"התעשיה בלחץ, אם לא תהיה אלטרנטיבה - הקרנות הכספיות ידעכו"
תעשיה של 65 מיליארד שקל עלולה להיפגע קשות. הנחיית בנק ישראל שלא לאפשר לבנקים להישען על קרנות כספיות כחלק מהנזילות שלהם (לפי באזל 3) צפויה לפגוע בקרנות הכספיות. "התעשיה בלחץ כי אם לא תהיה אלטרנטיבה הקרנות הכספיות ילכו וידעכו", כך אומר ל-Bizportal דודי קטש, מנכ"ל תמיר פישמן קרנות נאמנות.
קרן כספית היא קרן נאמנות המשקיעה באפיקים סולידיים לטווח קצר. שני היתרונות הבולטים בהשקעה בקרן כספית הם: ריבית גבוהה יחסית לאלטרנטיבות (בטח בטווח הקצר) ונזילות יומית - ניתן לפרוע ללא קנס כפי שבנקים גובים בשבירת פיקדון. בנוסף, אסור לגבות דמי משמרת ודמי הניהול נמוכים יחסית.
הפקדונות הענקים של הקרנות הכספיות בבנקים נוצרו כיוון ששוק המק"מ "קטן" על הכספיות - אין בשוק מספיק מק"מים, בטח שלא קצרים. לכן מנהלי הקרנות הכספיות פונים לבנקים ומקבלים שם פקדונות ענק עם ריבית גבוהה יותר מאשר לקוח פרטי יכול לקבל.
לפי הוראות בנק ישראל, בהתאם לכללי באזל 3, הבנקים לא יוכלו לתת העדפה בריבית לקרנות הכספיות. דודי קטש: "עד היום קיבלנו ריבית גבוהה יחסית בבנקים, אך אם לא תהיה הטבת ריבית לפקדונות ג'מבו, זאת תהיה בעיה".
אז מה הפיתרון?
"בנק ישראל צריך לדאוג שיונפקו מק"מים ולהקל על הקרנות הכספיות. החשש הוא שלא יהיה לנו יתרון. לקוחות יעדיפו לפתוח בעצמם פיקדון או לקנות מק"מ".
יחס כיסוי הנזילות צפוי להיות מיושם בבנקים בישראל בהדרגה החל מינואר 2015 על פני ארבע שנים: עמידה ביחס של 60% בינואר 2015, שיעלה ב-10% בכל שנה עד לינואר 2019, אז תידרש עמידה ביחס כיסוי נזילות של 100%.
יישום הנחיות באזל 3 יבוצעו בהתאם להוראות בנק ישראל
במסגרת ההיערכות לאימוץ הנחיות באזל 3 בנושא הנזילות, המפקח על הבנקים, דוד זקן, הפיץ היום למערכת הבנקאית סקר לאומדן השפעה כמותית של יישום ההנחיות בישראל.
באזל 3 כולל שני תקנים בינלאומיים למדידת ההיקף המינימלי של נכסי נזילות שעל תאגיד בנקאי להחזיק ופוזיציית הנזילות של התאגיד:
הראשון - מדד נזילות קצר טווח - יחס כיסוי הנזילות. היקף הנכסים הנזילים שעל תאגיד בנקאי להחזיק ביחס לסך צרכי הנזילות הצפויים לו ב-30 הימים הבאים, בהנחה של תרחיש קיצון.
השני - מדד נזילות מבנית ארוכת טווח - יחס מימון יציב. התקן משקף באיזו מידה פעילות התאגיד (למעט פעילות לטווח קצר) ממומנת על ידי מקורות מימון יציבים.
המפקח על הבנקים אמר היום כי "למרות שהמערכת הבנקאית בישראל הפגינה עמידות במהלך המשבר העולמי האחרון, עלינו להשכיל ללמוד מלקחי המשבר העולמי על מנת שהמערכת תמשיך לעמוד בסטנדרטים בינלאומיים מיטביים, ולהוות ציר יציב ומרכזי לצמיחת המשק".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה