דילמת פלוג: החלשות היצוא וייסוף השקל מול מחירי הדיור והמשכנתאות
החלטת הריבית האחרונה של בנק ישראל היתה ההחלטה הראשונה של הועדה המוניטרית בראשותה של ממלאת מקום הנגיד, ד"ר קרנית פלוג וההחלטה היתה להותיר את הריבית על כנה ברמה של 1.25%. היום מתפרסמים הפרוטוקולים של הישיבה ומהם עולה כי ההחלטה התקבלה פה אחד על ידי 5 חברי הוועדה המצומצמת.
מהפרוטוקולים עולה כי חברי הוועדה דנו בדילמה שעמדה במרכז ההחלטה החודש: מחד, החלשות היצוא ומגמת הייסוף של השקל קוראות להפחתת הריבית כדי לתמוך בפעילות. מאידך, המשך הגידול במשכנתאות ועליית מחירי הדירות, הגם שהנתונים האחרונים מצביעים על התמתנות בקצב עליית המחירים, תומכים בהשארת הריבית על כנה משיקולי יציבות.
"בהינתן הפחתת הריבית ב- 0.5% לפני מספר חודשים, הצמצום בפערי הריביות בין ריבית בנק ישראל והריביות במשקים המערביים העיקריים, ההערכה שהפחתות הריבית בעולם מתקרבות למיצוי והפחתת ההקלה הכמותית בארה"ב הנראית באופק, החליטה הוועדה להותיר את הריבית החודש ללא שינוי".
בהתייחס לסביבת האינפלציה הוועדה הסכימה שתמונת המצב האינפלציונית לפיה עלתה האינפלציה בפועל ב-12 החודשים האחרנים למרכז היעד (2%) אינה מצריכה תגובה מצד המדיניות המוניטרית בשלב זה.
בהתייחסם לצמיחת המשק נכתב בפרוטוקולים כי "הנתונים שנוספו בחודש האחרון מצביעים על המשך צמיחה של הפעילות הכלכלית בקצב המתון יחסית שאפיין אותה בשנתיים האחרונות". הוועדה דנה בנתונים לרבעון הראשון שעודכנו כלפי מעלה ובהתרחבות של פעילות המשק ברבעון השני שלפי המידע שהצטבר עד כה, נמשכה בקצב דומה לזה של הרבעון הראשון. "הוועדה הסכימה שהנתונים שנוספו החודש מיתנו את החששות להאטה נוספת בצמיחה".
הוועדה הסכימה שגורם משמעותי הממתן את קצב הצמיחה בתקופה האחרונה הוא החלשות הייצוא, וזאת כתוצאה מהרמה הממותנת של הסחר העולמי. צוין שקרן המטבע הבינלאומית עדכנה כלפי מטה את תחזיות הצמיחה הגלובליות, ובכלל זה את תחזיות הסחר העולמי, והמשק העולמי ממשיך להציג תמונה מעורבת: ביפן ובבריטניה מסתמנת התאוששות; בארה"ב נתוני המאקרו מעורבים ובאירופה נמשכת סביבת המיתון. בנוסף נידונה השפעת המשך המדיניות המוניטרית המרחיבה במשקים העיקריים על ייסוף השקל בחודש האחרון.
בהתייחסם לשוק הנד"ן והמשכנתאות נכתב בפרוטוקולים כי חברי הוועדה דנו בסיכונים הגלומים בהמשך ביצועי המשכנתאות בהיקפים הגבוהים שנמשכו גם החודש. עם זאת חברי הוועדה ציינו את העדכון כלפי מטה של עליית מחירי הדירות בחודשים הקודמים וכן את שני הנתונים האחרונים הנתון שהלמ"ס פרסמה לחודשים אפריל-מאי והנתון שלפניו שהצביעו כל אחד על ירידה של 0.1%, וזאת לאחר 9 חודשים של עלייה רצופה. חברי הוועדה העירו עם זאת כי קצב העלייה השנתי גבוה ומוקדם עדיין לקבוע שמדובר בשינוי מגמה.
- 1.מנהיג המהפכה 12/08/2013 17:32הגב לתגובה זולבנק ישראל יש את כל האמצעים להחליש את השקל ולתמוך ביצוא ולהוריד את מחיר הדירות - בנק ישראל לא הפנים את הנזק שנגרם עקב החלשות השקל . חייבים להגביר את קצב רכישת הדולרים . לאסור על הממשלה כולל חברות ללוות דולרים בחו"ל . להוריד ריבית ולא להנפיק אג"ח חדשות . להגדיל את ההון העצמי של משקיעי נדלן .