"אם בנק ישראל היה בבורסה - היה נדרש להסביר את מחיקת המיליארדים"

ח"כ אראל מרגלית: "שע"ח של 3.5 שקלים - פיטורין של עשרות אלפי עובדים". על תקציב בנק ישראל: "לא היה עובר את מבחן פרסום הדוחות של הבורסה"
יעל גרונטמן | (6)

הבוקר בוועדת כספים התארחה נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, אשר סקרה את המצב המאקרו כלכלי של ישראל ל 2014, וכן הציגה את תקציב בנק ישראל שנת 2014 לאישור הוועדה. ח"כ אראל מרגלית ממפלגת העבודה הנמנית על האופוזיציה תקף בחריפות את הנגידה, את מדיניות שער החליפין של הבנק, ואת התקציב והתריע מפני פיטורים המוניים.

ח"ר מרגלית פנה לנגידה וביקש את התייחסותה למדיניות שער החליפין והנזק החמור שנגרם לדבריו למשק הישראלי: "בנק ישראל נכשל בניסיונו להתמודד עם שער החליפין. משמעות שער החליפין של 3.5 שקלים בשנת 2014 הינה פיטורין של עשרות אלפי עובדים במשק הישראלי, הן בתעשיות המתקדמות והן בתעשיות המסורתיות".

"לקראת 2014 בנק ישראל חייב לנקוט במדיניות שונה ואנחנו מצפים לשינוי אסטרטגי" אמר מרגלית הוסיף: "אם בנק ישראל היה חברה בורסאית אין ספק כי בעלי המניות והמשקיעים היו דורשים הסבר על מחיקת מיליארדים עקב רכישת דולרים. האם אין כלים אחרים שבנק ישראל יכול או שוקל להפעיל על מנת לשפר את מאזן הסחר?".

נציין כי יתרות המט"ח שפורסמו אתמול הצביעו על כך שבדצמבר הן הגיעו לשיא של יותר מ-81 מיליארד דולר, שאת רובם רכש בנק ישראל בשערים גבוהים מהשער הנוכחי. מדובר בהפסדים של מיליארדי דולרים 'על הנייר', אולם נזכיר כי פעולותיו של בנק ישראל אינן מתבצעות לצרכי יצירת רווח אלא לצרכי איזון ויציבות של המשק הישראלי.

בסוגיית תקציב בנק ישראל התמקד ח"כ מרגלית ברמת השקיפות הנמוכה של התקציב: "בנק ישראל צריך להוביל ולתת דוגמא בכל הנוגע לשקיפות. התקציב כפי שהוגש לוועדה, לא היה עובר את מבחן פרסום הדוחות של הבורסה לניירות ערך. בכל שנה יש קרקס של פרסום מובילי השכר במגזר הציבורי; כמה כל נתב בנמל או מנתח לב משתכרים, מדוע בנק ישראל לא מוביל את השקיפות באמצעות פרסום שכרם של עובדיו ומנהליו ומה עלות הפנסיה החציונית?".

כתבות בעניין זה:

תכנית בנק ישראל לשנת 2014: רפורמה במערכת הפיננסית ושוק ההון קרנית פלוג רומזת: "אנחנו לא אדישים להתפתחויות בשער החליפין"

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    והם עוד מטיפים לנו מוסר.שודדים את הקופה הציבורית (ל"ת)
    אבי 06/01/2014 23:12
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    הדולר חלש בכל העולם 06/01/2014 19:47
    הגב לתגובה זו
    כל הנסיונות מטופשים
  • 3.
    יועץ השקעות . 06/01/2014 19:10
    הגב לתגובה זו
    האמריקנים מדפיסים כסך וכל העולם כמו עדר קונה דולרים וכרגיל קרנית פלוג אחריהם . לאמריקנים אין את כמות הכסף שהם הדפיסו בזהב . לכן כל הדולרים הם לא יותר מסתם נייר!!!!
  • יועץ ???? 07/01/2014 10:37
    הגב לתגובה זו
    למי יש זהב לכסות על המטבע שלו??? ארה"ב היתה האחרונה שירדה מכך. שווי הוגן של מטבע קל לחשב באמצעות מדד יכולת הקניה למשל... לפי מדד זה הדולר שוה כ5-6 שקלים. אבל אין אינטרס אמיתי לפחת את הדולר. הכנסות המדינה מחברות ההי-טק צמודות לשקל ופיחות יביא להקטנת ההכנסות ובנוסף פיחות יגרום לאינפלציה. וכך נותרנו עם הברירה שכנראה הכי פשוטה שער קבוע (כמו בסין) של כנראה 3.60-3.80 למשך השנה הבאה
  • 2.
    לכי כבר הביתה את כשלון (ל"ת)
    פלוג 06/01/2014 18:31
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    לקצץ! 06/01/2014 17:34
    הגב לתגובה זו
    לא צריך בניין. לא צריך שטרות חדשים. לא צריך פנסיה מופרזת לגמלאי עבר ושכר גבוה לעובדים גריאטריים. יש לבתע קיצוץ עמוק - בנק מרכזי ישראלי יכול להתסדר גם עם 200 מש"ח תקציב. אפשר לסגור ולפתוח את בנק ישראל מחדש. אולי זה המתווה הפשוט פה. בנק ישראל מונע תחרות בבנקאות עם עודף הרגולציה שלו. בגלל זה יקר ולא יעיל פה.