גרינסטון: "דמי התיווך לאיתן אלדר-סכום זעום", כמה הרוויח הפיננסייר מירון ייני?

אלדר תיווך בשורה של עסקאות שבוצעו בפירמידת החברות של "סוחר השלדים"; רשות ני"ע מתנגדת לתשלום דמי תיווך
אבי שאולי | (4)

שלושה שבועות לאחר שרשות ניירות ערך העבירה מכתב חריף לחברת גרינסטון ובו דרישה לבטל הענקת דמי תיווך לאיתן אלדר, הודפת היום החברה את טענות הרשות: "החברה חולקת על עמדות הרשות... קביעה שלבעלי העניין באולטרה היה עניין אישי בעסקת היסוד, אינה סבירה לחלוטין".

אלדר קיבל אשתקד תשלום של 430 אלף שקל בתוספת מע"מ - דמי תיווך בעסקה שבה רכשה גרינסטון את השליטה בצמיחה תמורת 34.5 מיליון שקל.

לטענת הרשות לניירות ערך מדובר בעסקה בעלת עניין אישי - "קשרים עסקיים מתמשכים ומהותיים".

גרינסטון מסבירה היום כי: "סכום התיווך ששולם בטל בשישים לעומת סכום עסקת היסוד, ולפיכך פוטנציאל ניגוד העניינים בעסקת היסוד זעום ביותר".

רשות ניירות ערך התנגדה לתשלום דמי תיווך עוד במארס 2013, אך החברה הודיעה חודש לאחר מכן, באפריל, שבדקה את הנושא והחליטה לאשר את דמי התיווך.

הקשר בין איתן אלדר לירון ייני הניב לראשון רווחים של כמה מיליוני שקלים בגין דמי תיווך בעסקאות שונות שביצע ייני בשנים האחרונות.

הפיננסייר - איתן אלדר

איתן אלדר הוא דמות מוכרת בקרב ותיקי שוק ההון. בן 43 (נשוי בשנית ואב לארבעה), אך מאחוריו נסיון רב בשוק ההון לצד שותפו לשעבר רועי גיל.

הוא נולד וגדל בצפון תל אביב, שירת בממר"ם, ובשנת 1997 רכש ביחד עם גיל את השליטה בחברת הטקסטיל גיבור ספורט.

השניים רשמו שורה של הצלחות פיננסיות מרשימות עד שקפצו מעל הפופיק ורכשו במינוף 20% ממניות הכשרת הישוב של חברם עופר נמרודי.

בתחילת 2004 הגיעה גיבור ספורט להסדר חוב שבו נושיה פרסו ומחקו חובות בהיקף של כ-700 מיליון שקל. בשנת 2005 המניות נמכרו לידי אילן בן-דב.

בשנת 2007 חזרו השניים לבורסה ורכשו שוב חברת טקסטיל ציבורית, מאקפל, מידי אריה וולפסון לפי שווי של 36 מיליון דולר. הם מימשו נכסים ומכרו אותה בהמשך למנופים פיננסים, אז בשליטת ג'קי בן-זקן ואברהם נניקשווילי.

אלדר רשם כאמור לאורך הקריירה שלו בשוק ההון הפסדים ורווחים, אך בתחום אחד הוא תמיד הרוויח - תיווך בעסקאות.

המחלוקת על דמי התיווך זאת הצרה הקטנה של אלדר מול רשות נירות ערך. אשתקד הוגש נגדו ונגד ג'קי בן-זקן וצבי קולנברנר כתב אישום בחשד שבנובמבר 2010 הריצו לכאורה את מניית חברת מנופים כדי שתיכנס למדד ת"א 100.

הפירמידה של ירון ייני

"סוחר השלדים" ייני בנה בשנים האחרונות ביחד עם שותפיו פירמידה של חברות המורכבת מ-6 שכבות. בקצה הפירמידה: ייני לצד חברת אסיה פיתוח ובהמשך אולטרה אקוויטי, גפן השק, גרינסטון, צמיחה ופרוטאולוגיקס.

היריעה קצרה מלהכיל את העסקאות הרבות שהחברות הללו ביצעו בשנה האחרונה, אך השורה התחתונה אינה מעודדת - קופת המזומנים הדשנה של גרינסטון הולכת ומתרוקנת. אחת העסקאות שפגעו במארג החברות הזה היה השקעה בקידוח שמן שכשל באוקטובר האחרון.

בתחילת 2013 השלים ייני את רכישה השליטה בגרינסטון שהייתה דשנה בקופת מזומנים. המתווך בעסקה היה לא אחר מאלדר, שגרף לכיסו דמי תיווך של עד 1 מיליון שקל.

חברת צמיחה רכשה אשתקד כ-3.3% מהזכויות ברישיון "שמן" מידי חברת שמן תמורת 7.3 מיליון דולר. המתווך בעסקה, אלדר, זכה לדמי תיווך של 1.5 מיליון שקל. אגב, שמן שילמה לאלדר ושותפיו עמלות של יותר מ-8 מיליון שקל בגין ייעוץ להנפקות שביצעה.

גם בעסקת אולטרה אקוויטי-ביומדיקס אינקובטור גרף אלדר לכיסו 4 מיליון מניות של ביומדיקס.

תגובות לכתבה(4):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 4.
    ורק הציבור מפסיד את כספו (ל"ת)
    חבורת ייני מרויחה 13/02/2014 10:05
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    אחד שתוחמן 13/02/2014 01:34
    הגב לתגובה זו
    יש לכם עכשיו חלק מרשימת הזבל בבורסה
  • 2.
    שלומי 13/02/2014 00:21
    הגב לתגובה זו
    קומבינה אחת גדולה שאין עליה פיקוח. על תחנת מוניות מן השורה יש יותר שליטה ובקרה מאשר על שוק ההון ישראלי
  • 1.
    רק מעכרים וקומבינטורים בשוק האויר-הון (ל"ת)
    קומבינלדר 12/02/2014 20:42
    הגב לתגובה זו