ניצחון לגד זאבי: ביהמ"ש קבע באופן תקדימי שהבנקים גבו ממנו ריבית חריגה

איש העסקים תבע 830 מיליון שקל שנגבו ממנו בגין ריבית הפרה לאחר שלא עמד בתנאי הלוואה לרכישת 19.6% ממניות בזק
 | 
telegram

מכה קשה לבנקים בישראל וניצחון חלקי לגד זאבי - בית משפט מחוזי מרכז-לוד נתן אתמול פסק דין חלקי בגין תביעה שהגיש זאבי בשנת 2009 בסך 830 מיליון שקל נגד שבעת הבנקים הגדולים ישראל. השופט בנימין ארנון קיבל חלקית את התביעה של זאבי והורה לצדדים להגיש בתוך 30 יום חישוב מפורט של ההפרה שהבנקים חייבים בהשבתו לזאבי, אחרת ימנה ביהמ"ש מומחה שיקבע מה סכום ההשבה.

תחילת הפרשה באוקטובר 1999 אז רכש גד זאבי 19.6% ממניות חברת בזק מידי כייבל אנד וויירלס הבריטית. המימון לרכישת המניות, בסך 643 מיליון דולר, הגיע מקונסורציום של שבעה בנקים: הפועלים (31%), לאומי (24%), הבינלאומי (16%) דיסקונט ומרכנתיל דיסקונט (15%), מזרחי-טפחות (10%), ואגוד (4%). בשנת 2000 נלקחה הלוואה נוספת בסך 90 מיליון דולר.

מניות בזק של גד זאבי נמכרו בשנת 2009 והתמורה הועברה לבנקים
ההלוואה הייתה מסוג נון-ריקורס, כלומר הבטוחה היחידה להשבתה היו מניות בזק עצמן. אלא שבעקבות המשבר בשווקים מניית בזק צנחה, החברה לא חילקה דיבידנדים והפרטתה התעכבה. זאבי לא עמד בתנאי ההלוואה ובתגובה הבנקים ביקשו בשנת 2002 לקבל את הבטוחות.

מניותיו של גד זאבי עברו לכונס הנכסים, עו"ד אלקס הרטמן. בסוף שנת 2009, לאחר שש שנים בכינוס, ולאחר שבזק הופרטה ומנייתה עלתה בשיעור ניכר, מכר עו"ד אלקס הרטמן את מניות בזק בשוק ההון (בעסקאות מחוץ לבורסה). התמורה עברה לנושי גד זאבי - הבנקים המלווים.

בית המשפט: "גביית ריבית כזאת חורגת מההסכמות"
הבנקים לא הסתפקו בקבלת מלוא כספי ההלוואה (קרן+וריבית) וחייבו את גד זאבי בעוד 859 מיליון שקל כתשלום בגין ריבית הפרה. הריבית עמדה על שיעור גבוה של 3%. כעת קבע השופט בנימין ארנון באופן תקדימי שהריבית תפחת ב-0.5% לגובה של 2.5%. "גביית ריבית כזאת חורגת מההסכמות", קבע ביהמ"ש.

בנובמבר 2009, הגיש גד זאבי תביעה נגד הבנקים בסכום של 830 מיליון שקל ודרש את הכסף שנגבה בגין הריבית החריגה בחזרה. לטענתו, ריבית ההפרה הגבוהה במיוחד לא נועדה לתשלום במשך זמן כה ארוך, אלא לתקופת ביניים קצרה עד למימוש הביטחונות.

בסמכות ביהמ"ש להתערב בריבית הפרה שנקבעה בין בנק ללקוח
כעת על הבנקים להשיב לגד זאבי סכומים בגין הריבית שנגבתה ממנו בגין התקופה שחלה מיום 1.1.2007 ואילך, ואשר לגביה הופחת שיעורה של ריבית ההפרה משיעור של 3% לשיעור של 2.5% (בנוסף לריבית ההסכמית והריבית הנוספת כמוגדר בפסק הדין). הסכום שיושב לזאבי מוערך בכמה עשרות מיליוני שקלים.

פסק הדין קובע קביעה חדשנית, לפיה בסמכותו של ביהמ"ש להתערב בריבית הפרה שנקבעה בחוזה הלוואה בין בנקים ללקוחותיהם מכוח היותה של ריבית זו בגדר פיצוי מוסכם כקבוע בסעיף 15(א) לחוק החוזים - תרופות. פסק הדין עוסק עוד ביכולתו של בית המשפט לחלק מחדש את הסיכונים בין הצדדים להסכם, שעה שנוצרו נסיבות חריגות שלא נצפו על ידי הצדדים בעת כריתתו וקרס הסיכונים המקורי שבין הצדדים.

את גד זאבי ייצגו עורכי הדין גיורא ארדינסט, רן שפרינצק, תומר ויסמן ומיטל טויסטר. את הבנקים ייצגו עורכי הדין אורי גאון, ליאת עיני-נצר, נורית ברלינר-שקד ועירית קרלמן.

המהלך התקיף והנחרץ של הבנקים נגד גד זאבי תרם להתמוטטות עסקיו והוא נאלץ להיפרד מהם בזה אחר זה בשנים האחרונות: 30% ממניות המרכז המסחרי "גרנד קניון" בחיפה, בית החולים אלישע בחיפה והאחרונה בתור - חברת יפנאוטו, יבואנית סובארו לישראל.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות