מדד המחירים לצרכן ליולי עלה 0.1%, סעיפי הירקות והדיור משכו מעלה

מחירי הנופש וההבראה בארץ ובחו"ל זינקו 4.6%, שכר הדירה עלה ביולי 0.4%, ירידה ניכרת נרשמה במחירי ההלבשה שירדו 9.4% והדלק והשמנים שירדו 2.2%; קצב עליית המחירים מתחילת השנה - 1.1%
 | 
telegram
(1)

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום (ד') כמו בכל 15 לחודש את מדד המחירים לצרכן, אשר עלה בחודש יולי 0.1% לרמה של 105.1 נקודות לעומת 105 נקודות שנרשמה בחודש יוני. תחזיות האנליסטים תאמו את העלייה בפועל בשיעור של 0.1%, ברקע לירידה המפתיעה (0.3%) מהחודש שעבר.

מתחילת השנה עלו המדד הכללי כמו גם המדד ללא ירקות ופירות בשיעור של 1.1%, מדד המחירים בניכוי סעיפי הדיור עלה מתחילת השנה ב-0.5% והמדד בניכוי מחירי האנרגייה עלה מתחילת השנה בשיעור של 0.9%.

ב-12 החודשים האחרונים (מחודש יולי 2011 לחודש יולי 2012) עלה מדד המחירים לצרכן בשיעור של 1.4%, המדד בניכוי מחירי הירקות והפירות עלה בשיעור של 1.3%, המדד בניכוי מחירי הדיור ב-0.5% והמדד בניכוי מחירי האנרגיה בשיעור של 0.9%.

סעיפים בולטים בהשפעתם על המדד:

עליות נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: הירקות הטריים (3.7%), הדיור (1%), הבריאות (0.9%) והתחבורה (0.7%). שירותי דיור בבעלות הדיירים (1.1%), הבראה ונופש בארץ ובחו"ל (4.6%), שירותים רפואיים (1.9%), שכר דירה (0.4%) ושירותי מים וביוב (1.6%).

ירידות נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: ההלבשה וההנעלה (8.3%), התקשורת (0.8%), הריהוט והציוד לבית (0.7%) והמזון (0.6%). סעיף עריכת מסיבות ואירועים (0.8%), עופות (2.2%), שירותי טלפון ואינטרנט (0.9%), הנעלה (4.9%), דלק ושמנים לרכב (2.2%) והלבשה (9.4%).

רמת האינפלציה הנמוכה במשק וההאטה שנרשמת בתקופה האחרונה בפעילות במשק הישראלי ובעולם כולו עשויה להוביל את נגיד הבנק המרכזי להפחית את הריבית במשק. נציין כי מחר תפרסם הלמ"ס את נתוני צמיחת התמ"ג בישראל ברבעון השני, שעלולים להעיד על התמתנות נוספת בצמיחה.

תגובות הכלכלנים

יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון אמר כי "למרות שהמדד עלה בהתאם לציפיות, הוא טומן בחובו שתי הפתעות גדולות. ההפתעה החיובית היא ירידה במחירי המזון שהשלימו מתחילת השנה ירידה של 0.2%. ההפתעה השלילית היא רכיב שירותי הדיור בבעלות שזינקו ביולי ב-1.1% ועלה ב-12 החודשים האחרונים ב-4% - קצב כמעט כפול מקצב האינפלציה הכללית במשק. זאת יש להזכיר למרות מחאת הדיור שהחלה בקיץ שעבר. לא מן הנמנע שבנק ישראל ייאלץ לנקוט צעדים כירורגיים למניעת התחממות חוזרת של שוק הדיור למגורים אם באמצעות הגבלת מינוף או באמצעים אחרים".

להלן תגובת יונתן כץ מלידר שוקי הון: "לאחר מספר מדדים נמוכים בחודשים מאי-יולי, בשלושת החודשים הקרובים צפויה עלייה ניכרת באינפלציה לקצב שנתי של כ- 6%, זאת כתוצאה מהעלאת מסים (מע"מ בפרט), העלאת מחירי הדלקים והמזון על רקע התייקרויות בעולם, פיחות מתון בשקל, ועלייה עונתית במחירי הדיור. למרות הצפי למספר מדדים גבוהים, בנק ישראל צפוי להמשיך ולהוריד את הריבית לרמה של 1.75% עד רבעון א' 2013, זאת על רקע ההאטה בסביבה הגלובלית אשר צפויה להמשיך ולמתן את פעילות בישראל. סביר להניח שהורדת הריבית הבאה תלווה עם מגבלות נוספות על האשראי הצרכני לדיור, זאת במטרה למנוע התפתחות של בועת נדל"ן".

להלן דבריו של אמיר כהנוביץ מ'כלל פיננסים': "סעיף הדיור צריך לתמוך במדיניות מוניטארית מצמצמת ועל בנק ישראל האחריות למנוע מעליות המחירים להאיץ. עם זאת, לנוכח הציפיות האמורות להתמתנות האינפלציה ל-12 חודשים קדימה לאחר מדד ספטמבר, אנו מעריכים כי בנק ישראל ימתין עם מדיניות הריבית עד לחלוף גל האינפלציה של אוגוסט-ספטמבר ולנתוני מקרו נוספים מארה"ב, שהאחרונים הראו הפתעות חיוביות שכנראה יביאו שם לדחיית תוכנית ההרחבה הכמותית השלישית של הפד ויוכל לחזור להפחית את הריבית לאחר מכן".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    לא מאמין
    רונן 15/08/2012 19:04
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אנני מאמין לנתוני המדד , כבר שנים שקשה לראות את הקשר בין יוקר המחיה בפועל לבין המדד הנמוך , האינטרס של הממשלה הוא לשקף נתוני מדד נמוכים כי כל התשלומים צמודים למדד,
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות