שמואל האוזר: "יש חוסר מיתאם בין תגמול המנהלים לביצועי החברה"
תיקון 20 לחוק החברות שנכנס לתוקף בחודש שעבר העלה את נושא התגמול לשכר הבכירים לראש הכותרות. כזכור, מספר בכירים בחברות ציבוריות ביקשו בחודש שעבר להגדיל את שכרם בטרם תיקון 20, שמגביל את אישור מדיניות התגמול, ייכנס לתוקף, מקרים שעוררו אז סערה ציבורית גדולה.
יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר, התייחס בכנס תגמול בכירים של משרד עורכי הדין גולדפרב זליגמן בשיתוף אגוד החברות הציבוריות שנערך היום: " קיים העדר מיתאם בין התרומה של בעל השליטה לתוצאות העסקיות של החברות. צריך לפתור את בעיית העדר המיתאם לטובתם של המשקיעים, לטובת שוק ההון ולטובת המשק בכלל".
הנתונים האמפיריים שהוצגו ע"י פרופ' האוזר מעוררי השתאות ודי מטרידים: "בשנים 2003-2011 ממוצע השכר עלה ב-127%, כאשר הייתה עלייה בשכר גם בשיא תקופת המשבר ב-2008. בתקופה זו, שווי השוק של חברה ממוצעת בת"א 100 עלה ב-40%. כמו כן, "ביותר מ-50% מהחברות, מדיניות התגמול היא לפי פרמטרים איכותיים ושיקול דעת ולא לפי מדיניות שתכליתה ליצור את הקשר בין תרומת המנהל או בעל השליטה לביצועי החברה לבין השכר שהוא מקבל".
בנוסף, מציין פרופ' האוזר כי "בהשוואה בינלאומית, בהתחשב בגודלן של החברות, ממוצע השכר של מקבל השכר הגבוה בחברה ישראלית גבוה ממקבל השכר הגבוה ברוב מדינות המערב- כמו ארה"ב, בריטניה ואירופה. המתאם בין התגמול למנהלים בכירים לבין התוצאות העסקיות של החברה נמוך מאוד. בחלק גדול מהחברות שמניותיהן נסחרות בבורסה הייתה ירידה ברווחיות ולמרות זאת הייתה עלייה ברמת השכר וההטבות הנלוות למנהליהן".
לגבי גובה השכר, פרופ' האוזר מוסיף כי שכר הבכירים גדול יותר בחבורת משפחתיות ובחברות ששיעור המינוף שלהן גבוה יותר. עוד נמצא כי ככל שאחוז הדירקטורים החיצוניים גבוה יותר, כך השכר נמוך יותר.
להערכת פרופ' האוזר, תיקון 20 לחוק החברות צפוי להתמודד עם תופעת הגידול בשכר הבכירים והיעדר מתאם בין ביצועי החברה לשכר. התיקון קובע בין היתר, כי על החברה הציבורית למנות ועדת תגמול עצמאית שתקבע מדיניות תגמול סדורה שתקשור בין ביצועי העובד לבין השכר שלו. כמו כן, תהליך אישור התגמול יכלול מספר שלבים: המלצת ועדת התגמול, אישור הדירקטוריון ואישור האסיפה הכללית, כאשר לצורך האישור נדרש רוב מקרב בעלי מניות המיעוט.
פרופ' האוזר מבטיח כי רשות ניירות ערך בניהולו תאכוף את תיקון 20 לחוק החברות: "בכל הנוגע לתיקון 20, בכוונת הרשות לפעול בכלים שעומדים לרשותה כדי להבטיח שיינתן לציבור גילוי מלא לאופן אישור התגמול לבכירים במוסדות החברה, ולנימוקים של הדירקטוריון למתן התגמול. גילוי כאמור יאפשר לבעלי המניות לשפוט בעצמם אם הדירקטוריון נהג בהתאם לחובות המוטלות עליו, ואם המסקנה תהיה כי הדירקטוריון התרשל – יוכלו המשקיעים להגיש תביעה בשם החברה. במקרים המתאימים – נשקול גם לסייע במימון תביעות מסוג זה בהתאם לסמכותנו".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.שמוליק האוזר מקצועי, ידען והרגולטור היחידי שגם עושה... (ל"ת)נטלי 07/01/2013 17:22הגב לתגובה זו0 0סגור