גידול של 11% במכירות הייטק לא מנע שחיקה בהיקפי הייצוא הכוללים

מכון הייצוא פרסם היום את נתוני הייצוא לשנת 2012 ומהם עולה כי לאחר שנתיים של צמיחה בייצוא, בשנה החולפת נרשמה ירידה של 1%
 | 
telegram

היצואנים בישראל נאלצו להתמודד בשנה החולפת עם ההשלכות השליליות של היחלשות האירו והדולר מול השקל. מכון היצוא מדווח היום (ד') על ירידה של 1% בייצוא במונחים דולריים לרמה של 90 מיליארד דולר. הירידה באה לאחר שנתיים רצופות שבהם נרשם גידול. ב-20 השנים האחרונות לא נרשם קיפאון בייצוא למעט בשנת 2009 ובשנים 2001-2002.

בראייה סקטוריאלית, היצוא בענפי התעשייה המעורבת מסורתית (ענפי גומי ופלסטיקה, מוצרי מתכת וכרייה וחציבה) רשם ירידה של 8% בשנת 2012 לרמה של 7 מיליארד דולר, זאת בהמשך לעלייה של 15% שנרשמה בשנת 2011

גם הייצוא בענפי התעשייה המסורתית (ענפי הטקסטיל, מזון ומשקאות) בלט לרעה ורשם שחיקה של 7% בשנה שעברה לרמה של 2 מיליארד דולר. מנגד, ייצוא ההי-טק הכולל בישראל המשיך להיות הקטר של המשק והציג עלייה של 11% לרמה של 38 מיליארד דולר.

בבחינת גושי הסחר העיקריים של ישראל, היצוא למדינות אפריקה רשם את הירידה החדה ביותר בשיעור דולרי של 10% לעומת שנה קודמת. גם היצוא לארה"ב ולאיחוד האירופי רשמו ירירה של 6% ו-7% ביחס ל-2011, בהתאמה. הירידה ביצוא לארה"ב נובעת כתוצאה משחיקה ביצוא ענף התרופות לשוק האמריקני. הירידה ביצוא למדינות האיחוד האירופי נובעת מהמשבר הכלכלה בגוש והשינויים בשער החליפין של האירו מול הדולר.

נתונים מעודדים מגיעים מכיוון המזרח הרחוק. הייצוא למדינות אסיה גדל ב-5% בהשוואה לשנת 2011,. העלייה נובעת מגידול בייצוא לסין וצמיחה במכירת רכיבים האלקטרוניים לוויטנאם. גם היצוא למדינות אמריקה הלטינית רשמו עלייה של 6%, זאת אודות לגידול בייצוא ענף הכימיקלים לברזיל.

למרות נתוני היצוא המאכזבים, שאולי כצנלסון , סמנכ"ל כלכלה במכון הייצוא, צופה התאוששות בשיעורי הייצוא בשנת 2013, זאת בהמשך למגמת התאוששות הכלכלה העולמית. להערכתו, ייצוא הסחורות והשירותים ללא חברות הזנק יסתכם ב-85 מיליארד דולר בשנת 2013, עלייה של 5% לעומת אומדן של כ-81 מיליארד דולר בשנת 2012.

רמזי גבאי , יו"ר מכון היצוא, התייחס לנתונים: "נתוני הסיכום הראשוני של היצוא בשנת 2012 משקפים שנת האטה כלכלית באירופה לצד החלשות בשער האירו מול הדולר, כמו גם התאוששות איטית של הכלכלה האמריקאית והאטת הצמיחה של כלכלות אסיה. כל אלה השפיעו על קיפאון ביצוא ואף ירידה בהיקף יצוא הסחורות הישראלי במונחים דולריים".

עוד הוסיף גבאי כי "בישראל פועלים כיום מאות יצואנים בעלי פוטנציאל צמיחה הנזקקים לסיוע מימוני ושיווקי. לפיכך, יש להגדיל משמעותית את היקף התקציב לקרן השיווק לייצוא, בפרט לאור מספר רב של הבקשות שהוגשו לקרן ולא נענו על רקע המגבלה התקציבית. מכון היצוא יתמקד בשנת 2013 בהמשך המאמץ לסייע לחברות לפעול בשווקים המסורתיים ולחדור לשווקים צומחים באסיה. בנוסף יפעל המכון במאמץ מיוחד במדינות אפריקה".

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות