זאת הסיבה שהסינים כ"כ רוצים את תנובה, ואולי זו רק ההתחלה
עסקת הענק
בשבוע שעבר
סין היא המדינה המאוכלסת ביותר בעולם עם כמיליארד ורבע תושבים בשטח של 10 מיליון קמ"ר. הרפובליקה העממית של סין קמה בשנת 1949 תחת משטר קומוניסטי, אך מזה 30 שנה נרשמות במדינה תמורות חברתיות וכלכליות.
השינויים מנעו התפרקות אלימה כפי שקרה בברית המועצות לשעבר בשנת 1989 ויצרו את התנאים להקמתה של אימפריה חדשה. המספרים של סין מדהימים בכל קנה מידה, גם אם הנתונים הכלכליים אינם מדוייקים, התמונה הכוללת ברורה מאוד.
- אייפקס נתנה לאלטשולר למכור חלקים מפסגות וכעת העסקה מגיעה לבוררות
- קרן אייפקס ישראל משקיעה לראשונה בחברת צמיחה ישראלית
איך מאכילים את האוכלוסיה העירונית העצומה של סין?
הדלק לצמיחה בסין - מעבר של מיליוני אזרחים בדרך לא דרך, מהכפר אל העיר. למגמה זו השלכות חברתיות וכלכליות רבות - גם בתחום המזון. הסינים שגרו בכפר צרכו את מזונם ישירות מהסביבה הקרובה אליהם וכעת הם צריכים לרכוש מזון, לרוב מעובד. רבים מהם רגישים ללקטוז - גופם לא מסוגל לעכל את סוכר החלב.
איך מאכילים את האוכלוסיה העירונית העצומה של סין? משימה לא פשוטה לכל הדעות. 5, 10 או 15 מיליארד שקל. זה כסף קטן עבור הסינים. הם צמאים לטכנולוגיה הישראלית, ובמקרה זה לא בתחום ההי-טק או ביומד, אלא טכנולוגיה תעשייתית.
הסינים מעוניינים במגון הרחב של המוצרים של תנובה, אך גם בטכנולוגיות הרבות שפיתחו במשך השנים תנובה ותנועת הקיבוצים לשיפור והשבחת התפוקה. כך לדוגמא הרפתנים בקיבוץ אפיקים קיבלו תקציב של חצי מיליארד דולר להקמת משק חלב בווייטנאם ובנוסף הם מטפלים ברפת הגדולה ביותר בסין.
- מכוונת גבוה: פלסאנמור נערכת לרישום בנאסד"ק
- "ישראל גונבת קניין רוחני מחברות תרופות אמריקאיות" - האם הממשל האמריקאי מסמן את טבע כאויבת?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בשורה התחתונה, עסקת Bright Food יכולה להגדיל משמעותית את הייצוא של תנובה. הסיכון בהעברת חלק מהייצור לסין קיים לגבי חלק מהמוצרים של תנובה, אך למה לסינים לייצר לעצמם כאב ראש, הם הכינו שיעורי בית והצטייידו בעורכי דין ומשרד יחסי ציבור מקומיים, שמדריכים אותם איך להפחית את הזעם והחששות מה"השתלטות הסינית".
בריטים - כן, סינים - לא?
אחרי שחברת ChemChina רכשה בשנת 2011 את השליטה בחברת "מכתשים אגן" ושינתה את שמה ל"אדמה" ( אדמה אגח א ו-אדמה אגח ב), מנהלת חברה סינית אחרת JT Capital מו"מ עם אידיבי אחזקות לרכישת השליטה בחברת כלל עסקי ביטוח.
בכל המקרים של רכישת חברות ישראליות נשמעת ביקורת הגובלת בגזענות נגד הסינים. "יגנבו לנו את הפנסיה ישתו לנו את החלב" ועוד כל מיני הערות של פוליטיקאים, פרשנים, טוקבקיסטים ואחרים שמתעלמים ממה שקורה בעולם כולו.
הסינים רוכשים חברות ענק בכל העולם המערבי ולא רק בישראל. מכתשים אגן ותנובה - זה רק האפריטיפ, למה לא בנק לאומי או בנק דיסקונט ועוד הרבה חברות ענק ישראליות. קוראים לזה גלובאליזציה ואם שומרים על זכויות העובדים אין שום סיבה לעצור את הסחף.
ארה"ב היא היום המדינה החזקה ביותר בעולם, אך לכולם ברור שזה רק עניין של זמן עד שסין תעקוף את ארה"ב. המשמעויות אינן רק כלכליות, אלא גם פוליטיות ומדיניות. ישראל הייתה מהמדינות הראשונות אשר הכירו בסין העממית מיד עם היווסדה, אך מאז ידעו המדינות עליות ומורדות ביחסיהן.
בשבועות האחרונים הקדיש ראש הממשלה, בנימין נתניהו ושרים נוספים זמן רב לביקורים ממלכתיים של נציגי ממשלת סין. ביבי מבין היטב שאסור ובלתי אפשרי להילחם בסינים. הדרך היחידה להתמודד עם הדרקון הסיני - להיות חבר שלו, לשתף פעולה. את הכוח העצום שהסינים צוברים הם מתרגמים לאט לאט לכוח פוליטי.
לא רק פוליטיקאים מבינים את המהפכה הסינית, מדי שנה נרשמים יותר ויותר ישראלים ללימודי סינית - השפה שמדברים בה הכי הרבה אנשים בעולם. מספר קטן של אנשי עסקים ישראלים הצליחו לפתח קשרים בסין והם משמשים כמתווכים, או פותחי דלתות לחברות חדשות וגוזררים קופונים שמנים.
תנובה - קונצרן המזון הגדול בישראל
חברת תנובה, בניהולו של אריק שור, היא יצרנית המזון הגדולה בישראל -השולטת ללא עוררין בענף החלב. מלבד מוצרי חלב, מוכרת החברה גם בשר, עופות, דגים, מוצרי מזון קפואים, ממרחים, רטבים וביצים.
המחאה החברתית היא לא יותר מאשר מכה קלה בכנף של תנובה והדוחות הכספיים, המפורסמים במסגרת התוצאות של חברת מבטח שמיר, חושפים את העוצמה הפיננסית שלה. ההכנסות הסתכמו בשנת 2013 ב-7.2 מיליארד שקל ובשורה התחתונה נרשם רווח נקי של 520 מיליון שקל, בהמשך לרווח נקי של 1.2 מיליארד שקל בשנת 2012.
המאזן של תנובה חזק עם הון עצמי של 3 מיליארד שקל. זאת אחרי שחילקה דיבידנדים בהיקף עצום של 2.6 מיליארד שקל. מהיכן הכסף? אייפקס הבריטית מכרה את נכסי הנדל"ן של תנובה בת"א והעלתה את מחירי המוצרים.
שני הנהנים הגדולים מהדיבידנדים הם קרן אייפקס הפרטית וחברת מבטח שמיר הציבורית. אייפקס רכשה ב-2007 את השליטה בתנובה תמורת 2.9 מיליארד שקל לפי שווי של כ-3.9 מיליארד שקל וכעת רושמת רווח בלתי נתפס של 4 מיליארד שקל.
השערורייה - מדינת ישראל לא תראה ולו שקל אחד מס ממכירת תנובה. איזה ערך מוסף היה למדינת ישראל או לצרכנים מכניסת קרן אייפקס לחברות בזק, תנובה או פסגות?
- 5.קליפ 24/05/2014 07:40הגב לתגובה זומגורים למגזר היהודי.....המגזר הערבי והבדואי בין כה זכאי לבניה בלתי חוקית חינם....ע"פ דיניי מיעוטים(מיליונים רבים של מיעוטים..)
- 4.ZG07 22/05/2014 19:03הגב לתגובה זוכל הכתוב נכון - האם הפכנו למדינת מטומטמים ?? אני מרגיש מאוד לא טוב כאשר ההגה בידי BB !! וחץ מזה - העיקר מחיר המוצרים לעם הסיני יהיה הרבה פחות מחצי מזה שעולה לנו !! לכן נמנעו מלייבא והעדיפו לקנות !! תחשבו על זה טוב טוב !!!!!!!!!!!!!!!!!!
- 3.אזרח 22/05/2014 18:30הגב לתגובה זומה זה??? מזל שמחלקים עיתונים בחינם בזכות שלדון אדלסון כל הכבוד לו
- 2.ישראלי 22/05/2014 17:19הגב לתגובה זועד שיפשטו את הרגל
- איסמעיל 22/05/2014 18:12הגב לתגובה זוכפרה עלייך איזה גבר
- 1.הרשת גועשת 22/05/2014 16:53הגב לתגובה זוושם אף אחד לא מצייץ ולא מתבכיין. אין כל רע במכירה לסינים בקרוב יקנו גם את כיל וישלמו יותר מפוטאש.