הריבית לאן? הנה 2 התרחישים המרכזיים עד אמצע 2013

רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה במזרחי-טפחות מתייחס לתחזית גובה הריבית של בנק ישראל
 | 
telegram
(9)

ב-25 בינואר 2012 העריך הבנק המרכזי של ארה"ב (Fed) כי הריבית הנמוכה (0% - 1/4%) לא תשתנה לפחות עד סוף שנת 2014. ב-26 במרס 2012 עשה דבר דומה - הוא העריך כי הריבית תיוותר ברמתה הנוכחית (2.5%) עד אמצע שנת 2013 ותעלה ל-2.75% עד סוף השנה. בטור זה אסביר מדוע לדעתי, כמו בארה"ב, משימה זו של בנק ישראל קשה לביצוע.

תחזיות האינפלציה של בנק ישראל, המגזר הפרטי ושוק ההון לשנה הקרובה נעות כיום בין 2.5% ל-2.9%, ליד הגבול העליון של יעד האינפלציה; זאת, לאחר שבחודשים האחרונים דשדש המדד. התחזית הממוצעת של המגזר הפרטי לשלושת החודשים הקרובים (מרס – מאי) עומדת על 5.5% בקצב שנתי ולכן קצב האינפלציה יצטרך לרדת ל-1.5% בהמשך השנה ובתחילת 2013.
לדעתי, התנאים שישררו בארץ ובעולם יקשו מאוד על ירידה כזו. אמנה מספר סיבות לכך.

ראשית, הסביבה המדינית ביטחונית מורכבת ולא מסתמנת התבהרות. השיפור בשוקי ההון בעולם והפיגור של שוק המניות בארץ גורם לתושבי חוץ ולישראלים להצטייד בתיקי ניירות ערך בחו"ל על חשבון תיקים בארץ. גם עצימות תקינה, הידוק מדיניות המס ונוכחות זניחה של מניות ישראליות במדד MSCI Developed Markets יעכבו את חזרתם לכאן.

בנק ישראל מניח כי השקל יפוחת ב-0.3% בלבד בשנה הקרובה. בנסיבות שתיארתי, חד יותר לא יפתיע אותי. שנית, גידול בהוצאות המדינה בתחום הביטחוני, החברתי והכלכלי מרחיק את הגירעון בתקציב המדינה לשנת 2012 מרחק רב מהתקרה המקורית בתקציב הדו שנתי (2% תוצר). כך גם הקושי להחזיק מיסים שונים. הממשלה הגביהה תקרה זו ל-2.6% תוצר, אך עדיין יחסרו לה 12.5-8 מיליארד שקל למימון הגירעון.

בנוסף, השוק מתבונן קדימה ושנת 2013 נראית, בהקשר זה, מאיימת הרבה יותר. נראה כי לא יהיה מנוס מייקור מוצרים ושירותים מפוקחים ומבוקרים וכבר עתה קוראים להעלות שנית את שיעור מס הערך המוסף. במקביל, כשמסתמנת חריגה תקציבית מצד ההוצאות (מדיניות פיסיקאלית מרחיבה) בנק ישראל נהג בעבר לאזן זאת על ידי העלאת (מדיניות מוניטארית מצמצמת).

שלישית, בנק ישראל העלה את תחזית הגידול בתוצר לשנת 2012 מ-2.8% ל-3.1% והצביע על מדדים מעודדים בתקופה האחרונה. שיעור הבלתי מועסקים בישראל נמוך (גם לאחר התיקון הטכני בנתוני הלמ"ס) וניצולת המכונות והציוד גבוהה. במצב זה, כל התאוששות בביקוש לתוצר המקומי הגולמי תצריך תקופת הסתגלות לא קצרה בצד ההיצע ותגרום עליות מהירות ותכופות בקצב האינפלציה.

רביעית, האמרת מחירי הסחורות בתקופה האחרונה, בהולכת הנפט והדלקים, תחלחל לשרשרת ההיצע ותגולגל על ידי החברות אל הלקוחות. המתיחות הביטחונית בנושא איראן, מחסור היצע בחלק מהסחורות וריביות נמוכות, המעלות את קרנן של הסחורות כחלופת השקעה, תקשנה על תעריפיהן לרדת.

לנוכח כל אלה, יתקשה בנק ישראל להותיר את הריבית כפי שהיא. במבט לשנה-שנה וחצי הבאות אני יכול לחשוב על שני תרחישים אחרים: תרחיש ראשי - הריבית תשוב לרמה בה נעצרה בקיץ 2011 ותעמוד על 3%-3.5%.
תרחיש משני - הריבית תעלה לרמה של 4%-4.5%, שלהערכתנו משקפת ריבית "נורמאלית" מבחינת בנק ישראל.

הדעת נותנת שהתוצאה הסופית תהייה היכן שהוא באמצע. תרחיש הקיפאון בריבית ששרטט בנק ישראל בתחזית המאקרו כלכלית החדשה שלו תומך בעקום נמוך ואופקי. אנו מעריכים, כי בשנה וחצי הקרובות העקום יהיה גבוה ותלול יותר, כך שבמידת הצורך ניתן לשקול לצמצם בהדרגה את חלקן של איגרות החוב הממשלתיות הלא צמודות (ממש"ק) ולקצר את משך הפדיון שלהן.

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    תחזיות ועוד, זה לא הכל, כדאי להיכנס בכ" מ
    שחר 04/04/2012 16:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תחזיות של אנליסטים זה באמת דבר מבורך והכרחי לפני החלטות הקשורות בתיק ההשקעות, חשוב להבין שיש אלטרנטיבות אחרות לתיקי ההשקעות שמנהלי התיקים גובי דמי הניהול שלכם מציעים לכם, ביקור חטוף באתר של אינבסט לדוגמא יגרום לכם להבין על מה אני מדבר.. חבל לפספס תשואות גבוהות כשזה אפשרי ודי פשוט אפילו
    סגור
  • 3.
    מחאה חברתית
    המשקיע הנבון 04/04/2012 15:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום רונן, נהניתי לקרוא את הטור שלך היום, כמו גם את היישום המעשית שלו בסוף. רציתי לשאול האם תרחיש של מחאה חברתית שתקטין את עליות המחירים עשויה לטרוף את הקלפים לתרחיש שציינת?
    סגור
  • המשקיע הנבון, 3
    מנחם רונן 04/04/2012 15:48
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום ותודה. התרחיש שתיארת בהחלט ייתכן, אך ניסיון הגל הקודם מצביע על התאמת מחירים, לאו דווקא על תהליך של האטה בקצב האינפלציה. לכן, תרחיש כזה עשוי להאט/לעכב את התהליך שתיארתי, אך לא לבלום אותו לחלוטין. בברכה, רונן.
    סגור
  • 2.
    על פי איזה תרחישים
    יוסי עמית 04/04/2012 14:29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הניח ב" י כי הריבית תשאר ברמתה הנוכחית עד 2013 ותעלה ברבע אחוז עד סוף אותה השנה? האם אין הוא לקח בחשבון אפשרות של קפיצה ברמות המחירים ו/או תרחיש של הדרדרות במצב הבטחוני שגם תגרור עליה בהוצ' ממשלה וגם עלית מחירים (מישהו אמר דלק וחשמל?)?
    סגור
  • יוסי עמית, 2
    רונן מנחם 04/04/2012 14:37
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. בנק ישראל מניח שהאינפלציה תהייה 2.6% בשנה הקרובה, בתוך היעד. כנגד הכוחות האינפלציוניים שהזכרת, בנק ישראל מזכיר כוחות מרסני אינפלציה, שהם היעדר לחצים לעליית שכר (במיוחד עכשיו כשנתוני האבטלה הועלו) והאטה בקצב צמיחת הביקושים. סעיף הדיור יהווה wild card שעלול להכריע את הכף. אני נוטה לצד האינפלציוני, כאמור. בברכה, רונן.
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    תסריט אירן - האם החמרת המצב הביטחוני
    משקיענית 04/04/2012 11:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יגרור העלאה או הורדת ריבית?
    סגור
  • משקיענית, 1
    רונן מנחם 04/04/2012 11:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. השאלה היא אם ההחמרה תשפיע זמנית ובמידה מוגבלת, או לאורך זמן. ככל שהנזק שייגרם (במונחי תמ" ג, תעסוקה, בריחת הון וכו' ) יהיה קשה/ממושך יותר, הריבית תיטה לרדת, כדי לסייע למשק. אם הפגישה תהייה קטנה/קצרה יותר, הסיכוי לירידת ריבית יקטן ואולי הריבית אף תעלה - אם אחת התוצאות תהייה פיחות מהיר בשקל שיתורגם לזינוק באינפלציה. זאת, בהנחה ששאר הגורמים קבועים. בברכה, רונן.
    סגור
  • לרונן...
    ערן 04/04/2012 12:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הנק ישראל בראשות הנגיד פרופ' סטנלי פישר, כבר הוכיח שאמירתו שהפעילות במשק חשובה לו לא פחות מיעד האינפלציה, הינה נכונה והוא פועל בהתאם. במיוחד במצב הכלכלי ששוב מתחיל להיות פחות אופטימי כרגע, בנק ישראל יראה לנגד עיניו (ובצדק כמובן) את עידוד הפעילות המקומית, פיחות השקל וכו' על מנת לעזור למשק לצלוח את האתגרים הקרובים, ויהפוך את יעד האינפלציה לזניח לחלוטין. אינפלציה ברמות של 3.5-4% לא תגרום לבנק ישראל לשנות את מדיניותו ולפגוע בפעילות במשק.
    סגור
  • ערן, 1
    רונן מנחם 04/04/2012 13:04
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שלום. הריבית הנוכחית נמוכה מאוד בהינתן קצב צמיחה של 3% ומעלה ואינפלציה של 2.5% לפחות. אם בנק ישראל יחשוב שהמשק מתאושש עצמאית, הוא יעלה את הריבית, כדי למנוע לחצי מחירים עתידיים. כמו כן, למוד נסיון, הוא ישאף לריבית גבוהה יותר מכפי שהיה בעבר, כדי שבתגובה למשבר חריף יוכל להורידה במהירות. אנו רואים היום בנקים מרכזיים רבים משותקים - עם ריביות אפסיות קשה הרבה יותר לסייע. בברכה, רונן.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות