סופ"ש

זיו ספיר: "הפער בין המעו"ף לחו"ל לא ייסגר - אין כוונה להגדיל החזקות בת"א"

סמנכ"ל ההשקעות במגדל שוקי הון מתייחס להתפטרות בכירי הבורסה, להצטמקות המחזורים, ומספק המלצות לסקטורים מעניינים להשקעה
חן דרסינובר | (31)

הבורסה בת"א מרכזת עניין רב בתקופה האחרונה, ולאו דווקא בזירת המסחר אלא דווקא מאחורי הקלעים. ביום חמישי האחרון, שבוע לאחר הודעת ההתפטרות המפתיעה של מנכ"לית הבורסה אסתר לבנון לאחר 7.5 שנים בתפקיד, יו"ר הבורסה שאול (סם) ברונפלד הודיע על התפטרותו מתפקיד יו"ר דירקטוריון הבורסה.

הודעות הפרישה של ברונפלד ולבנון מצטרפות להודעות הפרישה של המשנה למנכ"ל יוני שמש וסמנכ"ל הכספים יוסי טרייסטר, והכוורת הניהולית בבורסה מתפרקת. זאת, על רקע הביקורת הציבורית בדבר דעיכת הבורסה, בין היתר מצידו של יו"ר רשות ניירות ערך פרופ' שמואל האוזר שתקף בחריפות את ההתנהלות של בכירי הבורסה באחד העם.

Bizportal שוחח עם זיו ספיר, סמנכ"ל ההשקעות במגדל שוקי הון, על התפרקות הנהלת הבורסה, על הדרכים לשיפור הסחירות והעניין וכן על סקטורים ומניות מומלצים להשקעה בתקופה הקרובה לאור מגמת הדשדוש במדד המעו"ף.

הנהלת הבורסה בת"א מתפרקת ובימים אלה ניצת ויכוח ער בין יו"ר הבורסה המתפטר סם ברונפלד ליו"ר רשות ני"ע פרופ' שמואל האוזר בכל הנוגע למצב של הבורסה. מי לדעתך אשם בדעיכתה של הבורסה באחד העם?

"אני לא רוצה להתייחס לאנשים ספציפיים, אבל האחריות היא משולשת והיא מוטלת על משרד האוצר, הנהלת הבורסה ורשות ני"ע. כל הגורמים צריכים לכוון למטרה אחת משותפת - להעלות את מחזורי המסחר תוך הקטנת נטל הרגולציה. מה שקורה היום הינו שילוב של ירידה בסחירות בשווקי העולם, מצב אנמי של השוק בישראל ורגולציה חזקה מאוד. סה"כ אין ספק שמחזורי המסחר בבורסה ירדו. אולם, בעוד שבשווקי חו"ל ניסו להתמודד עם בעיית מחזורי המסחר פה עשו ההיפך - הנהלת הבורסה לא התאמצה מספיק לשנות את המצב". ספיר ביקש להמחיש את דבריו, ומציין בהקשר זה כי "הבורסה הייתה יכולה לפתח מדדים חדשים, שכוללים גם מניות מסקטורים שונים, שעליהם היו יכולים להיות מונפקים תעודות סל שהיו משפרים את הסחירות. המדדים הקיימים, כדוגמת "תל בונד יתר", אנמיים מאוד ולא מעודדים את המשקיעים או הסוחרים לקנות תעודות סל על המדדים ובכך להגדיל את מחזורי המסחר. הבורסה צריכה לחשוב על פתרונות פרקטיים ויצירתיים שיש בהם כדי למשוך משקיעים. פיתרון טכני כדוגמת הארכת שעות המסחר אין די בו כדי להביא לשיפור ולהשגת המטרה".

מה לדעתך הפעולה הראשונה שהנהלת הבורסה תידרש לבצע כדי להפיח חיים בבורסה בת"א?

"הנהלת הבורסה צריכה להחזיר את אמון המשקיעים, ולהוכיח כי היא פועלת לטובת השוק. יש לבחון גם האם ניתנו כל הכלים להנהלת הבורסה מצד הרשויות לשפר את המצב. לדעתי, רשויות המס נדרשות לבחון האם הורדת נטל המס צפויה להביא להעלאת מחזורי המסחר באופן משמעותי. יש לערוך שיקולי עלות מול תועלת - אם הורדת שיעור מס רווחי הון תביא לעלייה של 30% במחזורי המסחר, ברי כי מדובר בשינוי חיובי שהינו נדרש בעת הזו".

ספיר סבור שהעלאת מס רווחי הון לשיעור של 25% לפני כשנתיים היא אחד מהגורמים שהביאו לקיטון במחזורי המסחר. לדבריו, "אם רוצים לעודד מסחר אי אפשר להעלות במקביל את שיעור המס על רווחי הון. אם לא היו מעלים את שיעור המס זה היה מגדיל את המחזורים. במקרה הזה אני סבור כי רשויות המס היו יכולות להמתין לזמנים טובים יותר להעלאת המיסוי על רווחי הון".

קיראו עוד ב"שוק ההון"

ספיר מתייחס גם לרגולציה החונקת שמקטינה באופן ניכר את אטרקטיביות ההשקעה בבורסה באחד העם. לדבריו, "הרגולציה גרמה ל-100 חברות למחוק את עצמן מהבורסה בשנתיים האחרונות. ברגע שיש פחות היצע בשוק, המירווחים בין הביקושים להיצעים גדלים והדבר מאפשר לסוחרים בשוק ל'שחק' במניות ולהוריד אותן בכסף קטן באופן יחסי".

עוד הוסיף ספיר כי "רגולציה היא דבר טוב עד שזה פוגע בהשקעות. קח לדוגמא את נושא ניירות הערך בסיכון. רשות ני"ע מתייחסת למניות ושותפויות מסקטורים שנחשבים ספקולטיביים ככאלה שמצויים בסיכון מיוחד, זאת ללא עריכת בדיקה מעמיקה בעניין. כך, מנהל השקעות לא יכול לקנות עבור לקוח ניירות בסיכון מיוחד אלא אם החתים אותו קודם לכן על טופס שמתיר זאת. ואני שואל - מדוע רשות ני"ע מתייחסת אל כל החברות האלה כאל מקשה אחת? מדוע שותפויות כדוגמת אבנר יהש ודלק קידוחים יהש וישראמקו יהש שכלולות במעו"ף עדיין מוגדרות כניירות שהשקעה בהן כרוכה בסיכון מיוחד? מדובר בהליך רגולטורי שמסרבל את ההליכים ואת העבודה השוטפת". כיצד ניתן למשוך חברות ישראליות שנסחרות בחו"ל, כדוגמת צ'ק פוינט, להירשם למסחר בבורסה בת"א?

"זה יהיה מאוד קשה. צריך לשאול את השאלה למה צ'ק פוינט תרצה להנפיק פה? מחזור המסחר במנייה בארה"ב בממוצע הינו סביב 150 מיליון דולר, יותר ממחצית ממחזור המסחר הממוצע של כל המניות בבורסה בת"א. לצ'ק פוינט אין שום תמריץ להשקיע עלויות נוספות בהתאמה לרגולציה שרשות ני"ע דורשת. לדעתי, הבורסה צריכה להציע תנאים אטרקטיביים יותר לחברות דואליות שיירשמו למסחר כאן כדי להצדיק את השקעת העלויות הנוספות". על רקע מגמת הדשדוש במדד המעו"ף, כיצד מגדל שוקי הון מחלקת את ההשקעות המנייתיות בין ישראל לחו"ל, והאם לדעתך הפער שנפתח בין המעו"ף למדדים המובילים בחו"ל צפוי להיסגר בקרוב?

"אנו משקיעים לפחות 50% בחו"ל בחלק המנייתי. אני לא רואה באופק שיהיה שינוי בגלל מצב המאקרו בישראל, והפער צפוי להישאר בעינו. ארה"ב, בניגוד להרבה מדינות בעולם, מפגינה קצב צמיחה עולה בניגוד לישראל, שם קצב הצמיחה מצוי במגמת ירידה. אין לנו כוונה להגדיל החזקות בשוק הישראלי, גם כך החזקה בשיעור של 50% במניות בת"א זה יותר מדי".

מה תמהיל ההשקעות המומלץ לדעתך כרגע למשקיע הממוצע?

"לדעתי יש להחזיק 30% לפחות מהתיק במניות. יש להתמקד בהחזקה באג"ח קונצרני קצר במח"מ של שנתיים - שנתיים וחצי. אפשר לרדת בדירוגי האשראי אבל לא מומלץ להעלות מח"מ. באפיק האג"ח הממשלתי בישראל לא מומלץ להשקיע באגרות חוב אשר נושאות מח"מ מעל 4 שנים בגלל מגמת עליית התשואות בארה"ב וכל עוד קיימת סבירות להורדת ריבית נוספת".

לסיום, תוכל לסמן מניות וסקטורים מומלצים להשקעה בתקופה הקרובה?

"בארה"ב, מניות Buy-Back גדולות שמחלקות דיבידנד ממולצות להשקעה. ניתן להיחשף אליהן באמצעות ETF שסימולו PKW. בישראל, מניות התקשורת, כדוגמת בזק, סלקום ופרטנר מעניינות בטווח הקצר, זאת למרות הזינוק שנרשם במחירן לאחרונה".

עוד הוסיף ספיר כי "מניית פריגו מעניינת כל עוד היא שומרת על החזקתה בשוק תרופות ה-OTC. גם מניות מסקטור הנדל"ן המניב בישראל מעניינות כל עוד אחוזי התפוסה בישראל לא רושמים ירידה ניכרת. גם מניות מסקטור הצריכה הפרטית כדוגמת רמי לוי ושופרסל מענייינות להשקעה הואיל ולדעתי הן צפויות להיפגע פחות מהמיתון בישראל".

תגובות לכתבה(31):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 23.
    פעיל 28/07/2013 11:11
    הגב לתגובה זו
    הרגולציה על בעלי הרשיונות מטורפת. אכיפה פנימית הבריחה את בעלי המקצוע - בניהול תיקים פועלים רק 37% מבעלי הרשיונות שהרשות הנפיקה - מה עושה בנדון הרשות לני"ע?
  • 22.
    מס להוריד את המס ןלא לעלות למשך 20 שנה להחזיר את האמון (ל"ת)
    איציק 28/07/2013 09:26
    הגב לתגובה זו
  • 21.
    פגיע אנושה של מדינות אוייב בכלכלת ישראל דרך אירופה (ל"ת)
    שמימנה את דפני ליף! 28/07/2013 06:43
    הגב לתגובה זו
  • 20.
    השקולה 27/07/2013 12:49
    הגב לתגובה זו
    לפחות על רווח בסכום בסיסי מסוים, נניח 60 א לשנה שיהיה מס אפס.
  • 19.
    Ligia 27/07/2013 01:26
    הגב לתגובה זו
    באותו רגע שיורידו את מס רווחי הון ל-10% (כן עשרה) אז הבורסה תהיפך לאלטרנטיבה טובה להשקעות. כל עוד פוחדים משלי יחימוביץ אז אפשר להגיד קדיש על הבורסה.
  • 18.
    אשר 26/07/2013 21:31
    הגב לתגובה זו
    בלי הורדת מס הטימטום, הבורסה לא תתאושש. כל השאר זה "קלאם פאדי"
  • 17.
    רמי 26/07/2013 19:57
    הגב לתגובה זו
    עוד לבן מניאק שהעלו ללילה כלכלי להפחיד את המשקעים הם בנתיים המרוחיים הגדולים שיש להם פרנסה קבועה באופציות בקניה שלהם זה רק על בטוח ורוצים להמשיך לגנוב מתי יהו ההלויות שלכם מתי קבר אחים נעשה לכם
  • 16.
    לינו 26/07/2013 19:06
    הגב לתגובה זו
    זה יביא משקיעים צריכים לעשות העדפה של השוק הישראלי וגם לחייב קופות גמל לרכוש מניות ישראלית ולא לקנות מניות מסוכנות הברוך הגדול של קרקעות ברומניה הביא שפל לישראל ולא המצב בארץ
  • 15.
    יד הנפץ 26/07/2013 17:57
    הגב לתגובה זו
    קופות הגמל למיניהן וקרנות הנאמנות.
  • 14.
    פתאם הוא נזכר שהם לא מתפקדים? גם הוא החוצה! (ל"ת)
    האוזר 26/07/2013 16:21
    הגב לתגובה זו
  • 13.
    זיפו 26/07/2013 16:18
    הגב לתגובה זו
    ארהב נמצאת בשיא כל הזמנים ומחכה לטריגר שיפיל את השווקים 15-20. בישראל נושבות רוחות מלחמה , כל יומיים המדינה מפעילה צופרים ומכינה את התושבים למלחמה מול אירן שאם בסוף קיץ זה לא תותקף , בשנה הבאה היא כבר תחזיק בפצצת אטום. בתי השקעות יודעים זאת ולא מגדילים אחזקות כך גם המשקיעים המתוחכמים. חמור מי שנכנס כעת לשוק. אם כבר זה הזמן למכור הכל ולשבת על הגדר. גילוי נאות. לא מחזיק אף לא מניה אחת עד לאחר מלחמה.
  • ומה עם שורט? (ל"ת)
    ג'מבו 26/07/2013 22:58
    הגב לתגובה זו
  • מה עם STOP LOSS? (ל"ת)
    קליפ 27/07/2013 10:11
  • jjgjd 26/07/2013 19:14
    הגב לתגובה זו
    טריגר קטן ושוק בארה"ב יוצא למימוש של עד 20% אירן בפתח ותוך שנה ייפלו שערות מכאן עד יפאן. למה שיגדילו אחזקות כאן? תגיד תאמת זיו, אל תחרטט לנו
  • 12.
    אחד העם 26/07/2013 15:10
    הגב לתגובה זו
    ניסו הכל וכלום לא עוזר. הורדת המס תחזיר הרבה מאוד משקיעים בינונים וקטנים שהסיטו פעילות (לרוב לנדל"ן). מקבלי החלטות תנסו בסוף גם יהיה יותר מס (20% מס על מחזור גדול שווה יותר מ -25% מס על אין כמעט מחזור) ואולי אפילו זה יעזור למחירי הדיור. תנסו!!!
  • אילנית 26/07/2013 16:09
    הגב לתגובה זו
    לרבים מגיע החזרי מס הבנקים יודעים לעשות זאת אבל לא עושים מידי שנה אני מגישה דו"ח מקוצר ומקבלת החזרי מס. לא כולם יודעים לעשות זאת או נאלצים לקחת אנשי מקצוע. השנה "התנדב" רו"ח ממכריי לעשות לי את הדו"ח ובמקום החזרי מס קיבלתי חיוב . "שכחו' שם להכניס כל מיני זיכויים , שמעתי על מקרים רבים כאלה . מס הכנסה נותן בונוסים לפקידים על גבייה לכן הם משתמשים בשיטת "מצליח" וטועים לטובתם . האם זה ניהול תקין? והאם כשהם מחזירים כספים הם מדייקים בסכום? מס הכנסה מתגלה בחוסר אמינותו זה לא רציני וצריך לדרוש מהבנקים שיעשו בדיוק את החישוב ויעבירו זיכויים לשנה הבאה אם יש צורך הם יודעים לעשות זאת וחייבים . די להתעמרות באזרח. (אני לא מתכוונת לשתוק להם על זה)
  • 11.
    אילנית 26/07/2013 15:08
    הגב לתגובה זו
    רמי לוי ושופרסל מעניינות להשקעה הן צפויות להפגע פחות מהמיתון בישראל. 1. הוא צופה מיתון (לפחות אני לא היחידה) 2. הוא חי באשליות שהמניות האלה לא יפגעו רמי לוי כבר בשיא השיאים ושופרסל עם המחירים שלה גם תיפגע
  • 10.
    מס' 1 בת"א-כלל ביוטכנולוגיה (ל"ת)
    אבנר 26/07/2013 14:30
    הגב לתגובה זו
  • אבנר וכלל אפשרות השקעה נבונה בהחלט (ל"ת)
    אילנית 26/07/2013 15:05
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    די לרגולציה! 26/07/2013 14:28
    הגב לתגובה זו
    יש לבטל את כל הרגולציה הפוגענית והלא שפוייה!
  • רגולציה לגרש! 26/07/2013 18:57
    הגב לתגובה זו
    על האחראים לעודף הרגולציה לתת את הדין!
  • 8.
    KAMPOS 26/07/2013 13:49
    הגב לתגובה זו
    מיסוי על מניות חו"ל לא משנה אם הרווחת או הפסדת על כל מימוש לקחו/גנבו ממך 5 אחוז מהסכום הכולל היום התקנות השתנו קצת ולפי מבחן התוצאה יש לא מעט שמעדיפים לסחור בחו"ל ולא בארץ אין ברירה צריך למצוא דרכים לעודד את המהמרים להמר בארץ כדי שיפסידו אותו כאן ולא בשדות נכר
  • 7.
    מס ל 0 המחזורים 85% 26/07/2013 13:41
    הגב לתגובה זו
    למה כיל כבר לא שווה ? טבע בחוץ?
  • 6.
    מזומן בחשבון 26/07/2013 13:33
    הגב לתגובה זו
    ולא אקנה מניות ואשלם 25% מה לא הבנתם?
  • 5.
    גאון 26/07/2013 13:30
    הגב לתגובה זו
    וסוחטים עוד טיפה עליות זה כבר נגמר. ההמצאות שלו עוד תעודת סל למדדים זה היינו הך כמו פקיעה מי צריך את זה? תורידו את המס המטומטם הזה מה לא הבנתם? תפסיקו להרוס בהבל פה את הבורסה והכוונה לשלי יחימוביץ ויהיר לפיד שהרסו את מניות הגז כיל וח"ל ועוד ידם נטויה עם שישנסקי ב ג ד ה וכו. נמאסתם ולא רק הציבור בורח גם הטייקונים בורחים ובצדק.
  • 4.
    בורסה נא לפנות את השאלות לשר האוצר מה הוא אומר רק מס מס (ל"ת)
    איציק 26/07/2013 13:07
    הגב לתגובה זו
  • שר אוצר 26/07/2013 13:34
    הגב לתגובה זו
    יחימוביץ וחושב שהמציא את הגלגל. האיש לא קולט שביבי שילם בגלל מה שעשה למשקיעי הגז והמשחקים עם שישנסקי שגזלו את המשקיעים והפרו את החוזים . לפיד עשה אותו דבר עם כיל כיל נמצאת 75% בידי הציבור והקרנות פנסיה גם יפגעו מהפה הגדול שלו ועדת שישנסקי השניה היא בזיון מה יש לו לבדוק? רק לפני שנה חתם עם כיל חוזה הוא מתכוון להפר חוזה? זאת מדינת עולם שלישית ופלא שעופר בורח מפה.?
  • 3.
    אסף 26/07/2013 12:46
    הגב לתגובה זו
    שיורידו את המס על רווחי ההון יראו מידית עלייה במחזורי המסחר, וזאת בלי קשר לשלל מחקרים שהוכיחו בעבר ששיעור המס הרווחי ביותר למדינה הוא 7-8% אם אני לא טועה (בטח לא באזור ה25%)
  • 2.
    מבינה 26/07/2013 12:42
    הגב לתגובה זו
    כל מה שצריך לעשות, זה לחזור לשוק מתפתח, המחזורים יעלו, להוריד את המס ל15%, כדי להתחרות עם ארה"ב, לקבוע מדיניות חלוקת דיבידנטים לכל החברות, לא אקראי, תעודות על מדדים נוספים כמו בארה"ב, זאת ההתחלה
  • 1.
    דימה 26/07/2013 12:34
    הגב לתגובה זו
    סוף סוף הגיע מי שהוא נורמלי ומבין עניין
  • למי יש אינטרס להריץ את סלקום כבר הרבה זמן? (ל"ת)
    30/07/2013 12:28
    הגב לתגובה זו