מבקר המדינה: "בעוד שהאוכלוסייה נאנקת תחת נטל המס ויוקר המחייה, חברות הענק נהנות מהטבות מס"
מבקר המדינה הגיש הבוקר ליו"ר הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין, דוח ביקורת שהוקדש בעיקרו לענייני כלכלה וחברה. השופט בדימוס יוסף שפירא מעריך שאין זה סביר שבעוד חלק משכבות האוכלוסייה נאנקות תחת נטל המס ויוקר המחייה, חברות ענק נהנות מהטבות מס מפליגות כמו תופעת הרווחים הכלואים.
המסים הם מרכיב עיקרי בהכנסות המדינה, המיועדות למימון מכלול השירותים שמספקת הממשלה. בימים האחרונים נוצר דיון לגבי הטבות המס שחברת טבע קיבלה בהיקף של יותר מ-12 מיליארד שקל, על רקע הפיטורים הצפויים בחברה.
דוח המבקר קובע שבמסים העקיפים נעשים שינויים תכופים שלעתים אינם עקביים והם מועלים או מופחתים בתוך זמן קצר. תופעה זו מעוררת חשש שהחלטות בתחום המיסוי אינן מתקבלות באופן סדור ומנומק ובראייה כוללת, אלא בעקבות לחצים ואירועים המחייבים גבייה מהירה וקלה של הכנסות. יתרה מזו, שינויים תכופים במערך המיסוי יוצרים חוסר ודאות בקרב משלמי המסים ועלולים לפגוע באמון הציבור בממשלה וביציבות המשק.
במשרד האוצר יש כמה גופים העוסקים בגיבוש מדיניות המיסוי, לעתים ללא כל תיאום ביניהם.
השופט שפירא מעביר ביקורת על משרד האוצר ומסביר כי "אין גוף שמרכז את ניתוח ההשפעות והתוצאות של החלטות מיסוי על מערכת המס והמשק, על חלוקת ההכנסות ועל משתנים כלכליים אחרים, ואת המעקב והבקרה אחריהן. בהיעדר תהליכים אלו, ספק אם הממשלה יכולה לדעת אם החלטות מיסוי שהתקבלו אכן השיגו את יעדן ואילו השפעות היו להן על המשק והחברה".
בדוח המבקר מוסבר שלא ניתן לדעת אם קודם שאושרו בממשלה המשך המתווה הפוחת (במאי 2009) והעלאת מגבלת ההוצאה (במרץ 2010) הציג גורם כלשהו למקבלי ההחלטות, ניתוח הכולל חלופות והשפעתן על חלוקת ההכנסות במשק.
מתכונת ההצעות לשינויים במערכת המס שמציגים מינהל הכנסות המדינה, אגף התקציבים ורשות המסים להנהלת המשרד ולממשלה, אינה מאפשרת למקבלי ההחלטות לבצע השוואה בין החלופות השונות. בלשכת מנכ"ל משרד האוצר - צומת מרכזי בקבלת החלטות - לא נמצאו מסמכי ביסוס, סיכומי דיונים ופרוטוקולים על דיונים בתחום המסים.
לסיכום קובע מבקר המדינה כי "תהליך קבלת ההחלטות של משרד האוצר בתחום המס לקוי, אינו מבוסס על עבודת מטה מסודרת הכוללת הצגת חלופות, ואינו מתועד כנדרש. לא נמצאו אסמכתאות לכך שטרם קבלת החלטות מיסוי בעלות השפעות פיסקליות מהותיות, הוצגו לפני מקבלי ההחלטות מלוא השפעותיהן המקרו-כלכליות של החלטות אלו, ובכלל זה היכולת לעמוד ביעדים הפיסקליים של הממשלה שנקבעו בחוק וביעדיה החברתיים.
לדעת משרד מבקר המדינה, על קובעי המדיניות הכלכלית, ובראשם ראש הממשלה ושר האוצר, לדאוג לכך שמשטר המס וההתחייבויות התקציביות של הממשלה יעלו בקנה אחד עם המגבלות הפיסקליות שנקבעו בחוק ועם יעדי הממשלה בתחום הכלכלי והחברתי, לרבות יעד צמצום אי-השוויון והפערים החברתיים. ניהול תהליך קבלת החלטות מובנה, מסודר ומבוסס הוא חיוני לשם כך, ואף יתרום לשמירת אמון הציבור בממשלה וליציבות המשק".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.מענייןדדי 16/10/2013 07:29הגב לתגובה זו0 0מה היה כותב מבקר המדינה לו היה כלכלן ולא משפטן. מכל עובדי טבע , המקבלים משכורת ,מורידים מס רגיל. כל משקיע בטבע המקבל דיוידנד משלם מס גזל של 25%, וטבע אינה משלמת מס? ואם טבע תעביר את פעילותה לחו'ל , ואז לא נקבל כלום, מה תגידו אז.סגור
-
5.את נתניהו מעניינת הגלידה שירכשו והמלונות שיתאכסנו על חשתום 15/10/2013 19:33הגב לתגובה זו0 0חשבון הציבורסגור
-
4.הקידום שלך והשכר שלך עף כמו טיל,ע"ח מי? (ל"ת)מבקר של עובדי מדינה 15/10/2013 17:43הגב לתגובה זו2 0סגור
-
3.הטבות המס הם שוחד לשמו שמשלמים פקידי האוצר לחברותאחד 15/10/2013 16:43הגב לתגובה זו2 0כדי שאחר כך יעסיקו אותם בתנאי שכר חלומיים.סגור
-
2.הערה אחת לעניין (גם למבקר המדינה)האזרח ק' 15/10/2013 16:39הגב לתגובה זו1 0אדוני המבקר, גם בציבור יימצאו קבוצות עובדים הנהנות מפטורים מלאים או חלקיים על תשלומיהם (שכ"ל לילדי העובדים במוסדות להשכלה גבוהה ועוד ועוד. תיקצר היריעה למנותם). מה שנותר מהמשוואה האזרחית הוא כך: יש בישראל אוכלוסיה הנאנקת עוד יותר ואתה ושכמותך צריכים להיות להם לפה כי קולם אינו מותר להישמע. ועוד דבר: ישראל בת 65 ולאן פניה?סגור
- טען עוד
-
1.גם אני לא אשלם מיסיםrubh 15/10/2013 16:33הגב לתגובה זו2 0מדינה אוכלת יושביה אני בעל חברה קטנה עם 15 עובדים, צריך לממן את הבני ...........האלה,עם משכורות העתק, משלם פול מס,גם לאוכליי חינם שיושבים בממשלהסגור