בנק ישראל: "לא ניתן להתעלם מהסיכון שבהתחדשות עליית מחירי הדירות"
בהחלטת הריבית לחודש אוגוסט, כל חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטו פה אחד להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 2.25%, כך עולה מהפרוטוקולים של בנק ישראל שפורסמו היום (ב').
בדיון לקראת החלטת הריבית עמדו שלושה נושאים עיקריים: אי ודאות לגבי תמונת המצב הריאלית של המשק ובכלל זה אי ודאות בתחום הפיסקאלי, קצב האינפלציה ושוק הדיור.
למרות שתחזית הצמיחה של המשק לפיה התוצר צפוי לצמוח השנה ב-3.1% וב-2013 ב-3.4%, נותרה ללא שינוי החודש, הועדה ציינה כי קיימת אי בהירות באשר לקצב הצמיחה של המשק בחודשים האחרונים - נתוני הייצוא המצביעים על ירידה חדה של 13% בחודש יוני הינם חריגים בהיקפם ולא ברור האם מדובר בשינוי מגמה או בנתון חד פעמי, נאמר בדיונים. גם מנתוני החשבונאות הלאומית עולה תמונה מעורבת, בעוד הנתונים העולים מהסקרים ומהמדדים השונים מצביעים על המשך ההתרחבות.
כתוצאה מכך, גברה האי ודאות לגבי השאלה האם קצב הצמיחה של מעט פחות מ-3% נשמר גם ברבעון השני או שחלה ירידת מדרגה בקצב זה בחודשים האחרונים. כל זאת, שברקע, גברה גם האי ודאות ביחס להתפתחויות בכלכלה העולמית ובפרט באירופה.
ביחס לשוק הנדל"ן מסבירים חברי הוועדה כי קצב עליית המחירים הנוכחי עדיין אינו מצביע על התחדשות מגמת עליית המחירים, אך לדבריהם לא ניתן להתעלם מהסיכון להתחדשות המגמה.
חברי הוועדה עמדו על הקשר שבין תשואות אלטרנטיביות נמוכות בשווקי נכסים אחרים לבין הגידול, לאחרונה, בחלק היחסי של רכישות דירות להשקעה, זאת, על רקע ביטול היוזמה להאריך את תקופת הפטור ממס שבח. צוין שאף למשקיעים יש תרומה להעלאת מחירי הדיור, הם תורמים להגדלת היצע הדירות להשכרה, וממתנים את עליית המחירים בשוק השכירות. הודגש כי קיימת חשיבות לנקיטת צעדים על ידי הממשלה על מנת לתת מענה מקיף לסוגיה זו.
בכירי הבנק הביעו את חששם מהעלאת הגירעון ל-3% וסברו כי קיים חשש לשחיקה באמינות המדיניות הפיסקלית שהיוותה נדברך מרכזי בהתמודדות המוצלחת של המשק למול המשבר האחרון. נציין כי החלטת הריבית התקבלה שבוע לפני החלטת הממשלה להעלאת המע"מ ומס ההכנסה בשיעור של אחוז והקיצוץ הרוחבי במשרדי הממשלה. לאחר ביצוע צעדים אלו שיבח נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר את החלטות הממשלה בצעדים לצמצום הגירעון.
- 6.סתם 06/08/2012 15:37הגב לתגובה זוהנדל"ן שוחק את כולנו במדינה הזאת. חלק הולך למדינה באופן ישיר (מיסי נדל"ן). חלק באופן עקיף ע"י מנהל מקרקעי ישראל שדואגים לזה שהמחירים יהיו מהגבוהים בעולם יחסית להכנסות. וחוץ מזה, כל עסק מגלגל את הוצאות הנדל"ן על הלקוח. אתה לא יכול לפתוח סתם חנות שקונה בשקל ומוכרת בשניים כי דמי השכירות של המקום לבד יעשו את זה לא כדאי. לכן כל דבר הכי זול יעלה חמישה שקלים לפחות. דוקא במוצרים שיכלו להיות זולים הרבה יותר ה"מס" הזה הוא הגדול ביותר. למה בארה"ב צריך 7 שנים בשביל לקנות דירה ובישראל 15? ועוד בלי המשכנתא!
- 5.איציק 06/08/2012 13:38הגב לתגובה זוצריכה להתמקד בכסף הגדול ולא בגביע קוטג' או שקית במבה אלא בדיור! ההפגנות צריכות היו להערך מול ביתו של פישר המעשיר את ספסרי הדירות ואת הבנקים.
- 4.מר פישר הרסת את שוק הנדל"ן מ2008 ועד לרגע זה!לך הביתה (ל"ת)אלף מם 06/08/2012 13:35הגב לתגובה זו
- 3.איציק ר 06/08/2012 13:16הגב לתגובה זוהמנהל מוכר יקר,הממשלה גובה מיסים רבים,הנגיד נהנה שהמחירים עולים(המיתון מתרחק)אבל מזהיר לכיסוי תחת,הבנקים חוגגים כשהקבלנים חוגגים.כאשר לכל אלו יש אינטרס אחד....אז איך ירדו המחירים???
- 2.עושים מיליארדים ע"ח העם הפראייר=חרםצרכן=הבועה תתפוצץ!!! (ל"ת)קבלן,בנק,ממשל גנבים 06/08/2012 13:12הגב לתגובה זו
- 1.בושה !!! 06/08/2012 12:26הגב לתגובה זואת ישראל לתוך קטסטרופה נדלניסטית , בשנה האחרונה ההיתה הזדמנות להוריד את מחירי הנדל"ן , אותה הזדמנות פוספסה מחשש לירידות חדות מחירים חדות , עד היום בשטח הממשלה לא עשתה דבר ונותנת לקבלנים ולבנקים להמשיך לשלוט בשוק ביד רמה ולווסת את מחירי הנדל"ן , שולחים רוכשים לא כשרים לרכוש נדל"ן יקר על מנת להתפטר מסחורה יקרה כאשר הממשל עומד מהצד ומוחה כפיים לתופעה הרסנית