיל, ובעקבות מסקנותיה נמכרו גופי הניהול, קרי קרנות הנאמנות וקופות הגמל שהיו בידי הבנקים לבתי ההשקעות הפרטיים ולחברות הביטוח במחיר מלא, הרי שתפעול הקופות והקרנות כמו גם שירותי הנאמנות ברובם נותרו בידי הבנקים, שבנוסף המשיכו להיות ערוץ ההפצה הבלעדי לקרנות נאמנות וגרמו לכך שהגופים המוסדיים 'שבויים' בידי הבנקים. "ברור שבמצב הקיים היועצים בבנקים מעדיפים להמליץ ללקוחותיהם לרכוש קרן נאמנות שהם גם נהנים מדמי התפעול שלה וגם מעמלות הביצוע שלה, ולכן ברור גם למה הקרנות עוברות עליהם - אך זו לא הייתה מטרתה של ועדת בכר".

נקודת האל חזור

לפני ימים אחדים דלף לתקשורת מכתב רשמי שהפנו ראשי איגוד חברי הבורסה לצוות שבוחן במסגרת הוועדה להגברת התחרותיות את המצב בענף הבנקאות. לטענתם קיים ניגוד עניינים מובנה בין הבנקים למנהלי קרנות הנאמנות מכיוון שהבנקים מהווים את צינור החמצן למנהלי הקרנות, התלויים בהפצה ובשיווק שלהם לציבור. מצב דומה קיים גם בקופות הגמל, שלדעת האיגוד יחריף ככל שהבנקים יהיו דומיננטיים בהפצתם. באיגוד עדים להסטה מאסיבית של פעילות ברואקרז' של לקוחות מוסדיים בחזרה אל המערכת הבנקאית, והאיגוד מתריע מפני הגעה אל נקודת האל חזור וקיים חשש כבד כי ההסטה תגרום לפגיעה משמעותית בתחרות, עד להיעלמותם של חברי בורסה שאינם בנקים מהמפה.

האיגוד העלה מספר פתרונות שיאפשרו תחרות בריאה בשוק, כגון קביעת איסור על מנהלי קרנות וקופות גמל להתקשר עם בנקים המפיצים את הקרנות שבניהולם, כלומר שבנק שנותן שירותי תפעול ונאמנות לא יוכל לתת גם שירותי ביצוע למנהל הקרן. בנוסף הציעו באיגוד לאפשר לגופים המעניקים שירותי ברוקראז' שאינם בנקים לנהל את החשבונות במערכת אינטרנטית סגורה ולאפשר לכספים של הלקוחות היוצאים מחשבון הבנק להיכנס לתוך חשבון במערכת זו.

מפטרים, אבל שותקים באופן רשמי

נציין כי הפנייה לרגולטורים ופרסומה בעיתונות הוא לא דבר שכיח בתחום וגם במסגרת כתבה זו סירבו בכירי הענף להזדהות, על רקע הקשרים ההדוקים והתלות של בתי ההשקעות במערכת הבנקאית בישראל.

הדוחות של הבנקים והברוקרים לסיכום הרבעון הרביעי ושנת 2011 יפורסמו עד סוף החודש, אך כבר כעת ברורה די מידת הפגיעה בפעילות הברוקראז' בבתי ההשקעות, לאחר שבפסגות ובבתי השקעות נוספים הודיעו על גל פיטורים נרחב. נזכיר כי ברבעון השלישי של השנה כבר הודיע בית ההשקעות לידר שוקי הון על הפסד מפעילות הברוקראז' וגם בבתי ההשקעות הגדולים, כגון IBI, דווח על פגיעה משמעותית בהכנסות וברווחיות מפעילות זו.

תגובות לכתבה(16):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    G.O.E 12/03/2012 09:25
    הגב לתגובה זו
    כל כך הרבה תקנות וחוקים שלא עוזרים בכלל ! מס 25% על מה ? על הפסדים שיש . אפילו 10% מס לא יקבלו בסוף . עדיף היה להוריד את המס וכך הרווח היה גדל . ממשלת חלם בישראל .
  • 10.
    ראל0520000 12/03/2012 07:32
    הגב לתגובה זו
    איאפשר שהבורסה הישראלית מיתנהגת דוגמא כמו הבורסה ליהלומים שם חוקי המאפיה (כיהלומן )מי שחזק ורמאי שורד (שם לא כולם חלילה אבל יש מניפולציות)הבורסה לניירות ערך אין תנאי קבלה .אם מסמנים אדם שמנהל מניה או בעלים הנייר לא יעלה אם מצאו נפט .ומצד שני נייר שאין נפט עולה בצורה רצחנית .הסבר אין לי מצבים כאלה בורסה עושה סדר בסוף המשקיעים מוצאים את עצמם בבלון ומפסידים הכל.בקיצור חכם לא משקיע פה .......
  • 9.
    איציק 11/03/2012 20:51
    הגב לתגובה זו
    האמת על המתרחש בבורסה דולפת אט אט. ה" מלשינים" הם העבריינים של אתמול. התמונה המצטיירת היא קשה, מחייבת חקירה משטרתית על חשדות לתרמית. חייבים לסגור את הבורסה. היא הפכה לקזינו של מדדים. היא איבדה את תפקידה. הנזקים לאזרחי ישראל הוא בלתי הפיך. הבנקים הופכים לגולם שגבר על יוצרו. בתי ההשקעות המתבכיינים הם אבות הטומאה והחמדנות.
  • אמת 11/03/2012 22:21
    הגב לתגובה זו
    אמת
  • 8.
    הברוקר 11/03/2012 20:33
    הגב לתגובה זו
    עד היום הם לא נותנים אפילו 25 אחוז למעוף רק בשיעבוד נכס זה במחיר
  • 7.
    מנחם 11/03/2012 19:35
    הגב לתגובה זו
    הברוקרים נחות משמעותית מהביצוע של הבנקים.לא כי בבנקים יושבים גאונים אלה כי הם לא גוזרים קופונים שמנים על המוסדיים.
  • ברור שזה קישקוק (ל"ת)
    יגאל 11/03/2012 19:45
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    המסקנה היחידה 11/03/2012 19:34
    הגב לתגובה זו
    נתחיל בועדת בכר שהרסה את חסכונות הצבור עובדה שהם מפסידים ולא מרויחים. אם יש שנה רווח אז יש כמה שנים הפסד ועדה שניה שנכשלה היא טרכטנברג כל כך טיפשי לעשות עכשיו מס 25% על הבורסה. זה מראה שביבי הוא בובה. מנהלים אותו ואם הוא מחליט אז משהו בהחלטות שלו שגוי.
  • 5.
    תורידו גם אתם את העמלה-ואל תשלמו מיליונים ! (ל"ת)
    משה 11/03/2012 19:28
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    סוחר ותיק מאד 11/03/2012 19:15
    הגב לתגובה זו
    מכונות מסחר שסופרות מניות והופכות את המסחר ללא טבעי ולא הוגן מרחיקות סוחרים,רק מגבלות רגולטוריות יחזירו את המסחר לבורסה
  • 3.
    ררמ 11/03/2012 19:08
    הגב לתגובה זו
    עמלות הביצוע בישראל יקרות פי 20 מאשר בארה" ב ובכלל בעולם המערבי, זה בעיקר דופק את הנזילות.
  • 2.
    בקיצור, הבנקים גנבים ומוצצי דם!!!!!! (ל"ת)
    אחד העם 11/03/2012 18:57
    הגב לתגובה זו
  • פרץ 11/03/2012 23:42
    הגב לתגובה זו
    בעיה מרכזית בפעילות בתי ההשקעות היא התוכנה הזועתית שנבנתה עבור כל בתי ההשקעות. לולא שאני מתנגד לתאוריות של קונספירציה הייתי אומר שמדובר בסוס טרויאני ובגייס חמישי מטעם הבנקים למוטט את בתי ההשקעות. תוכנה כל כך מסובכת כל כך מורכבת לעומת התוכנות הפשוטות והיעילות המופעלות על ידי הבנקים לשם העברת הוראות. אם בתי ההשקעות לא יתעשתו מהר התוכנה תגבור אותם
  • 1.
    וזה שכל ברוקר מרויח כמו מנכל בנק??? זה בסדר? (ל"ת)
    השואל 11/03/2012 18:25
    הגב לתגובה זו
  • תקרא לעצמן " האידיוט" 11/03/2012 22:12
    הגב לתגובה זו
    בתחילת הדרך ברוקרים מרוויחים משכורת מינימום. אם יעלמו בתי ההשקעות העמלות יעלו פלאים, צריך להגן עליהם
  • מעניין אם אתה עובד אצל אחד הברוקראזים... (ל"ת)
    השואל 12/03/2012 09:36