"משקיעי האג"ח אמריקניות יספגו הפסדי הון, הכלכלה תישתפר"
ירידות של 8.5% בחודש מאי לא הספיקו למדד המעו"ף שיורד כ-2% במסחר היום בעוד מניות אחדות מסרבות למצוא תחתית. ברקע ללחץ המוכרים הכבד בתל אביב, בכלל פיננסים מספקים את ההסברים והניתוח למצב.
אריק פרץ, מנהל השקעות ראשי בכלל פיננסים, התייחס למסחר בבורסה בשיחה עם Bizportal: "הירידות בתל אביב הן כתוצאה מהנתונים החלשים בארה"ב ובראשם נתון שוק העבודה. האבטלה עלתה ל-8.2%, הייצוא קטן ומדד מנהלי הרכש של שיקגו פספס את התחזיות. בנוסף רואים האטה בסין והודו".
פרץ מתייחס לנתון המשרות החדשות בארה"ב לחודש מאי שפורסם ביום שישי האחרון לפיו נוצרו 69 אלף משרות חדשות, הרבה מתחת לצפי שעמד על 150 אלף. מדובר בשפל של כמעט שנה.
"השווקים ימשיכו להיסחר בתנודתיות כל עוד הבעיות מכיוון אירופה ממשיכות כאשר הירידות בשווקים יוצרות הזדמנויות במניות שביצעו 'אובר שוטינג' למטה, דוגמת מניות התקשורת, מניות מסויימות בסקטור הנדל"ן. אציין כי מניות הטכנולוגיה דווקא מתומחרות באופן מלא, לגבי הבנקים עדיין יש סימני שאלה גדולים ולא יודעים מה יהיה גודל המחיקות".
התייחסות מיוחדת ניתנת לאג"ח ארה"ב וגרמניה אשר "לא מעניקות אלטרנטיבה אמיתית להשקעה". לפי דבריו משקיעים באג"ח ארה"ב ל-10 שנים המציע 1.45% נומינלית או גרמניה ל-10 שנים המציע 1.14% ריבית מעריכים מיתון מתמשך ל-10 השנים הבאות. "להערכתי משקיעי אפיק זו יספגו הפסדי הון בשנים הקרובות כאשר הכלכלה תשתפר".
עתיד אירופה - פירוק או לקונסולידציה?
הכלכלן הראשי של כלל פיננסים, אמיר כהנוביץ', מתלבט בשאלה האם הלחץ באירופה יביא לפירוק או לקונסולידציה? ומתאר את האפשרויות הגדולות שייתכנו בהמשך. האפשרות הראשונה היא: "המשך המצב הנוכחי - משברי חובות בתוך גוש האירו בלי הסכמות, משיכת זמן והעדר ערבות הדדית. בתרחיש הגרוע של מסלול זה המדינות החזקות עוזבות".
האפשרות השנייה: "פירוק הגוש - מדינות הפריפריה יוצאות, עוברות משברי חובות, שינויי מטבע ואסון כלכלי שעלול להצית בתרחיש הגרוע רצף התמוטטויות ובריחת כספים ממדינות אחרות בגוש מחשש שיפגעו או יעזבו גם הן".
האפשרות השלישית: "קונסלידציה של הגוש - הסכמה של חלק מהמדינות לוותר על הריבונות התקציבית שלהן, מעבר של רפורמות ותוכניות צנע, קבלת סיוע תקציבי והלוואות גישור".
"בינתיים, עד להחלטה, אירופה נעה על מסילה מספר אחת החסרת תכלית שרק גורמת למדינות להתחפר יותר וגורמת לאי וודאות שמעכבת את הכלכלה. רוב הכלכלנים שאני עוקב אחריהם, כדוגמת קנט רוגוף מאונ' הרווארד, מאמינים שבסופו של דבר אירופה תפנה לאפשרות השלישית, כלומר לקונסלידציה פיסקלית ולא לפירוק. ההתפתחויות האחרונות מסוף השבוע באירופה מחזקות את הערכות אלה, אלא שהזמן שידרש עד לקבלת ההחלטות משאיר אותה בינתיים, כאמור, במסלול הראשון", כותב כהנוביץ'.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה