השקיעו במניות: "שנת 2013 עשויה להיות שנת מפנה בכלכלה העולמית"
בקרוב תסתיים לה שנת 2012 ורוב המדדים בעולם רשמו עליות שערים במהלך השנה למרות אי הוודאות בה שרויה הכלכלה הגלובלית. על פי התחזית של אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של דש ברוקראז', השנה הבאה עשויה להיות שנת מפנה באתגרים הכלכליים.
"אנו מעריכים שפתרון סביר לבעיית הצוק הפיסקאלי יאפשר לכלכלה העולמית לעמוד בצורה יציבה יותר על פסי ההתאוששות", כתב זבז'ינסקי בתחזיתו האופטימית, "שנת 2013 עשויה להיות שנת מפנה בהתפתחות המשבר הכלכלי המלווה אותנו משנת 2008".
ארה"ב ואירופה
בעוד שב-2011 השיפור הניכר היה בייצור, האמריקני, השנה ראינו שיפור ניכר במצבו של הצרכן האמריקני ובשוק הנדל"ן, הסביר הכלכלן. סקטור שצפוי לתת דחיפה למשק האמריקני הוא ענף האנרגיה שדו"ח שפורסם לאחרונה צפה כי ארה"ב תהיה מפיקת הנפט הגדולה בעולם עד שנת 2020, "על פי ההערכות השונות, כבר בשנת 2013 פעילות ענף האנרגיה עשויה להוסיף כ-1% לצמיחה בארה"ב. נגישות לאנרגיה זמינה וזולה גורמת להתייעלות במשק כולו".
באמצע השנה התבשרו המשקיעים על השקת תוכנית QE של הבנק האירופי המרכזי (ECB). "הבנק המרכזי בעצם הוריד כמעט לחלוטין את סיכון התפרקות הגוש וסיכון הקריסה במערכת הבנקאית האירופאית", מסביר זבז'ינסקי, "רמת הסיכון באירופה עדיין גבוהה, אך הפעם אירופה עשויה להפתיע דווקא לטובה".
סין ויפן
המשק היפני שעבר לאחרונה לראות גירעון בחשבון השוטף, בפעם הראשונה מזה 30 שנה, מסתמן כגורם סיכון משמעותי. חברות גדולות ומוכרות דוגמת Sony, Panasonic, Sharp ספגו הורדות דירוג בגלל ההתמודדות עם מטבע חזק ועם התחרות הגוברת מצד המדינות המתפתחות באסיה.
מנגד, החששות של 'נחיתה קשה' בסין לא התממשו ומעשה לאחרונה נרשם שיפור ניכר בפעילות הכלכלה שם. זבז'ינסקי מוסיף אופטימיות, "מעבר לכך, הצמיחה מבוססת יותר על ביקושים מקומיים ופחות על יצוא. עובדה זו מגבירה את חוסנה של הכלכלה הסינית שנשענה בעיקר על היצוא".
ישראל
"קשה לזהות את מנועי הצמיחה במשק הישראלי במבט אל 2013", אומר זבז'ינסקי כבר בתחילת דבריו. הוא מזכיר שכל מרכיבי התוצר, חוץ מהצריכה הציבורית נמצאים בירידה כבר 3 שנים. "לא נראה שהמגמה עומדת להשתנות בקרוב, בעיקר בגלל השפעת היעדר התקציב ממשלתי. אולם, במחצית השנייה המשק צפוי להתחיל להתאושש בהשפעת השיפור בכלכלה העולמית".
לדבריו, לאחר גידול חד בהשקעות בשנים האחרונות, על רקע ההאטה במשק ההשקעות צפויות שלא לצמוח בשנה הבאה. גם הראה בהתרחבות האשראי לעסקים צפויה לפגוע בהשקעות בישראל. מנגד, אם התרחיש של שיפור המצב בעולם יתממש, "ישנה אפשרות שהייצוא הישראלי יפתיע לטובה אולי אף לצמוח בקצב של 5%".
עוד בישראל, העלאות מיסים. "אנו מעריכים שאחרי הבחירות הסיכוי להעלאה נוספת של המע"מ יהיה די גבוה", מזהיר זבז'ינסקי ומוסיף, "וכחלק מהמאמצים לטפל בגירעון, הממשלה עשויה להעלות מסי צריכה, אחרי שכבר העלתה אותם בשנת 2012".
ובשורה התחתונה
"הסביבה הפיננסית בשנת 2013 עדיין תהיה נוחה מאוד למשקיעים בנכסים מסוכנים. ההקלה המוניטארית צפויה להישאר ברמה גבוהה על ידי כל הבנקים המרכזיים הגדולים. גם בשנת 2013 הבנקים המרכזיים ימשיכו לדכא את התשואה העתידית למשקיעי האג"ח ולנסות ולהגביר את התשואה של משקיעי המניות".
"הגורם החשוב שמצביע בעד ההשקעה בשוק המניות הוא ירידה ברמת אי הוודאות וברמת הסיכון. אם בעיית הצוק הפיסקאלי תגיע לפתרון המניח את הדעת, הנהנה העיקרי מכך צפוי להיות שוק המניות. אנו ממליצים להגביר משקלו של האפיק המנייתי בתיקים ע"ח האפיק האג"חי", מסכם זבז'ינסקי.
- 3.רק שכחת להגיד איפה למקם את הסטופ-לוס שלא נימחק (ל"ת)gg 03/12/2012 15:10הגב לתגובה זו
- 2.ishay70 03/12/2012 14:36הגב לתגובה זוסיכויי גבוה יותר לשרוד
- 1.אם לסבתא היו גלגלים איפה הייתם ב2009 כשכולם חשבו סוף הע (ל"ת)to 03/12/2012 13:52הגב לתגובה זו