9 צעדים חריגים שיצילו את הבורסה, לידיעת שטייניץ!
שוק ההון הישראלי במשבר. הכלכלה העולמית עוברת תקופה לא פשוטה. בין משבר החובות האירופאי, פשיטות הרגל המאיימות על מדינות הגוש, נתוני מאקרו לא מעודדים מארה"ב ומחאה חברתית מוצדקת בארץ אשר משפיעה על הכיס של כולנו.
ברגעים אלו ממש נגזרות על כל אחד ואחד מאיתנו גזירות כלכליות חדשות. מוצדקות או לא, אך מחוייבות בהחלט כן. במציאות שבה אין הסכמה על חלוקת הנטל הכלכלי בצורה שתצמצם את הפערים המתרחבים בין שכבות האוכלוסייה השונות בארצנו המיוחדת היא מציאות אשר בשילוב הוצאות ביטחון גבוהות דורשת מכולנו להיות חרוצים יותר, ויעילים הרבה יותר.
שימו לב לספרד ויוון, אשר ללא הוצאות ביטחון כהוצאות ליבה וללא המרקם האנושי הרגיש ואם משאבי תיירות ענפים, כמעט והגיעו לסף פשיטת רגל. אז תארו לכם כמה יעיל וחרוץ המשק הישראלי אשר מצליח למרות פרמיית הסיכון לשמור על ראשו מעל המים במציאות כלכלית סבוכה זו.
פרמטר עיקרי הצליח להעלם מהכותרות הכלכליות אשר בישרו על הגזירות האחרונות, ואילו שלפניהם ומדובר על הבורסה לניירות ערך בתל אביב כפלטפורמה של שוק ההון הישראלי. חשוב לציין כי הבורסה הינה חברה פרטית בע"מ, (אשר מוחזקת ע"י 29 חברי הבורסה בישראל).
הבורסה לנירות ערך בתל אביב, או בשם קצר וקולע יותר, "השוק" באה להפגיש בין קונים ומוכרים במכשירים פיננסים שונים למטרות מסחר יעיל כפלטפורמה יעילה לגיוס הון מהציבור ובכך ולאפשר כלכלה יעילה ומשוכללת. הכל עבד לא רע בכלל, ואפילו את משבר הסאב-פריים צלח השוק באחד העם בהצלחה יחסית לעולם רק שאיפשהו בשנתיים האחרונות מאבדת הבורסה בת"א חלק ניכר מחוסנה, ואם כפי שכתוב בחזון הבורסה "המסחר הפעיל בבורסה לניירות ערך משקף את הדינאמיות של המשק הישראלי", הרי שיש בעיה קשה מאוד.
הגזירות על הבורסה
עוד בשנות ה-90 העליזות נהנו רווחי הבורסה בישראל מפטור מלא ממס. מציאות אשר גרמה לרבים לנהור לשוק ההון הישראלי ולהשקיע את מיטב כספם בניירות הערך ואגרות החוב. עובדה אשר תרמה רבות להתפתחות הבורסה והשוק המשוכלל, אך יחד עם זאת יצרה פרצה בעייתית אשר הזמינה תנועות כספים מפוקפקות באמצעות המסלקות פנימה והחוצה מגבולות ישראל. המצב השתנה ברפורמה בשנת 2003 שבה הוטל "מס רווחי הון" על הבורסה בשיעור של 20%, ולאחרונה עודכן שיעור המס כלפי מעלה עד כדי 25%.
עליית שיעור המס הצטרפה לבעיית הרגולציה המופרזת אשר קיימת כיום בשוק ההון הישראלי. ראשית דרישות הסף הגבוהות לגיוס הון והנפקה, דרך דרישות סף חריגות ממוסדות פיננסים, מיסוי ריווחי חברות הגז והנפט דרך ועדת שישינסקי וצמח, הרגולציה בשוק התקשורת, וועדת הריכוזיות ואחרות אשר גרמו למשקיעים הזרים להדיר רגליהם מהבורסה הישראלית ולהעביר השקעותיהם אל מעבר לים.
היחידים שלא ניזוקו ואף לכאורה הרוויחו מהמהלכים הנ"ל הינם שחקני המעו"ף. אותם גופים פרטיים אשר נשארים מאחורי אור הזרקורים בשילוב מספר שחקנים מתוחכמים כאשר סוחרים בנגזרים על מדד המעו"ף (ת"א 25) ונלחמים על שער הפקיעה במטרה שהאחרון יניב עבורם תזרים מזומנים מקסימאלי, דבר אשר קל יותר לעשותו ע"י תנועות סינטטיות לא טבעיות באמצעות הזרמת ביקושים והיצעים במספר מניות מועט בשוק בעל מחזורים דלילים.
אל כל אלו מצטרפות עמלות המסחר המופרזות, עלויות שערורתיות על זרימת נתונים רציפה (בסיסי וחינם בשוק האמריקאי למשל) פלטפורמות מיושנות אשר אינן מספקות לסוחר מגוון פעולות מסחר עשיר כמו בשווקים המשוכללים בעולם.
הדאגה הרבה לשוק ההון הישראלי נובעת כיוון שרוב חסכונות הציבור נסחרים בה, וגם אם חלק גדול מהם כבר עבר מעבר לים, אסור לתת יד להמשך המגמה המדאיגה בבורסה בישראל ולכן על שר האוצר לקחת את האחריות לידיו, לעשות מעשה כחלון ולנקוט בצעדים חריגים אשר יצילו את הבורסה בישראל ואת שוק ההון המקומי ממשבר עמוק/
9 צעדים
1. הורדת מס ריווחי ההון ל- 10%, ויפה שעה אחת קודם. במחקר אשר נערך בלונדון במכון היוקרתי על שם אדם סמית' על פני 50 שנה (ופורסם לאחרונה בביזפורטל), נמצא כי שיעור המס האופטימאלי על הבורסה הינו 9.69% במונחי גביה וצמיחה. במצב שבו שיעור המס על רווחי ההון יעמוד על 10% נראה הפניית כספים רבה לשוק ההון, אשר יתרום לצינון מחירי הנדל"ן ולהגברת הנזילות באחד העם והיקף ההכנסות המדינה ממיסוי. 2. הקמת וועדה (עם שיניים) אשר תילחם ברגולציה המוגזמת בחברות הציבוריות ותעודד משק משוכלל ויעיל בצורה מאוזנת ואחראית. 3. דרישות נזילות מינימלית למסחר ב"רצף" לצמצום הפער בין המוכרים לקונים. 4. פיקוח על עמלות המסחר המופרזות הנגבות בבורסה בת"א. 5. פתיחת האפשרות למסחר משוכלל גם בשורט לזמן ממושך למניות ת"א 100. 6. הגברת הפיקוח על שחקני המעו"ף בעלי מחזורי מסחר חריגים. 7. דחיית שעות המסחר ליצירת חפיפה בין המסחר בארה"ב למסחר בישראל. 8. מעבר לימי מסחר בינלאומיים (שני עד שישי) 9. הגברת התחרות בתחום תעודות הסל לצמצום פערי התיווך ועשיית השוק בתעשיה.
נקיטת צעדים אופרטיביים אלו ואחרים לא רק יחזירו את הבורסה בישראל לקדמת הכלכלה אלא ישפרו את הכנסות האוצר מגביית מיסים,הכנסות אשר נחתכו במיליונים מאז שיעור עליית מס רווחי ההון שכן, בשוק רדום ונטול פעילות, אשר מופעל בידי מספר שחקים מצומצם הכנסות המדינה משוק ההון המצרפי נוגעות בשפל חדש.
אלעד שמש הוא מנהל המחקר והברוקראז' של
*לכותב ו/או לחברה בה הוא מועסק יכול שיהיה עניין אישי בנושאים המועברים בסקירה, בניירות הערך או בנכסים הפיננסיים המוזכרים בסקירה. מתן הייעוץ אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואין באמור כל הבטחה לתשואה או למניעת הפסד. המידע מיועד למשקיעים בעלי ידע קודם בשיטות מסחר בשוק ההון. ט.ל.ח
- 17.סמי 01/08/2012 18:53הגב לתגובה זולפני הכל
- חרדי 03/08/2012 04:26הגב לתגובה זובחיי
- 16.01/08/2012 13:04הגב לתגובה זונכון שקברניטי האוצר ובראשם מר שטייניץ פוגעים קשות בשגשוג המשק ע"י המיסוי המטומטם ,והרגולציה המטורפת, הכל בשנתיים בודדות של המשבר הגדול בכלכלת העולם,ולכן הצעותיו של אלעד שמש נבונות. אלא שכשהוא מספר שעד שנות ה-90 לא היה מיסוי על הבורסה הוא מגלה את בורותו ומעודד את כל דורשי הטלת מסים על ההון! ובכן לידיעתו ולידיעת כולם: ראשית היה מס כל שנות המדינה על דבידנדים,שהם הם הרווח האמיתי בשוק ההון. כמו כן כל השנים היה קיים מס הכנסה רגיל על רווחי הון לכל החברות והעוסקים בענף,ופטור היה קיים רק לנו המשקיעים הקטנים,כדי לעודד חסכון והשקעה לטובת המשק, כמו הפטורים באותם שנים בקרנות השתלמות ופנסיה וגמל,וכמו היום הפטור על שכ"ד שמקבל אזרח מדירה שניה (עד גבול מוגדר נדמה לי כ-5000 שח), ההוכחה לטענתי זו יודע כל מי שלווה את השוק בשנות ה-70 כשהוגשה תביעת מס מרווחי בורסה שעשה מורה חיפני מוכשר, וניצח את מס הכנסה ב-2 ערכאות משפטיות !!איך היו מנסים לתבוע מס אם לא היה חוק למס ?? מה שכן קבע ביה"מש שמי שעושה פחות מ-70 פעולות בחדש לא יחשב מי שחייב במס. לצערי את הענין הזה לא יודעים רבים,כמו גם דורשי המס למיניהם בממשלה!
- 15.הילה 01/08/2012 07:50הגב לתגובה זוהממשלה לא יודעת לבצע שינויים. אם ברמת מס של 10% גם הגביה מקסימלית וגם תיהיה דחיפה לאנשים להשקיע בבורסה ולשפר את הנזילות לא עושים דבר. לפעמים הפיתרון הפשוט הוא גם הנכון, וזה המקרה בנושא המס. כל הכבוד לכותב להניח את הצעדים בצורה כל כך פשוטה ומובנת. הלוואי שמישהו יפנים שם
- 14.אבי 5 01/08/2012 07:06הגב לתגובה זולחסל כל דבר טוב במדינה , ככה יוכלו לגייס המון כספים:)זה עצוב
- 13.עמית 01/08/2012 00:35הגב לתגובה זובנושא של המיסוי על משאבי הטבע אני דווקא חולק : ה"מודל הנורווגי" בו הכנסות המדינה מנפט וגז מושקעות בקרנות הפנסיה של האזרחים ובשאר השקעות לטווח ארוך הוא לטעמי האופטימלי ביותר גם בגלל שהוא מנוע צמיחה בפני עצמו ,וגם כי הוא סוג של תעודת ביטוח מפני "המחלה ההולנדית" ומפשיטת רגל של קרנות הפנסיה כמו שכבר קורה בארה"ב ולמרבה הצער הולך לקרות גם בישראל (מי ישלם על החילוץ ?) . מעבר לכך ,חשוב קודם כל לשים סימן שאלה גדול סביב הסיבות שלפיהן הגענו לכזה מין "בור" תקציבי : ביזבוזי כספים לצרכים פוליטים (כמו ריצוי החרדים) ושחיתויות למינהן הם לא הנתח הגדול למרבה ההפתעה. דווקא בנק ישראל שמטיף לנו "להדק את החגורה" אשם בחלק הארי של הגירעון .למרבה הצער ,דווקא הגוף הזה נתון למינימום של ביקורת חיצונית ושקיפות. למשל ההחלטה לקנות החל משנת 2008 79 מיליארד דולרים (בתמורה ל290 מיליארד שקלים) מגורמים בשוק גרמה לכך שאח"כ נאלץ הבנק למלווה של הכסף מהציבור באמצעות מק"מים ע"מ לא ליצור אינפלציה. כתוצאה מהפרשי הריביות בנק ישראל הפסיד בהשקעות אלה מיליארדי דולרים במהלך פחות מ- 3 שנים. העלות ? עלינו !
- 12.צריך לאשר מיזוג עם תכלית (ל"ת)ליאור 31/07/2012 23:41הגב לתגובה זו
- 11.שטייניץ-תקרא ותפנים ! יש לך הרבה מה ללמוד מהבחור! (ל"ת)מעיין 31/07/2012 22:53הגב לתגובה זו
- 10.צעדים מאוד נבונים ומאוד אחראיים, הלוואי וייושמו (ל"ת)ליאור 31/07/2012 22:50הגב לתגובה זו
- 9.הגבר צודק!הרגולטור סתם צנזור (ל"ת)קליפ 31/07/2012 22:19הגב לתגובה זו
- 8.משקיעון 31/07/2012 18:16הגב לתגובה זוכששטייניץ יביא את תשובה להחזיר חובות המשקיעים ישקלו להשקיע בארץ ...
- 7.שטייניץ מחפש. שיתוק. 31/07/2012 17:24הגב לתגובה זואבל הרגתי את המשק
- 6.דומה לסרנגה, ותמים מדי לחשוב ששטייניץ יעשה משהו.. (ל"ת)בית"רי 31/07/2012 16:55הגב לתגובה זו
- 5.חכם ונכון אז מה הסיכוי שבממשלה יעשו משהו עם זה? (ל"ת)זיו 31/07/2012 15:03הגב לתגובה זו
- הם לא קולטים שההכנסות שלהם ממיסים יורדות? טיפשים (ל"ת)שימי 31/07/2012 15:49הגב לתגובה זו
- 4.סוחר 31/07/2012 15:01הגב לתגובה זוולהתחיל מאפס. הבורסה רקובה, ההנהלה חסרת מעוף ולמדינה לא אכפת מכלום.
- 3.דוד 31/07/2012 14:10הגב לתגובה זולאפשר פקודות סטופ. במקום בו אתה לא יכול לנהל סיכונים לא כדאי לך לפעול.
- יש לך סטופ במסחר מערכות מסחר בארץ : Tradeone ועוד... (ל"ת)דוד 01/08/2012 16:13הגב לתגובה זו
- יש לכולם, אבל מה עוזר לך סטופ אם אין נזילות ?! (ל"ת)גדי 01/08/2012 22:51
- 2.שנוזל 31/07/2012 13:30הגב לתגובה זושכולם אימפוטנטים מלבצע את מה שביקשת
- 1.גדעון 31/07/2012 11:54הגב לתגובה זוממה הם גובים מס כשכולם מפסידים?