המחלבה של אלוביץ': בזק חילקה 13 מיליארד שקל בדיבידנדים מאז רכש את השליטה - מה אומרים האנליסטים?
השבוע הודיעה בזק על חלוקת דיבידנדים נוספת של 1.5 מיליארד שקל. בסך הכול חילקה בזק כ-13 מיליארד שקל מאז ששאול אלוביץ' רכש את השליטה בחברה לפני שלוש שנים. מה האנליסטים חושבים על כך?
תחילתו של המהלך הנדיר הזה בינואר 2010 אז חגג אלוביץ' יום הולדת 62 עם מתנה גדולה במיוחד של רכישת השליטה (30%) בקבוצת התקשורת הגדולה בישראל מידי קבוצת אייפקס-סבן-ארקין. העסקה הושלמה בחודש אפריל באותה שנה תמורת 6.5 מיליארד שקל ובכדי לקבל את אישור הרגולטור הוא מכר את אחזקותיו בחברות YES ובסמייל 012.
אלוביץ' רכש עם הון עצמי מינימאלי את אחת החברות הגדולות במשק
מהלך ההשתלטות של אלוביץ' על בזק פשוט וגאוני. עם הון עצמי מינימאלי הוא רכש בדרך של פירמידה את השליטה באחת החברות הענקיות והטובות במשק. אלוביץ' הפך בין לילה להיות אחד הלווים הגדולים במשק אם לא הגדול שבהם, אך עם נכס בסיס מעולה - בזק. הפתרון לכך הגיע בדרך של חלוקת דיבידנדים אגרסיבית מרווחי החברה ועוד חלוקה מיוחדת בדרך של הפחתת הון.
"אני לא רואה בחלוקות הדיבידנד משהו בעייתי כיוון שרמת המינוף של החברה נמוכה יחסית והיא מייצרת תזרים מזומנים חופשי גבוה. בהיעדר פרוייקטים גדולים, רמת המינוף של החברה תרד ובשלב מסויים אפילו מדברים על ניהול לא יעיל של המאזן - לחץ מצד בעלי מניות ולאו דווקא אלוביץ' להעלות את המינוף."
- מממשת רווחים - בי קום מוכרת מניות בזק בכ-950 מיליון שקל
- "המשקיעים הזרים חוזרים להתעניין בבזק; המכפיל עדיין נמוך ביחס למתחרות"
"תשואת הדיבידנד של בזק מייחדת אותה בנוף של המשקיעים הזרים. אין היום הרבה חברות בישראל שמושכות את תשומת הלב של הזרים - וחלק גדול מזה נובע מתשואת הדיבידנד".
איפה בזק נמצאת ביחס לחברות דומות בנושא הדיבידנד?
בירון: "אם סלקום או פרטנר ברמות המינוף שלהן היו מחלקות דיבידנד אז השוק היה מתייחס לזה אחרת. ברמות מינוף גבוהות כמו של סלקום ופרטנר, המשקיעים מעדיפים שהחברות ישתמשו במזומנים או בתזרים כדי להוריד את המינוף בעוד שבבזק הסיפור הוא אחר לגמרי."
"בהשוואה למפעילים דומים באירופה בזק נמצאת בחלק התחתון מבחינת מינוף גם בגלל שיעורי הרווחיות המאוד גבוהים שלה - זאת חברה מאוד יעילה במונחים בינלאומיים. גם בשנים הקרובות התזרים של בזק ימשיך להיות חזק למרות האתגרים התחרותיים. בשורה התחתונה זה שבבזק יש בעל בית שרוצה הרבה דיבידנדים זאת לא בעיה - תלוי מה מצב החברה".
- הבוקר בבורסה - הדואליות, מניות השבבים ועל אפל
- הבנקים מרוויחים, הלקוחות פחות: מה הריבית שהבנקים מציעים לכם בפיקדונות?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
רמת החוב ל-Ebitda של בזק 1.8 - נמוך יחסית לחברות תקשורת בעולם
כשאלוביץ' רכש את השליטה בבזק בתחילת 2010, היקף ההתחייבויות שלה לזמן ארוך עמד על 3.6 מיליארד שקל. היום היקף ההתחייבויות שלה לזמן ארוך עומד על 9.3 מיליארד שקל. ההתמנפות נעשתה כדי שבעל השליטה יוכל לשרת את חובות העתק שלו לבנקים, אך האנליסטים לא מתרגשים מכך ומבהירים שלבזק עם דירוג חוב גבוה של AA אין שום בעיה בהחזר החובות.
רמת החוב ל-Ebitda של בזק עומדת על 1.8 הנחשב לנמוך יחסית לחברות תקשורת בעולם. בנוסף בזק עשויה להתחיל להפחית את המינוף החל משנת 2014. משקיעים שונים ניסו ללא הצלחה לעצור את חגיגת הדיבידנדים בבזק, אך השופטת דניה קרת מאיר אישרה את כל חלוקות הדיבידנדים.
גלעד אלפר מאקסלנס: "הציבור מחזיק 70% מהמניות - אף אחד לא גונב מאיתנו
אלפר: "חלוקות הדיבידנדים אינן מפריעות לבזק מבחינת תחרות, השקעות או יכולת לגייס לקוחות. עובדה שהם מצליחים לגייס משתמשים ומאבדים מעט לקוחות להוט ומייצרים הרבה מזומן מדי רבעון. תפעולית בזק מתקתקת בצורה מצויינת - זאת חברה מוצלחת רווחית ודומיננטית."
"מקובל בתעשייה הזאת לשלם דיבידנדים. בזק אמנם משלמת יותר, אבל לא בצורה חריגה. היא יכולה לשלם כל כך הרבה כי היא כל כך רווחית. אם זאת הייתה חברה חלשה אז היה אפשר לטעון נגדם אבל זה לא המצב."
"בנוסף לכך זה לא שאלוביץ' גונב מאיתנו כסף, 70% ממניות בזק בידי הציבור כלומר כולם מרוויחים. אף אחד לא מרמה אף אחד ולא דופק אף אחד. בזק זאת חברה שמשלמת מס מלא בשיעור אפקטיבי של יותר מ-25% אז גם פה אי אפשר להגיד עליהם שום דבר".
בכל זאת - מה הסיכונים בחלוקות הדיבידנד?
"משרד התקשורת טוען שהרשת של בזק לא מספיק מתקדמת וצריך יותר סיבים אופטים ברשת ולא נחושת. המודל הוא יפן ודרום קוריאה ואחת הסיבות שאנו לא רואים זאת כי החברה מעדיפה לחלק דיבידנד. חשוב להבהיר שבזק דואגת להשקיע בצורה אופטימאלית כדי להיות ביתרון תחרותי ואת זה הם עשו".
מה הסיכונים של בזק באופן כללי?
"יש שלושה סיכונים עיקריים: רגולציה - כמו בחברות הסלולר משרד התקשורת יכול להיות מאוד אגרסיבי ולך תדע מה הם יכולים לעשות לבזק. השוק הסיטונאי - פרטנר וסלקום יוכלו לספק שירותי טלפון, אינטרנט וטלוויזיה על גבי התשתית של בזק. חברת החשמל - זה שינוי אמיתי בנוף התחרותי: בנייה של רשת חדשה לגמרי ברמה הטכנולוגית הכי גבוהה שיש בעולם ושתוכל להתחרות בבזק על הכול. מדובר ברשת סיבים אופטים טהורה ללא נחושת".
בזק חילקה דיבידנד מיוחד של 3 מיליארד שקל מעבר לדיבידנד של מלוא הרווח
באוגוסט 2009 החליט דירקטוריון בזק לאמץ מדיניות חלוקת דיבידנד בגובה של 100% מהרווח לאחר מס. במארס 2011 הגיעה הבוננזה הגדולה - בית המשפט המחוזי בתל-אביב אישר חלוקת דיבידנד בגובה של 3 מיליארד שקל - סכום שהינו מעבר לרווחי החברה ב-6 מנות חצי שנתיות. החלוקה האחרונה בחודש הבא.
מניית בזק עלתה בכ-50% מתחילת השנה למחיר המשקף לחברת המעו"ף שווי שוק של כ-17 מיליארד שקל. בי קומיוניקיישנס מחזיקה ב-31% ממניות בזק ו-אינטרנט זהב מחזיקה ב-68% מחברת בי קומיוניקיישנס. שותף נוסף חדש לאלוביץ' בחברת אינטרנט זהב הוא טדי שגיא
דוב רוזנברג מכלל פיננסים: "בזק ממנפת את עצמה בתקופה שהתוצאות שלה יורדות"
רוזנברג: "חלוקת הדיבידנדים בבזק לא בריאה לחברה - היא ממנפת את עצמה בתקופה שהתוצאת שלה הולכות ויורדות והחוב נטו שלה תפח ל-8 מיליארד שקל והוא צפוי לצמוח עוד כי יש עוד חלוקה של 1.5 מיליארד שקל."
"תזרים המזומנים של בזק חזק אבל יש החזר ריביות ותשלומי קרן וגם תשלום דיבידנים מיוחדים שהוא בעצם מגדיל את המינוף של החברה ומצטרף לדיבידנד הרגיל שהוא בגובה של 100% מהרווח הנקי שלה. נוצר מצב שלמרות התזרים הגבוה, בזק ממשיכה למנף את עצמה ולהגדיל את החוב. "
"זה לא משפיע על הלקוחות אלא על בעלי המניות ועל בעלי האג"ח. מחלקים דיבידנדים בזמן שהתוצאות צפויות לרדת ולכן היכולת העתידית לחלק דיבידנד תרד וגם מבנה ההון של החברה עלול להיפגע."
"אין חשש מחלוקת הדיבידנד, אך השאלה היא לא רק האם בזק תוכל לעמוד בהחזר החובות - זה ברור שאין חשש. אם התמחור של המניה מגלם בתוכו ציפיה לדיבידנדים, אז החלוקה האגרסיבית תיפגע ביכולת זאת בעתיד".
הכנסות בזק נשחקו ב-11% בעיקר בגלל התחרות הקשה בתחום הסלולר
בזק, בניהולה של סטלה הנדלר, פועלת באמצעות אחזקה מלאה של 100% בחברות פלאפון, בזק בינלאומי ווואלה וכן אחזקה של 50% בחברת YES (די.בי.אס). אלוביץ' מכהן בתפקיד יו"ר דירקטוריון בזק.
בזק נמצאת במצב טוב כך מעריכים כל האנליסטים המסקרים אותה. החברות המרכיבות את הקבוצה עוסקות בכל מגוון שירותי הטלקום: טלפוניה מקומית ובינלאומית, קווית ואלחוטית, אינטרנט מהיר, תמסורת ועוד. את המחצית הראשונה של השנה סיימה עם הכנסות של 4.8 מיליארד שקל ובשורה התחתונה נרשם רווח נקי של 970 מיליון שקל.
ההכנסות נשחקו ב-11% לעומת התקופה המקבילה אשתקד והרווח הנקי ירד ב-3%. הכנסות בזק נפגעו בעיקר בגלל התחרות בענף הסלולר. למרות ההרעה בתוצאות והאתגרים הגדולים העומדים בפני החברה בעתיד, אין כאמור עוררין על החוזק שלה הנובע בין השאר מהגודל שלה והשליטה בתשתית הקווית בישראל.
בחברת בזק מבהירים שהחברה השקיעה הון עתק בשנים האחרונות ברשת ה-NGN, בכבל תת מימי, בשדרוג הרשת בפלאפון ועוד. אחוז ההשקעה מההכנסות נחשב גבוה יחסית לחברות דומות בעולם.
סבינה פודבל מלידר שוקי הון: "חלוקות הדיבידנדים תמכו באטרקטיביות של המניה"
פודבל: "בזק ידועה בזה שהיא מחלקת דיבידנדים גבוהים - תשואת הדיבידנד של בזק היא בין הגבוהות ביחס לשוק התקשורת הישראלי, לכלל המניות בבורסה וגם ביחס לבנצ'מארק בעולם."
"חלוקת הדיבידנד המיוחדת של 3 מיליארד שקל - זה משהו שהעלה את תשואת הדיבידנד עוד יותר ובעיניי זה משהו שתמך באטרקטיביות של המניה. למרות החלוקות הגבוהות, בזק המשיכה להשקיע בתשתית ופרשה בהצלחה את רשת ה-NGN. היא שם ממשיכה בהשקעות ברשת במטרה לפרוס FTTH-FTTB."
"סך הכל הרשת של בזק היא בין המתקדמות בעולם וזה מעיד על כך שלמרות החלוקות הגבוהות, הרשת של בזק מתוחזקת בצורה טובה מאוד. התזרים של בזק מאוד חזק וגם כשראינו את הפגיעה בסקטור הסלולר שהשפיע לרעה על חברת פלאפון, עדיין ראינו את בזק מייצרת תזרים מאוד יפה."
"הפחתת ההון וחלוקת הדיבידנד החריגה הביאה לעלייה במינוף של הקבוצה, אבל הצפי שהמינוף ירד - היה מדובר בעליית מינוף זמנית ולא נוצר זעזוע בחברה".
בזק השתמשה בסוללה של עורכי דין ומומחים כדי להצדיק את הדיבידנדים
לקראת חלוקת הדיבידנדים הנוכחית שילמה בזק לפרופסורים: דן גלאי וצבי וינר כדי שינפיקו חוות דעת מלומדת המאשרת שלחלוקת הדיבידנדים את השפעה לרעה על החברה. צמד המלומדים הגיע למסקנה המתבקשת שפורסמה בשבוע שעבר.
בסופו של יום כנראה שלא מדובר בשאלה כלכלית - כל האנליסיטים ללא יוצא מן הכלל לא מטילים ספק ביכולת החזר החוב של בזק. חלק מהאנליסטים אפילו משבחים את חלוקת הדיבידנדים האגרסיבית וטוענים שהיא מעודדת משקיעים ובמיוחד משקיעים זרים.
כחברה ממשלתית בזק הייתה חברה מונופוליסטית ולא יעילה
כשבזק הייתה חברה ממשלתית לא הייתה כזאת חגיגה של דיבידנדים, אלא שאז בזק הייתה חברה מונופוליסטית, לא יעילה ולא אפקטיבית. תופעה של עובדים שהולכים הבייתה בצהריים וחברים שלהם מחתימים במקומם כרטיס עובד אחר הצהריים, לא הייתה נדירה.
אולי זאת שאלה חברתית - מה עדיף חברה ממשלתית שמתנהלת לא נכון או חברה מתקדמת ויעילה?, אך גם פועלת למטרה עיקרית אחת - שבעל הבית יוכל להחזיר את חובות הענק שלו. המצב האידיאלי - חברה ממשלתית שבמקום לחלק דיבידנדים הייתה משקיעה יותר בתשתיות ו/או מוזילה מחירים, אך זה לא קרה וכנראה שגם לא יכול לקרות.
- 17.ללא אשליות !!! 11/08/2013 11:27הגב לתגובה זותמיד החגיגות מגיעות על גב העובדים , יותר התיעלות יותר פיטורים ויותר צמצומי שכר בעתיד .
- 16.הכתבה פותחת לציבור את עיניו שיש גם ירידות... (ל"ת)אנונימי 10/08/2013 20:02הגב לתגובה זו
- 15.במס ערים בזק פרסה סיבים אופטים עד הכית ,כגון נס ציונה (ל"ת)משה 10/08/2013 17:08הגב לתגובה זו
- 14.לא הבנתי. ממתי דיבידנדים לבעלי המניות זה רע? (ל"ת)אני רק שאלה 10/08/2013 09:11הגב לתגובה זו
- 13.אג"ח אינטרנט זהב 09/08/2013 20:32הגב לתגובה זוכולם מסכימים שבזק חברה טובה נזילה ועם עתיד טוב , בתור מחזיק אגחים קונצרנים של אינטרנט זהב ג , בתשואה 10% צמוד זאת מציאה , זאת אינה המלצה . כל אחד יבדוק את הnav ויבין
- עדיף את המניה של זהב (ל"ת)Rav 09/08/2013 21:09הגב לתגובה זו
- 12.תום 09/08/2013 15:13הגב לתגובה זומשלם הכל וממשך לשלם וכל הסיכון על הציבור ולא על מי שרוכש את החברה במינוף מטורף בלי להביא כמעט כלום מהכיס שלו
- 11.תום 09/08/2013 15:11הגב לתגובה זוהבעיה
- 10.תום 09/08/2013 15:10הגב לתגובה זווהכל על חשבון הציבור
- 9.אנונימי 09/08/2013 13:21הגב לתגובה זוגם פרת נדל"ן לא קטנה מחזיקה בשטחים גדולים.
- 8.אז כמה המניה שווה? 09/08/2013 12:31הגב לתגובה זווגם אין הסכמה ביניהם. אלק אנליסטים
- 7.שווה שורט את בזק!! (ל"ת)זאוס שוקי הון 09/08/2013 12:01הגב לתגובה זו
- 6.דיויד 09/08/2013 11:50הגב לתגובה זובזק כבר ממצאת פוטנציאל , אנשים חושבים שהיא בשיא , תסתכלו למעלה בי קום ואנטרנט זהב שם יש פוטנציאל למאות אחוזים .......
- 5.ד 09/08/2013 11:28הגב לתגובה זוואינטרסנטית שמשרתת אותם היטב - והעיקר - שסופה ידוע וברור.. ייקח עוד זמן אולי אבל במומנטום הנכון יהיה פה שורט מטורף וקריסה אם לא יעצרו את הזלילה הגדולה הזו..
- 4.תיקון: המיוחד טרם חולק. 2.9.13 יום X (ל"ת)תיקון 09/08/2013 11:24הגב לתגובה זו
- יודעים אבל הוכרז כבר 09/08/2013 11:49הגב לתגובה זונכנסו בשערים של 480 בערך. הם צופים עליה ולא רק דיבידנד כל ירידה תהייה הזדמנות קניה. אין להספיד את המניה עדיין רק בגלל חשש של חברת החשמל.
- 3.מה זה חשוב 09/08/2013 10:53הגב לתגובה זוחברה מצויינת ... פרת מזומנים .. מיתנהלת נכון ...תיפעולית מבצעי שיווק מובילים שמותירות את המתחרות מאחור .... שירות מעולה ... מה עוד צריך ???? חב מס 1 !!! הדבר היחידי שנראה מאיים כרגע זו חב חשמל עם הטכנולוגייה המתקדמת שלה בנושא הגלישה .... בזק חייבת לחשוב על היתמודדות עם הנושא .
- 2.האנליסט העממי 09/08/2013 10:51הגב לתגובה זובזק בדרך ל 700. מה כל כך כואב לאנליסטים הדיבידנד? הם חושבים שהכסף יגמר? או שהם לא קנו ובוכים שהפסידו אלפים?
- אחד שמבין 10/08/2013 07:48הגב לתגובה זוולאט לאט בבזק המחזורים יורדים ואילו בטבע כיל והבנקים הם רק עולים כרגע המצב הוא שבמדדים בזק וכיל החליפו מקומות אבל ממש בקרוב כיל תחליף מקומות אם בזק לידיעתכם ביומיים האחרונים בכל יום פוטאש עלתה 3 אחוז וגם כאן סביר ביותר שכיל תעלה
- כבר לא (ל"ת)יונתן 09/08/2013 11:32הגב לתגובה זו
- 1.אנליסטים 09/08/2013 10:49הגב לתגובה זוחלוקת הדיבידנד הגדול היא האחרונה . אחכ יחלקו לבהתאם לרווחים מה רע בזה? אלה שמפחדים מחברת החשמל שימשיכו לפחד בזק חברה יציבה וטובה. להחזיר את הגלגל אחורה כבזק לחברה ממשלתית זה פתאטי כולם שכחו כמה שילמו לבזק אז? אצל ביבי הכל מופרט כולל הנמלים האוטובוסים השלב הבא זה בתי ספר בתי חולים הצבא וכו' ביבי יהיה רק זה שמקבל דמי חסות מכולם. תמשיכו להצביע לו בהמוניכם